Παρά τις προσπάθειες των τουρκικών τραπεζών να σταθεροποιήσουν τεχνητά τη λίρα, η απότομη πτώση που κατέγραψε το  νόμισμα την περασμένη Δευτέρα δείχνει ότι το σύστημα ίσως έχει φτάσει τα όριά του.

Με τον β’ γύρο των τουρκικών εκλογών να διεξάγεται την Κυριακή 28 Μαΐου, η Commerzbank, σχολιάζει ότι οι προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας είναι φιλότιμες, αλλά δεν μπορούν να κάνουν θαύματα.

Crypto και χρυσός καταφύγιο για τους Τούρκους

Αγορές και αναλυτές δεν περιμένουν πλέον το βράδυ των εκλογών ή την επόμενη μέρα για να δεχτεί το τουρκικό νόμισμα ένα νέο χτύπημα υποτίμησης, αλλά ίσως και νωρίτερα.

Τα πενταετή CDS (ασφάλιστρα κινδύνου) της Τουρκίας ξεπέρασαν το επίπεδο των 700 μονάδων την Τρίτη, όταν στις 12 Μαΐου έκλεισαν την εβδομάδα διαπραγμάτευσης στις 505 μονάδες. Οι κρατικές τράπεζες παρεμβαίνουν για να περιορίσουν τις απώλειες στην τουρκική λίρα και να μην καταγράψει μία ακόμα απότομη βουτιά, όπως ακριβώς έκαναν και το βράδυ των εκλογών στις 14 Μαΐου, όταν Ερντογάν-Κιλινσντάρογλου πάλευαν στήθος με στήθος για τις εκλογές.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα, πολλοί Τούρκοι έχουν προετοιμαστεί για μία κατάρρευση της λίρας, έχοντας ως «καταφύγιο» άλλα περιουσιακά στοιχεία όπως κρυπτονομίσματα, χρυσό αλλά και αυτοκίνητα.

Την ίδια ώρα οι τουρκικές τράπεζες μένουν από καύσιμα για να συνεχίζουν να στηρίζουν τη λίρα αλλά και να ανταποκρίνονται στις οδηγίες των αξιωματούχων, ώστε να «σπάσει» η ζήτηση της συναλλάγματος.

Τεχνητή στήριξη στη λίρα αξίας 177 δις δολαρίων

Η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στις τράπεζές της να ανεβάσουν τα επιτόκια καταθέσεων, εφόσον είναι σε λίρες, με τον μέσο όρο αυτών να ξεπερνάει το 30%.

Η χώρα είναι συνηθισμένη σε «ακραία» στοιχεία, με τον πληθωρισμό της τον Απρίλιο να φτάνει το 44%, μειωμένος σε σχέση με τον Μάρτιο που άγγιξε το 51%.

Παρά τις πιέσεις για αύξηση των επιτοκίων, ώστε να περιοριστεί ο πληθωρισμός, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ακολουθήσει μια ανορθόδοξη οικονομική πολιτική βάζοντας τη λίρα σε περιπέτειες από το 2018.

Το αποτέλεσμα είναι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας να έχει προχωρήσει σε κρυφές παρεμβάσεις ώστε να δημιουργήσει μια τεχνητή σταθερότητα για την τουρκική λίρα, η οποία έχει αγγίξει τα 177 δις δολάρια μέσα στους τελευταίους 16 μήνες.

Το σενάριο για πιθανή αύξηση επιτοκίων πάγωσε ενόψει των τουρκικών εκλογών και εφόσον ο Ερντογάν επανέλθει στη θέση του Προέδρου της χώρας αναμένεται νέα υποτίμηση του νομίσματος και διαπραγματεύσεις με τις «φιλικές» προς την Τουρκία χώρες για στήριξη.

Οι traders είναι απαισιόδοξοι

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι traders ποντάρουν σε μία νέα απότομη πτώση της λίρας, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι το νόμισμα να πέσει στα 29 ανά δολάριο,(τώρα βρίσκεται στα 20 ανά δολάριο), μία υποτίμηση της τάξης του 32% και υψηλότερο από τις εκτιμήσεις μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

Και οι αναλυτές πλέον, δεν εστιάζουν στο αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά στην πρόκληση που θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει η οικονομία της Τουρκίας την επομένη μέρα.

«Οι προσπάθειες για τη σταθεροποίηση της λίρας είναι μη βιώσιμες, δήλωσε ο Πίτερ Κίσλερ, διαχειριστής του hedge fund, Trium Capital με έδρα το Λονδίνο. Ο Ερντογάν «θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια και/ή να αποδυναμώσει το νόμισμα».

Διαβάστε επίσης:

Κιλιτσντάρογλου κατά Ερντογάν: Πλαστογράφος και κατασκευαστής χαλκευμένων βίντεο