Με τις συζητήσεις για το χρέος να παρατείνονται, ο Μάρκο Κολάνοβιτς, της JP Morgan ένας από τους κορυφαίους αναλυτές και αγαπημένος των επενδυτών, συμβουλεύει τους πελάτες του να πουλήσουν τις μετοχές.

Οι αμερικανικοί δείκτες αντικατοπτρίζουν τις τελευταίες ημέρες την νευρικότητα των επενδυτών εν μέσω του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται ακόμα οι συζητήσεις για το ανώτατο όριο του δημοσίου χρέους των ΗΠΑ, με τον Κολάνοβιτς να παρατηρεί ότι τα risky assets δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από το εύρος των κερδών που κατέγραψαν στο φετινό ράλι, ενώ προειδοποιεί ότι η Fed παραμένει επιθετική όσον αφορά τα επιτόκια, την ώρα που η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε κίνδυνο ύφεσης.

1

«Εντοπίζονται αποκλίσεις μεταξύ των προσδοκιών των αγορών ομολόγων και μετοχών. Και το χάσμα αυτό θα κλείσει εις βάρος των μετοχών καθώς αν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά για πολύ καιρό θα επιβαρύνουν τις μετοχές και την οικονομική δραστηριότητα», ανέφερε σε σημείωμα της JP Morgan.

Στροφή στην απαισιοδοξία

Από τον Δεκέμβριο, ένας από τους μεγαλύτερους ταύρους του 2022, ο οποίος διαψεύστηκε από το sell off των αμερικανικών δεικτών, έχει περάσει στην πλευρά των απαισιόδοξων αναλυτών, μαζί με τον Μάικ Ουίλσον της Morgan Stanley.

Ο Ουίλσον έχει προειδοποιήσει ότι δεν υπάρχει χώρος για μία bull market στις αγορές, παρά το εντυπωσιακό ράλι μέσα στο έτος. Ο λόγος που δεν βλέπει μία αγορά ταύρων, δηλαδή μια σταθερή ανοδική πορεία, ύστερα από μια ανάκαμψη του S&P 500 κατά 9% φέτος, είναι τα κέρδη των εταιρειών. Και στο πρόσφατο παρελθόν, ο αναλυτής έχει προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι τα ανθεκτικά κέρδη και τα θετικά αποτελέσματα «μένουν από καύσιμα» και οι «ακριβές» μετοχές δεν θα διατηρήσουν τη δυναμική τους. «Είναι απάτη το ράλι», σημειώνει.

Σύμφωνα με τον Ουίλσον, σε περίπτωση επίλυσης του θέματος του δημοσίου χρέους, οι μετοχές θα ανακάμψουν, όμως θα είναι μία παγίδα, καθώς θα δείξει σημάδια μιας bull market (ανάκαμψης), χωρίς αυτή η τάση να αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζει.

Διαβάστε επίσης:

Κόντρα αναλυτών για τον S&P με φόντο το δημόσιο χρέος