ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Την κατάλληλη τοποθεσία για την δημιουργία νέων γραφείων στην Ευρώπη αναζητεί ο «πατέρας» του ChatGPT, ο οποίος είναι εν μέσω μιας περιοδείας σε ευρωπαϊκές χώρες.
Αν και ο σκοπός της επίσκεψης του σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες είναι διπλωματικού περιεχομένου ο Σαμ Άλτμαν, Αμερικανός επιχειρηματίας, επενδυτής και CEO της πιο δημοφιλούς πλατφόρμας Τεχνητής Νοημοσύνης, της OPEN AI, η οποία έχει δημιουργήσει το ChatGPT, αναζητεί ταλέντα της τεχνητής νοημοσύνης και ένα ιδανικό μέρος για να στεγάσει ευρωπαϊκά γραφεία, τα οποία θα εστιάσουν στην έρευνα και τη μηχανική.
Οι χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της περιοδείας του είναι η Πολωνία, Μαδρίτη, Παρίσι, Λονδίνο και Μόναχο και βασικός σκοπός του ταξιδιού του είναι η ενημέρωση για την χρήση του ChatGPT, με στόχο να δημιουργηθεί ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο για τη λειτουργία του.
Το ενδιαφέρον για την Πολωνία
«Η Πολωνία θα ήταν ένα ενδιαφέρον μέρος», δήλωσε ο Άλτμαν στο Bloomberg, στο πλαίσιο ενός συνεδρίου στη Βαρσοβία, το οποίο διοργανώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης και από το Πανεπιστήμιο της πόλης, ερωτώμενος σχετικά με τη δημιουργία γραφείων.
Υπενθυμίζεται ότι στην Πολωνία έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ο κλάδος της πληροφορικής, με τη χώρα να φιλοξενεί μεγάλα κέντρα μηχανικής για αμερικανικούς κολοσσούς όπως η Alphabet, JP Morgan και Visa.
«Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα γραφείο έρευνας και μηχανικής στην Ευρώπη, όχι ένα γραφείο που να εστιάζει στην τήρηση των ρυθμιστικών κανονισμών. Το εξετάζουμε, πάντως αποτελεί μέρος του σκοπού του ταξιδιού μου», ανέφερε ο Άλτμαν.
Ο CEO του ChatGPT έθεσε μία ακόμα προϋπόθεση για την επιλογή της κατάλληλης τοποθεσίας: την εύρεση ταλέντων που να εδράζουν στην χώρα που θα επιλέξει και θα προσλάβει στα ευρωπαϊκά του γραφεία.
Τεχνητή Νοημοσύνη και κανονισμοί
Το ChatGPT έτυχε μιας εντυπωσιακής υποδοχής από επενδυτές και χρήστες, όμως από πολύ νωρίς βρέθηκε στο στόχαστρο για πιθανή κατάχρηση. Ο Σαμ Άλτμαν από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου, το οποίο ισχυρίστηκε ότι θα πρέπει να είναι διεθνές για να καλύψει ισότιμα όλους τους χρήστες.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ιδίως της παραγωγικής, που αφορά το ChatGPT και προβλέπει τη δημιουργία λόγου, εικόνων, ήχου, έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις με ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ να βρίσκονται στις επάλξεις για παρέμβαση.
Ήδη κάποιες χώρες έχουν προχωρήσει σε απαγορεύσεις, όπως η Ιταλία πριν μερικές εβδομάδες, η οποία προχώρησε σε προσωρινή αναστολή, επειδή δεν συμμορφώθηκε με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρνει φέτος κανονισμούς για την τεχνητή νοημοσύνη, ενώ και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στάδιο επεξεργασιών για την συγγραφή ενός νομοσχεδίου για τα δικαιώματα της τεχνητής νοημοσύνης.
Ο Άλτμαν βρέθηκε στη πρώτη γραμμή όταν ξέσπασαν οι πρώτοι φόβοι για την δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης και ενώπιον του Κογκρέσου την προηγούμενη εβδομάδα, υπερασπίστηκε τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου, το οποίο θα προστατεύσει τους χρήστες.
«Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους μου» είπε χαρακτηριστικά ο εφευρέτης του ChatGPT, Σαμ Άλτμαν, απευθυνόμενος σε ειδική υποεπιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου «είναι μήπως η συγκεκριμένη τεχνολογία προκαλέσει σοβαρή ζημιά στην κοινωνία».
«Αν η Τεχνητή Νοημοσύνη πάρει τον λάθος δρόμο, τότε τη βάψαμε όλοι μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Nvidia: Η τεχνητή νοημοσύνη εκτόξευσε κατά 98% την περιουσία του ιδρυτή της
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ