«Ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγώ προσωπικά ως επίτροπος Υγείας, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σκληρά για τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων όπου η έρευνα και η καινοτομία θα μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμη περισσότερο», ανέφερε από την Κύπρο όπου βρίσκεται η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

Σε ομιλία της κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του πρώτου Κυπριακού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, η κυρία Κυριακίδου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου, σε συνεργασία με το ερευνητικό πρόγραμμα Ορίζοντας (Horizon Europe) και την ειδική ερευνητική του Αποστολή για τον Καρκίνο, τα οποία χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας για τον προαναφερθέντα στόχο.

1

«Ένα Σχέδιο με πρωτοφανή χρηματοδότηση 4 δισ, ευρώ, εκ των οποίων πέραν των 2 δισ. για την έρευνα για τον καρκίνο. Ένα Σχέδιο που φέρνει μια σειρά από πρωτοποριακές, χωρίς προηγούμενο, δράσεις που εκτείνονται στους τομείς της πρόληψης, της έγκαιρης ανίχνευσης και της θεραπείας του καρκίνου, αλλά παράλληλα και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου», σημείωσε χαρακτηριστικά, για να επισημάνει ότι ταυτόχρονα, το Κέντρο Γνώσης για τον Καρκίνο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ακόμη μία εξαιρετική πρωτοβουλία που συγκεντρώνει σημαντικά στοιχεία και συντονίζει τις δράσεις και ενέργειες της ΕΕ για τον καρκίνο, βοηθώντας την στόχευση της έρευνας.

Μιλώντας για το Κυπριακό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, τόνισε ότι μπορεί να γίνει μια μεγάλη γέφυρα της Κύπρου προς την Ευρώπη.

Μάλιστα η διασύνδεση όλων των πρωτοβουλιών υπογραμμίζει τον ουσιαστικό ρόλο της έρευνας και της καινοτομίας στις προσπάθειες για την ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου.

«Πάνω απ’ όλα, όμως θα μας επιτρέψει να σώσουμε ζωές. Είναι για αυτό που χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω ότι η επένδυση στην έρευνα αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της Εθνικής Στρατηγικής της Κύπρου για τον Καρκίνο. Τα σημερινά εγκαίνια του Κυπριακού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο σηματοδοτούν επίσης την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των τριών θα έλεγα κόμβων στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο στην Κύπρο: Του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος και του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου. Γιατί το έργο τους και η μέχρι σήμερα προσφορά τους στους συμπολίτες μας είναι πραγματικά εντυπωσιακή και απαράμιλλη.

Πιστεύω ακράδαντα πως η συνεργασία τους στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Καρκίνο θα ενισχύσει την έρευνα για τον καρκίνο όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και παραπέρα -σε ολόκληρη την μεγάλη Ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Είναι για αυτό που θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τους αγαπητούς Γιώργο και Καίτη Δαβίηδ, τον αγαπητό Κλεμέντε και το Ίδρυμά τους, για τη γενναιόδωρη δωρεά, η οποία έδωσε πνοή σε ένα όραμα ζωής που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Είμαι επίσης ιδιαίτερα συγκινημένη που η γενναιοδωρία τους αντανακλάται στην ονομασία του κτιρίου προς τιμήν της αγαπημένης τους κόρης, Nicola David-Pinedo.

Όταν μετατρέπεις μια τραγική απώλεια, σε μια πράξη προσφοράς είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο. Είναι η πεμπτουσία της ανθρώπινης προσφοράς. Η σημερινή ημέρα αφορά τη μνήμη και την αγάπη. Αφορά ταυτόχρονα την ελπίδα και την αποφασιστικότητα.

Για την επιστήμη. Για την αλληλεγγύη. Για το μέλλον. Για τη δυναμική του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου που μπορεί να αλλάξει ζωές. Που μπορεί να σώσει ανθρώπους. Που μπορεί να κάνει τη διαφορά τόσο στη Κύπρο όσο και πανευρωπαϊκά. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς, για αυτή την τεράστια προσφορά».

Διαβάστε επίσης

Βρετανικά ΜΜΕ για ελληνικές εκλογές: Εκπληκτικό μπουστάρισμα για τον Μητσοτάκη – Καταστροφή Τσίπρα

ΕΕ: Τι αποφάσισαν οι 27 για την καταστροφή των απούλητων υφασμάτων