Η υπεροχή είναι ξεκάθαρη. Καθώς επί ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας είχε πολλαπλάσιες αποδόσεις, σε σύγκριση με αυτές επί κυβερνήσεως Τσίπρα.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που απεικονίζουν τα όσα διαδραματίζονται στον ‘’ναό’’ του χρήματος, η φιλοεπενδυτική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας κέρδισε κατά κράτος την προγραμματική… ολιγαρκή αφθονία του Σύριζα.

1

Στους 47 μήνες με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η συνολική απόδοση του Γενικού Δείκτη του χρηματιστηρίου, διαμορφώνεται σε 38,2%. Συνυπολογίζοντας εκτός από τις μεταβολές των τιμών και τα διανεμόμενα μερίσματα. Από την άλλη πλευρά ο Αλέξης Τσίπρας έχει 53μηνη πρωθυπουργική θητεία, στη διάρκεια της οποίας η συνολική απόδοση του αθηναϊκού χρηματιστηρίου ήταν 18,1%.

Επί της ουσίας η …παραγωγή μετοχικού πλούτου επί Νέας Δημοκρατίας έφτασε στα 22,3 δις, ενώ επί Σύριζα στα 8,5 δις ευρώ. Ήταν δηλαδή κατά 2,6 φορές μεγαλύτερη.

Αποτελεί αυταπόδεικτη παραδοχή ότι η αναπτυξιακή δυναμική που απέκτησε την τελευταία τετραετία η εγχώρια οικονομία, όπως και οι επιχειρήσεις, έχουν εντείνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για επιλεγμένες ελληνικές μετοχές, από ισχυρά διεθνή χαρτοφυλάκια.

Σύμφωνα με το Bloomberg η χώρα είναι πιά σε καλό δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια. Το ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει εφέτος στα 223 δις, δηλαδή στο επίπεδο όπου ήταν το 2010, όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε. Γεγονός που οδήγησε σε απώλεια του 1/5 του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η ανεργία έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό από το υψηλό του 28%. Τα capital controls έχουν αρθεί εδώ και τρία και πλέον χρόνια, ενώ οι μετοχές και τα ομόλογα της χώρας έχουν εκτιναχθεί στα ύψη.

Το 2022, η Ελλάδα κατάφερε να μειώσει τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Το ασφάλιστρο κινδύνου των ελληνικών κρατικών ομολόγων σε σύγκριση με αυτό των ομολόγων της Γερμανίας μειώθηκε κατά περίπου 1/3 πέρυσι, και σήμερα διαπραγματεύονται με παρόμοια απόδοση με τα ιταλικά ομόλογα, τα οποία κατέχουν επενδυτική βαθμίδα.

Προβάδισμα και σταθερότητα

Το Bloomberg λέει επίσης πως οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία έναντι του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επί θητείας του αντιστάθηκε στην εφαρμογή των μέτρων που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας, πριν τελικά υποχωρήσει και προχωρήσει σε ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Η αλλαγή στο εκλογικό σύστημα ωστόσο, καθιστά πολύ πιθανή τη διενέργεια νέων εκλογών το καλοκαίρι.

Σε δική της θεώρηση των εξελίξεων η Moody’s επισημαίνει ότι μετά τις γενικές εκλογές του Ιουλίου 2019 έχει προκύψει μία πιο σταθερή εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Για πρώτη φορά από το 2009, ένα μόνο κόμμα – η Νέα Δημοκρατία – έλαβε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο. Κατά τον διεθνή οίκο οι επόμενες κυβερνήσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν συνετές δημοσιονομικές πολιτικές και να εφαρμόσουν περαιτέρω θεσμικές και διαρθρωτικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε με τους πιστωτές.

Η Moody’s τονίζει ακόμη πως το πιστωτικό προφίλ και η αξιολόγηση της Ελλάδας υποστηρίζονται από το ισχυρό ιστορικό επίτευξης δημοσιονομικών στόχων τα τελευταία χρόνια, την ισχυρή στήριξη από τους θεσμούς της ευρωζώνης και μία επιταχυνόμενη δυναμική μεταρρυθμίσεων από το 2019, γεγονός που οδήγησε σε ορατές βελτιώσεις στους θεσμούς και τη διακυβέρνηση, καθώς και στον τραπεζικό τομέα.

Η πορεία της αγοράς με Σύριζα

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, στις 23 Ιανουαρίου του 2015, τελευταία συνεδρίαση πριν από τις εκλογές που έφεραν τον Σύριζα στην εξουσία, ο Γενικός Δείκτης είχε κλείσει στις 840,44 μονάδες. Για να βρεθεί στις 894,66 μονάδες, στις 5 Ιουλίου του 2019 ( δυό μέρες πρίν από τις εκλογές που οδήγησαν σε αυτοδυναμία τη Ν.Δ). Στο μεσοδιάστημα και εν μέσω των ακροτήτων στον… αυτοσχεδιασμό της άσκησης εξουσίας από την ’’πρώτη φορά αριστερά’’ το χρηματιστήριο είχε βουτήξει στα χαμηλά των 440,88 μονάδων ( 12/2/2016).

Σε κάθε περίπτωση επί ημερών Σύριζα ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 6,5% . Η οποία όμως, εν πολλοίς συνιστά μαγική εικόνα. Αφού ένα μήνα πριν από τις κάλπες του 2019 η αγορά ενισχύθηκε κατά…8,9% λόγω των προσδοκιών της επερχόμενης νίκης της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά και το σημείο εκκίνησης της αγοράς, στις 23 Ιανουαρίου του 2015 έγινε σε χαμηλή βάση, καθώς είχε προηγηθεί πτώση του Γενικού Δείκτη κατά… 18,8%. Με το ξεπούλημα να οφείλεται στους φόβους των επενδυτών για την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία… Όπως και να’ χει τηρώντας επακριβώς τις επιδόσεις της αγοράς στο χρονικό διάστημα της κυβέρνησης Τσίπρα, ο πιο αντιπροσωπευτικός Δείκτης όλων των μετοχών εμφανίζει άνοδο 12,8%.

Στο τέλος της κυβερνητικής θητείας Σύριζα, η χρηματιστηριακή αξία των 151 εισηγμένων εταιρειών ήταν στα 59,6 δις ευρώ. Οι ίδιες αυτές εταιρείες άξιζαν 46,9 δις στις 23 Ιανουαρίου του 2015. Στους υπολογισμούς δεν περιλαμβάνονται οι εταιρείες που στο μεσοδιάστημα έφυγαν από το «ταμπλό’» κατόπιν απορροφήσεων, δημόσιων προτάσεων, αλλά και χρεοκοπιών. Συγκαταλέγονται όμως οι νέες εισαγωγές.

Ωστόσο στις εμφανιζόμενες υπεραξίες των 12,7 δις εμπεριέχονται και οι κεφαλαιακές αυξήσεις, οι οποίες ανήλθαν στα 10,7 δις στην περίοδο της κυβέρνησης Τσίπρα. Εκ των οποία η συντριπτική πλειονότητα αφορούσε τις τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις του 2015.

Με συνέπεια οι «καθαρές» υπεραξίες να περιορίζονται στα επίπεδα των 2 δις ευρώ. Προστιθέμενα όμως και τα διανεμηθέντα μερίσματα των 6,5 σε όλη την περίοδο, οδηγούν σε μια αύξηση του μετοχικού πλούτου κατά 8,5 δις ευρώ.

Υπεραξίες 22,3 δις με κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στην περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ο Γενικός Δείκτης, που βρίσκεται τώρα στις 1.132,34 μονάδες (στα υψηλά 9ετίας) καταγράφει κέρδη 26,6%. Ενώ ο δείκτης όλων των μετοχών βρίσκεται 29,3% πιο πάνω.

Οι 134 εταιρείες που τώρα είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο έχουν συνολική αγοραία αξία 77,9 δις. Έναντι των 58,4 δις που ήταν η αποτίμησή τους στις 5 Ιουλίου του 2019. Καθώς από τότε υπήρξαν αρκετές αποχωρήσεις, αλλά και ορισμένες νέες εισαγωγές που μετράνε στην τρέχουσα κεφαλαιοποίηση.

Αν από τις υπεραξίες των 19,5 δις αφαιρεθούν οι κεφαλαιακές αυξήσεις των 5,6 δις, το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώνεται στα 13,9 δις. Και με την προσθήκη των μερισμάτων των 8,4 δις (μαζί και με τις εφετινές διανομές που έχουν ανακοινωθεί) η αύξηση του μετοχικού πλούτου επί Νέας Δημοκρατίας, είναι στα 22,3 δις εν συνόλω. Δηλαδή 2,6 φορές παραπάνω από ότι με τον Σύριζα.

Αλλά και στο «μέτωπο» του ενεργητικού των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η υπεροχή είναι επίσης ξεκάθαρη. Την περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη το ενεργητικό αυξήθηκε κατά 5,5 δις, έναντι των 0,6 δις που ήταν η αύξηση επί κυβερνήσεως Σύριζα. Σε ότι αφορά τις καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) αυτές αυξήθηκαν κατά 48,6 δις την τετραετία της Ν.Δ , ενώ επί κυβερνήσεως Σύριζα είχαν μειωθεί κατά 11,1 δις ευρώ…

Διαβάστε επίσης:

Το ελληνικό Χρηματιστήριο στις κορυφές των αποδόσεων παγκοσμίως