ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Όταν στις 28 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοινοποιούσε την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες, ο Γενικός Δείκτης βρισκόταν στις 1.023,44 μονάδες. Χθες , στην τελευταία μέρα συναλλαγών πρίν από την αυριανή εκλογική μάχη, η αγορά έκλεισε στις 1.132,34 μονάδες.
Τα κέρδη από την προεκλογική άνοδο των τιμών διαμορφώνονται στο 10,64% με όρους Γενικού Δείκτη. Μεταφραζόμενα σε θαυμαστές υπεραξίες 6,9 δισ. ευρώ. Καθώς η χρηματιστηριακή αξία του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών ξεκίνησε από τα 71 δισ. και έφτασε έπειτα από 33 συνεδριάσεις στα 77,9 δισ. ευρώ.
Συστατικό στοιχείο του προεκλογικού ράλι ήταν οι στοχευμένες τοποθετήσεις σε τράπεζες και ορισμένα άλλα δεικτοβαρή «χαρτιά», που κατά κύριο λόγο έγιναν από πλευράς ξένων χαρτοφυλακίων. Με την παράλληλη ενεργοποίηση και του ελληνικού στοιχείου ( θεσμικών και ιδωτών) το ενδιαφέρον επεκτάθηκε και σε άλλες μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.
Τα πονταρίσματα των αγοραστών (ξένων και Ελλήνων) δείχνουν να είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τον δημοσκοπικό «αέρα νίκης» που φουσκώνει τα πανιά της Νέας Δημοκρατίας, αναβαθμίζοντας τις προσδοκίες για έναν ισχυρό, αναπτυξιακό mega-κύκλο στη χώρα. Παράλληλα, το δικό τους διακριτό ρόλο στην προσέλκυση αγοραστών, διαδραμάτισαν και τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών. Τόσο για την περσινή τους χρήση, όσο και για τις επιδόσεις στο πρώτο τρίμηνο της εφετινής χρονιάς.
Τουλάχιστον σε ότι αφορά τους ξένους «παίκτες» η κρατούσα αντίληψη είναι πώς «η Ελλάδα θα διατηρήσει την πορεία που βελτίωσε τη διεθνή θέση της και επανάφερε τη χώρα στα ραντάρ των επενδυτών. Αποφεύγοντας τις συνέπειες ενός πολιτικού δράματος»
Η πρωτιά της φιλοεπενδυτικής κυβέρνησης Μητσοτάκη φαίνεται μεν να μην οδηγεί στην αυτοδυναμία από τις κάλπες της απλής αναλογικής, αλλά αυτό φαντάζει εφικτό στον δεύτερο εκλογικό γύρο του Ιουλίου. Με τους περισσότερους αναλυτές να υποστηρίζουν ότι τότε, είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον ( συνεργασία Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ) θα υπάρξει σχηματισμός κυβέρνησης. Οδηγώντας τη χώρα στην ίδια πορεία κανονικότητας και την ανάκτηση της επίζηλης επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια.
Λίγο πολύ τις εξελίξεις αυτές «τιμολογεί» το προεκλογικό ράλι των μετοχών. Η συνέχεια του οποίου θα κριθεί από τα αποτελέσματα της κυριακάτικης κάλπης.
Η καθαρή πρωτιά στην κάλπη και το παζλ των αποδόσεων
Μια καθαρή πρωτιά της Ν.Δ με ποσοστά που θα την φέρνουν πιο κοντά στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές της ενισχυμένης αναλογικής, αναμένεται να συντηρήσει την ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου. Σε διαφορετική περίπτωση οιασδήποτε «εμπλοκής», που θα παραπέμπει ευθέως στην αύξηση του πολιτικού ρίσκου, θεωρείται αναμενόμενη η οπισθοχώρηση της αγοράς.
Αποτελεί πάντως κοινή παραδοχή ότι οι αγοραστές της προεκλογικής περιόδου, στοιχηματίζουν εμπράκτως στη θετική έκβαση των πολιτικών πραγμάτων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία και επί συνόλου 134 μετοχών, οι 78 κινήθηκαν ανοδικά στο διάστημα από τις 28 του μηνός του περασμένου Μαρτίου έως και χθες. Τρείς έμειναν σε σταθερά επίπεδα τιμών και οι υπόλοιπες 53 κατέγραψαν πτώση.
Σε ρόλο οδηγού με κέρδη 26% βρίσκεται η Cenergy, ακολουθούμενη από τη μικρή Entersoft που έχει ενισχυθεί κατά 25,9%.
Το βάθρο των νικητών συμπληρώνει η τράπεζα Πειραιώς, η μετοχή της οποίας κερδίζει 24,7%. Άνοδος που είναι η μεγαλύτερη μεταξύ των συστημικών τραπεζών. Καθώς τα κέρδη για την Εθνική είναι 22,9%, για τη Eurobank 17,8% και για την Alpha Bank 10,8%.
Σημαντικά είναι επίσης τα κέρδη για την Άβαξ (23,7%), τη Βιοχάλκο (22,8%), τη Profile (20,1%) την Ideal (18,7%) αλλά και για την Coca Cola που κινείται στο +18,6%.
Από τις συνολικά 17 εταιρείες που έχουν τώρα κεφαλαιοποίηση άνω του ενός δισ. ευρώ, οι 15 καταγράφουν κέρδη. Τα οποία για τη Jumbo είναι 15%, για την Τιτάν 11,7%, για τη ΔΕΗ 8,4%, για τον ΟΤΕ 7,3% και 7% για τον ΟΠΑΠ.
Στο «κόκκινο» βρίσκονται δύο τίτλοι. Αυτός της Μότορ Όιλ που υποχωρεί 2,8% ενώ για την Προντέα οι απώλειες είναι 13,4%.
Η χρηματιστηριακή αξία των 17 μεγαλύτερων σε κεφαλαιοποίηση εταιρειών, έχει αυξηθεί στις 33 συνεδριάσεις της προεκλογικής περιόδου κατά 6,2 δισ. ευρώ. Αφού από τα 54,97 έχει ανέβει στα 61,17 δισ. ευρώ.
Αυξημένες τοποθετήσεις
Από τη δική του πλευρά ο Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αναλύοντας τα δεδομένα που άπτονται της αγοράς, επισημαίνει μεταξύ των άλλων: «Οι διεθνείς οίκοι έχουν δημοσιοποιήσει εκθέσεις με τις οποίες επιβεβαιώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του χρηματιστηρίου.
Έτσι, η Morgan Stanley εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής «ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές». Οι F.T. πλέκουν το εγκώμιο της Ελλάδος που πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή και από τα «σκουπίδια» οδεύει προς την επενδυτική βαθμίδα. H Barclays θεωρεί ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου ανοίγουν το «νέο μεγακύκλο πολυετούς ανάπτυξης της Ελλάδας» και αναμένει αναβάθμιση των ελληνικών assets. Η Goldman Sachs επανέρχεται στη σύστασή της για αυξημένες τοποθετήσεις σε ελληνικούς τίτλους και η Deutsche Bank αναβαθμίζει την τιμή στόχο της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.
Ταυτόχρονα, ο πολιτικός κίνδυνος να έχει υποβαθμιστεί προεξοφλώντας την επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος σύμφωνα με τα αναγγελλόμενα δημοσκοπικά δεδομένα, πιθανολογώντας τη διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος στην επερχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση».
Διαβάστε επίσης
Bloomberg: Από τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως οι ελληνικές μετοχές
Τα τρία στοιχήματα της αγοράς μετά τις εκλογές και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που ξυπνά εφιάλτες