ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Το πιθανό αδιέξοδο της απλής αναλογικής που δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να σχηματίσει κυβέρνηση την Κυριακή των εκλογών απασχολεί τα περισσότερα διεθνή Μέσα. Η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, με τις αγορές να στοιχηματίζουν ότι η Ελλάδα θα ανακτήσει το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, συνηγορεί η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων, τα οποία, όμως, υπενθυμίζουν ότι οι Έλληνες πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες την Κυριακή υπό τη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών και του δυστυχήματος στα Τέμπη.
Με την εκλογική μάχη να είναι σκληρή μεταξύ των πολιτικών αντιπάλων, Politico και Guardian σχολιάζουν τις προσπάθειες των κομμάτων να προσεγγίσουν τους νέους, και ιδίως τη γενιά Z, η οποία ψηφίζει για πρώτη φορά, μέσα από το TikTok.
Οικονομία VS κράτος δικαίου
Το Euronews υποστηρίζει ότι η Αθήνα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την οικονομία, υπάρχουν όμως ακόμα κάποιες «γκρίζες ζώνες» σχετικά με το κράτος δικαίου.
«Για τις Βρυξέλλες, η οικονομική κατάσταση φαίνεται να απέχει πολύ από τις σκοτεινές ημέρες των προγραμμάτων διάσωσης και των επώδυνων μέτρων λιτότητας», αναφέρει.
«Όμως η εικόνα της κυβέρνησης αμαυρώθηκε στο εξωτερικό από το λεγόμενο «ελληνικό Watergate», κατά το οποίο πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, με την κυβέρνηση να αρνείται ότι χρησιμοποίησε λογισμικό κατασκοπείας», συνεχίζει το δημοσίευμα.
Η Wall Street Journal επανέρχεται κι αυτή με τη σειρά της στο σκάνδαλο υποκλοπών, αναφέροντας ότι αυτό έχει εντείνει τις ανησυχίες σχετικά με το κράτους δικαίου σε μία χώρα που βρίσκεται σε περίοδο ανάρρωσης από την τραυματική γι’ αυτήν κρίση χρέους.
«Σε μια χώρα όπου το βιοτικό επίπεδο δεν έχει ανακάμψει από μια βαθιά ύφεση στη δεκαετία του 2010, η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει επιτέλους. Ο Μητσοτάκης θεωρείται ευρέως ως ένας ικανός, φιλικός προς τις επιχειρήσεις τεχνοκράτης, ο οποίος έχει κατευθύνει την οικονομία μέσα από ταραχώδεις περιόδους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid-19 και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά οι χειρισμοί του όσον αφορά την άσκηση εξουσίας έχουν προβληματίσει πολλούς από τους φιλελεύθερα σκεπτόμενους Έλληνες που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε αυτόν πριν από τέσσερα χρόνια», αναφέρει.
To Βloomberg σημειώνει ότι η ανάκαμψη της οικονομίας έχει τοποθετήσει την Ελλάδα σε καλό δρόμο για να βελτιώσει την επενδυτική της θέση μετά από 13 χρόνια και πώς οι επενδυτές στηρίζουν τη χώρα, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να καταγράφει την 6η καλύτερη επίδοση στις ευρωαγορές, παρά το γεγονός ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τις εκλογές.
Το δημοσίευμα τονίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και βρίσκεται υπό το βάρος του φρικτού δυστυχήματος των Τεμπών, αλλά και το σκάνδαλο των υποκλοπών, τα οποία συνέβησαν στη δική του «βάρδια», έχει σχέδιο για την επόμενη φάση μετασχηματισμού της Ελλάδας.
Υποστηρίζει όμως ότι η ανάκαμψη ήρθε με κόστος για τους Έλληνες, οι οποίοι ακόμα δεν έχουν ανακάμψει πλήρως, ενώ και το χρέος της χώρας βρίσκεται ακόμα σε υψηλά επίπεδα. «Η αναλογία χρέους της Ελλάδας παραμένει υψηλότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη. Έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει, προκειμένου να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος».
Το μήνυμα των εκλογών
To Politico, όπως και το Reuters αναφέρονται στο σύστημα της απλής αναλογικής υποστηρίζοντας ότι το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε β΄γύρο εκλογών.
«Ίσως σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τη βάση του, ο πρωθυπουργός κάνει εκστρατεία για την επέκταση του φράχτη κατά μήκος των τουρκικών συνόρων – και να βάλει την ΕΕ να πληρώσει γι’ αυτό», σχολιάζει το Politico.
«Ωστόσο, σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκλογές που ήταν φορτισμένες, αυτή η ψηφοφορία δεν θεωρείται μοιραία. Η αβεβαιότητα σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ έχει εξαφανιστεί. Η χώρα έχει επιτύχει μια αξιοσημείωτη οικονομική στροφή και διαθέτει μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην ευρωζώνη», σημειώνει.
Στροφή στο TikTok και στο Youtube
Ο Guardian κάνει ειδική αναφορά στο «φλερτ» των πολιτικών αρχηγών και βουλευτών με τη γενιά Z, με περίπου 430.000 ψηφοφόρους όπως αναφέρει, μέσω του Youtube και του TikTok, δημοφιλείς πλατφόρμες στις οποίες περιηγούνται οι νέοι. «Ο Τσίπρας, όπως και ο Μητσοτάκης, έχουν καταφύγει στο TikTok και το YouTube για να προσελκύσουν ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά», αναφέρει.
Παράλληλα σχολιάζει και την επιλογή των πολιτικών να προβληθούν μέσα από lifestyle εκπομπές που είναι δημοφιλείς στις γυναίκες και στους νέους.
«Με τις έρευνες να εκτιμούν ότι το 13% των 8,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο, κάθε ψήφος μετράει», αναφέρει το βρετανικό μέσο. «Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Μητσοτάκη, προηγείται στις δημοσκοπήσεις παρά το γεγονός ότι το προβάδισμά της κατά έξι μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει πληγεί από το σκάνδαλο των υποκλοπών και το σιδηροδρομικό δυστύχημα του Φεβρουαρίου. Μια τραγωδία που έπληξε το μεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης», σχολιάζει.
«Οι οργισμένοι νέοι έχουν γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος ενόψει των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα», αναφέρει το Politico και συνεχίζει:
«Οι -στην πλειοψηφία- μεσήλικες κουστουμαρισμένοι άνδρες της ελληνικής πολιτικής δημοσιεύουν στο TikTok, δέχονται συνεντεύξεις από YouTubers και σχεδιάζουν ακόμη και δώρα για τους νέους, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ψήφο τους».
Διαβάστε επίσης:
ING: Τι βλέπει για τις εκλογές της Κυριακής – Το κίνητρο Μητσοτάκη για δεύτερο γύρο εκλογών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου: Με red flags και ερωτήματα για τον ΑΔΜΗΕ η προκαταρκτική αξιολόγηση
- Πόλεμος Σίψα (ΕΚΤΕΡ) με Μιτζάλη (ΑΒΑΞ) σε δύο μέτωπα
- Φάρμα Κουκάκη: Το ρεκόρ πωλήσεων και οι νέες πράσινες επενδύσεις
- Αντώνης Λυμπέρης: Ο bon vivant «βασιλιάς» των περιοδικών life style που όρισε την αισθητική επί μια 20ετία