ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αφετέρου η κίνηση (ρουά;) ματ του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη, ο οποίος με απανωτές ερωτήσεις για ένα θέμα που μέχρι χθες βρίσκονταν εκτός της προεκλογικής ημερήσιας διάταξης και της ευρύτερης δημόσιας συζήτησης -ακόμα και στη συγκεκριμένη εκπομπή- προκάλεσε τις επίμαχες τοποθετήσεις του κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ και κατ’ επέκταση, τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που πυροδότησαν, εντός και εκτός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας πολλούς να δηλώνουν ότι η εκλογική συρρίκνωση του ΣΥΡΙΖΑ γράφει στην ούγια «Άδωνις Γεωργιάδης».
Στην εκτίμηση ότι οι δηλώσεις Κατρούγκαλου συνιστούν τον «game changer» των εκλογών καταλήγουν εμπειρότατοι αναλυτές, όπως για παράδειγμα ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης, οι οποίοι εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη όχι μόνο απομακρύνει τις πιθανότητες ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, αλλά και πως «έκανε μεγάλη ζημιά» και θα διευρύνει το προβάδισμα της ΝΔ, προκαλώντας μια διαφορά ακόμα και πάνω από τις επτά ποσοστιαίες μονάδες έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις επερχόμενες εκλογές.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην υπουργός επιχείρησαν να παρουσιάσουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις ως «προσωπικές απόψεις», που «δεν απηχούν τις προγραμματικές θέσεις του κόμματος». Ενώ, από το σχετικό βίντεο της εκπομπής του BlueSky, προκύπτει σαφώς ότι ο κ. Κατρούγκαλος -που «δεν είναι κανένα παιδάκι, είναι έμπειρος και νομικός», όπως είπε χθες ο «σύντροφός» του κ. Νίκος Παππάς- απαντώντας στις απανωτές ερωτήσεις του κ. Αδώνιδος Γεωργιάδη -ο οποίος ζητά σχετική διευκρίνιση για το αν οι ήδη διατυπωθείσες απόψεις αποτελούν επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ- πεντάκις απαντά «Ναι», αναπτύσσοντας μάλιστα, ένα συνολικό σκεπτικό, ακόμα και για παράκαμψη σχετικής απόφασης του ΣτΕ, εφόσον το κόμμα του ξαναγίνει κυβέρνηση.
Προς επίρρωση της συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας ήρθε και η πρώτη ανακοίνωση της Κουμουνδούρου με την οποία γίνονταν επίθεση στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη διαστρέβλωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να αποδοκιμάζεται ο υπουργός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Με τον τρόπο αυτό, ώρες πριν από το άνοιγμα της κάλπης, η «μεσαία τάξη» αποδεικνύεται στόχος και «Αχίλλειος πτέρνα» για τον κ. Τσίπρα, καθώς, μετά τη δραστική επιρροή της υπερφορολόγησης της στο αποτέλεσμα του Ιουλίου του 2019, όλα δείχνουν ότι, μέσω των «αποκαλύψεων Κατρούγκαλου» και της υφέρπουσας-κρυπτόμενης κατά τη ΝΔ- φοροκαταιγίδας, κινδυνεύει να αποδειχθεί και ο καταλύτης που θα διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό και στο 89΄, το αποτέλεσμα και στην κάλπη του 2023.
Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εξέλιξη, αναδεικνύει εκ νέου το δεύτερο στοιχείο που οδήγησε στην ήττα τον κ. Τσίπρα στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση: την αναξιοπιστία του. Την ώρα που οι πολίτες αναζητούν το αντώνυμο της έννοιας. Την αξιοπιστία. Που, όμως, όπως φαίνεται, εξακολουθεί να απουσιάζει, όχι μόνο από το πολιτικό λεξιλόγιο του ηγέτη που φιλοδοξεί να ανακτήσει την πρωθυπουργία του τόπου, αλλά και από το πολιτικό του DNA.
Κι αυτό διότι, δεν είναι τόσο τα αργά «αντανακλαστικά» που επέδειξε ο κ. Τσίπρας στη διαχείριση της υπόθεσης Κατρούγκαλου, όπως αποδεικνύουν και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και το «ηθικόν χαμηλότατον» στους κόλπους της Κουμουνδούρου μπροστά στο διαφαινόμενο αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Δεν είναι τόσο οι διαδοχικές νεφελώδεις τεθλασμένες Τσίπρα στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, οι οποίες, σύμφωνα με έγκυρους επικοινωνιολόγους και πολιτικούς επιστήμονες, «θολώνουν το μήνυμα» και «θα έπρεπε να διδάσκονται στο μάθημα «ποια λάθη να αποφεύγετε πριν τις εκλογές».
Είναι η ουσία της πολιτικής του κ. Τσίπρα, που προκαλεί ιδιαίτερη ανασφάλεια στους πολίτες, κυρίως ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους, οι οποίοι, όπως αποδεικνύουν και οι σφοδρές αντιδράσεις -που είναι λίγο δύσκολο να προκλήθηκαν με το υπομόχλιο της ΝΔ- σχεδόν του συνόλου των θεσμικών εκπροσώπων τους, νοιώθουν και πάλι στο «πετσί» τους τη «Δαμόκλειο σπάθη» μια «φορομπηχτικής πολιτικής με αριστερό προσωπείο», και μάλιστα, εκτός μνημονίων και απειλών των… τροϊκανών.
Κι αυτό διότι ουδείς μπορεί να παρακάμψει το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει στη Βουλή τη σχετική διάταξη του νόμου Βρούτση, με την οποία καταργήθηκε το 20% στις εισφορές. Άρα, για ποιες «προσωπικές απόψεις Κατρούγκαλου» μιλάνε;
Άρα, επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας απέδειξε ότι δεν εννοούσε πραγματικά τις εξαγγελίες για την προστασία του εισοδήματος της μεσαίας τάξης. Απέδειξε ότι στον πυρήνα της πολιτικής του βρίσκεται η υψηλή φορολογία και μάλιστα των πολλών.
Το κακό, όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για τη χώρα είναι ότι οι «προσωπικές απόψεις Κατρούγκαλου», έρχονται λίγες μέρες μετά από τις «προσωπικές απόψεις Τσακαλώτου» και τις «προσωπικές απόψεις Δραγασάκη» για τα «τοπικά νομίσματα» και την «κυβέρνηση των ηττημένων».
Έρχονται να προστεθούν στις αποκαλύψεις Βαρουφάκη, ότι για το σχέδιο παράλληλων πληρωμών «Δήμητρα» είχε πάρει εύσημα από το Υπουργικό Συμβούλιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το 2015.
Αθροίζονται στις αμφιταλαντεύσεις του ίδιου του κ. Τσίπρα, στην αρχή για «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» με εταίρο και τον κ. Βαρουφάκη -που απάντησε με το περίφημο «να μου κοπεί το χέρι»- ακολούθως για «κυβέρνηση των ηττημένων» και, μέσω της «κυβέρνησης ειδικού σκοπού», στην κυβέρνηση μόνο με το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη- με τις γνωστές προσωπικές πολιτικές επιθέσεις του τελευταίου εναντίον του ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ-, αλλά και με το ταυτόχρονο «φλερτ» με τους «απλούς πολίτες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή».
Όλα αυτά, μάλλον ενισχύουν το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη περί «παραλυσίας» στην περίπτωση που δεν σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση από τη ΝΔ. Το διακύβευμα της σταθερότητας προκειμένου η χώρα να μην επιστρέψει σε καταδικασμένες από τους πολίτες τυχοδιωκτικές φενάκες, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.
Διαβάστε επίσης
Γιώργος Κατρούγκαλος: Κανονικά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ παρά την απόσυρσή του
Tρόμος στους ελεύθερους επαγγελματίες – Ασφαλιστικές εισφορές σοκ αποκάλυψε ο Γιώργος Κατρούγκαλος