Η αγορά ομολόγων φαίνεται να προεξοφλεί θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φέτος, με το ελληνικό δεκαετές ομόλογο εδώ και αρκετές ημέρες να διαπραγματεύεται χαμηλότερα από το αντίστοιχο ιταλικό, σπάζοντας μάλιστα, ενδοσυνεδριακά το φράγμα του 4%.

Τη Δευτέρα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο έκλεισε στο 4,005% ενώ το αντίστοιχο ιταλικό όδευε προς το 4,2%, αντίστοιχη εικόνα με εκείνη της Παρασκευής. Στο ίδιο μήκος κύματος και η πενταετία που για την Ελλάδα  ήταν τη Δευτέρα στο 3,593% και για την Ιταλία οριακά υψηλότερο στο 3,63%.

Παρά την αβεβαιότητα της πρώτης κάλπης ως προς τη δυναμική σχηματισμού μιας λειτουργικής κυβέρνησης και την παράταση της εκλογικής διαδικασίας μέχρι τις αρχές Ιουλίου, που είναι το πιθανότερο σενάριο, η αγορά ομολόγων μάλλον «ψηφίζει» σταθερότητα, ακολουθώντας θετική πορεία λίγα πια 24ωρα πριν τις εκλογές. Το μεγάλο στοίχημα πλέον μετατοπίζεται στους πραγματικούς αριθμούς που θα αποκαλύψει η κάλπη την προσεχή Κυριακή ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης και το χρονικό ορίζοντα. Η αγορά πάντως, μέχρι στιγμής, εμφανίζεται «θωρακισμένη» καθώς φαίνεται να προεξοφλεί πως το αποτέλεσμα της κάλπης δεν θα σημάνει δημοσιονομικό εκτροχιασμό ή/και απόκλιση από αναπτυξιακές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ή/και επιβράδυνση στο ρυθμό υλοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας.

Την ίδια στιγμή σε όλα τα σενάρια, οι αγορές φαίνεται να παγιώνουν την εκτίμηση πως πολύ δύσκολα το παλιό «κακό παιδί της ευρωζώνης» θα προκαλέσει σκηνικό ρήξης με τους εταίρους στην ΕΕ οι οποίοι εξακολουθούν να αποτελούν τη μεγάλη εγγύηση για το ελληνικό χρέος στην επενδυτική κοινότητα. Αυτό ήταν άλλωστε και το τρίπτυχο των προϋποθέσεων για την ταχύτερη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μετά τις εκλογές και εντός του 2023 που περιέγραψαν στελέχη της Standard & Poor’s, της DBRS και της Scope Ratings μιλώντας στο Mononews.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα συνεχίζει να αιφνιδιάζει τις αγορές με θετικές ειδήσεις. Μόλις τη Δευτέρα η Κομισιόν αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα που αναμένεται να είναι διπλάσια του μέσου όρου της ευρωζώνης το 2023, όπως επισήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής.

Η προηγούμενη πρόβλεψη της Κομισιόν, το Φεβρουάριο ήταν 1,2% αντί του 2,4% που προβλέπει τώρα. «Είναι δύσκολο για μένα να υπογραμμίσω αρνητικά στοιχεία, όταν έχουμε πολλά θετικά στοιχεία» σημείωσε μεταξύ άλλων. Καλύτερα του αναμενόμενου ήταν και τα στοιχεία για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Στο τετράμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου 2023, ο προϋπολογισμός κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς ελλείμματος 799 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2022. Τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 21,042 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 13,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται κυρίως στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του τετραμήνου, στην είσπραξη ποσού 603 εκατ. ευρώ από ANFAs, που δεν είχε προβλεφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023 και στα αυξημένα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Διαβάστε επίσης

Σταϊκούρας για εαρινές προβλέψεις Κομισιόν: Υπερδιπλάσια από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο η ανάπτυξη στην Ελλάδα

Προϋπολογισμός: Νέα εκτόξευση των φορολογικών εσόδων κατά 1,63 δισ. ευρώ – Στα 2,4 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα