Με διευρυμένο προβάδισμα στις νέες δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, στόχο τους αναποφάσιστους και τους κεντρώους με  έμφαση στο θετικό αφήγημα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι εφαρμόσιμες και κοστολογημένες λύσεις, η ενίσχυση της διεθνούς εικόνας και η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας μέσα από τον έμπρακτο πατριωτισμό, κυρίως όμως με το πρόταγμα της σταθερότητας μέσω μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης αντί ενός «θολού αχταρμά», βαδίζει προς την τελευταία ευθεία για τις εκλογές της 21ης Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερη κάλπη, διαμηνύοντας, μέσα από τη συνέντευξή του στην «Καθημερινή», ότι «δεν έχω και πολλά να συζητήσω με τον κ. Ανδρουλάκη» και πως ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ «μπορεί να φέρει τον Τσίπρα από το παράθυρο».

1

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Την ίδια ώρα, σε δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα», η οποία διενεργήθηκε μετά από την τηλεμαχία, αποτυπώνεται σαφές προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε όλους τους δείκτες.

Ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα που πιστοποιούν την ευρεία απήχηση του προέδρου της ΝΔ μεταξύ των ψηφοφόρων, οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως «κεντρώοι». Με 4 στους 10 (39,9%) να δηλώνουν πως επιθυμούν να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου ο σημερινός Πρωθυπουργός.

Το συνολικό ποσοστό των πολιτών που πιστεύουν ότι στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη ανέρχεται στο 37,7%, 10, 6 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερο από αυτούς που θεωρούν ότι πρέπει να συμβεί το ίδιο με τον κ.  Τσίπρα.

Καταλυτική θεωρείται από τους αναλυτές και η διαφορά ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και αυτόν του ΣΥΡΙΖΑ στην ερώτηση «Ποιόν πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο;», όπου ο κ. Μητσοτάκης λαμβάνει το 37,6% των θετικών απαντήσεων, έναντι 24,6% του κ. Τσίπρα.

Μάλιστα, όταν το ίδιο ερώτημα τίθεται με δυνατότητα απάντησης μόνο για τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, τότε το 46,3% απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης -αναμεσά τους και 52% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΠΑΣΣΟΚ- έναντι 33,8% που θέλουν πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα- ο οποίος προτιμάται από το 23,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ο Ανδρουλάκης έχει στραμμένο το βλέμμα στο παρελθόν και εκεί συναντιέται με τον κ Τσίπρα.

Το τελευταίο εύρημα θεωρείται πρόκριμα για τις επαναληπτικές εκλογές, πιθανότατα στις 2 Ιουλίου και σε μεγάλο βαθμό εξηγεί και την στρατηγική Μητσοτάκη απέναντι στον αρχηγό του τρίτου κόμματος, αλλά και την ταύτιση του κ. Ανδρουλάκη με τον κ. Τσίπρα.

Ενδεικτικές αυτής της τακτικής, η οποία, όπως όλα δείχνουν, θα ενταθεί την τελευταία εβδομάδα, με στόχο την άντληση επιπλέον εκλογικών ποσοστών από τη δεξαμενή των οπαδών του ΠΑΣΟΚ και των κεντροδεξιών ευρύτερα, είναι οι τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Ο κ. Μητσοτάκης καταλογίζει στον κ. Ανδρουλάκη «προσωπική εμμονή» εναντίον του και «σύμπραξη με τον ΣΥΡΙΖΑ», βάζοντας τέλος στα σενάρια συνεργασίας ανάμεσα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

«Δυστυχώς σε αντίθεση με άλλες στιγμές στη διαδρομή του ΠΑΣΟΚ ο κ Ανδρουλάκης έχει το βλέμμα στραμμένο στο παρελθόν και εκεί συναντιέται με τον κ Τσίπρα. Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ του κ Ανδρουλάκη είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ Και αυτό πρέπει να το ξέρουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ Αν βγαίνουν οι αριθμοί τότε μπορεί να δουν να επιστρέφει και με τη δική τους ψήφο ο κ Τσίπρας «από το παράθυρο»», είναι η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός αναφέρεται σε συγκεκριμένες θέσεις του κ. Ανδρουλάκη (αξιολόγηση στο Δημόσιο, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ΕΦΚΑ και ταχύτερη απονομή συντάξεων), οι οποίες θα προκαλούσαν «καθήλωση των μεταρρυθμίσεων», καθώς δείχνει να «επιστρέφει στις παλιές λογικές του κρατισμού», όπως λέει χαρακτηριστικά.

Αυξάνεται η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Οριακά εντός Βουλής Βελόπουλος -Βαρουφάκης

Στη δημοσκόπηση της Marc για το «Πρώτο Θέμα» γίνεται σαφές ότι αυξάνονται τα ποσοστά της διαφοράς ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ (6,6 ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ αυτών που είναι αποφασισμένοι τι θα ψηφίσουν, με τάσεις διεύρυνσης λόγω της συσπείρωσης της ΝΔ), της παράστασης νίκης και αυτών υπέρ μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Στην εκτίμηση του ποσοστού των κομμάτων με αναγωγή επί των αναποφάσιστων η ΝΔ συγκεντρώνει 34,6% έναντι 27,7% του ΣΥΡΙΖΑ, 9,1 του ΠΑΣΟΚ, 5,8% του ΚΚΕ, 3% της Ελληνικής Λύσης, 3% του ΜεΡΑ25, και 8,3% των λοιπών κομμάτων.

Ταυτοχρόνως, αυξάνεται η θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης, έναντι αυτών που κατεγράφησαν αμέσως μετά τα Τέμπη.

Σημαντικό κρίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου και το εύρημα που αφορά τη σύγκριση των δύο κυβερνήσεων (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ), καθώς η «σύγκριση και όχι η σύγκρουση» αποτελεί κορυφαία επιλογή του κ. Μητσοτάκη.

Στην συγκεκριμένη ερώτηση, λοιπόν, ένας στους δύο (49,6%) θεωρεί καλύτερη τη σημερινή κυβέρνηση.

Το στοιχείο της σύγκρισης αποκτά ακόμα πιο μεγαλύτερο ενδιαφέρον ενόψει των πιθανότατων δεύτερων εκλογών, καθώς το 57,2% αυτών που δηλώνουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και το 58,3% των αυτοχαρακτηριζόμενων ως «κεντρώοι», θεωρεί καλύτερη την κυβέρνηση Μητσοτάκη από αυτή του κ. Τσίπρα.

Ένα ακόμα κρίσιμο εύρημα για τα ποσοστά της αυτοδυναμίας, αφορά τον αριθμό των κομμάτων τα οποία πιθανολογείται ότι θα εισέλθουν στη Βουλή. Τα οποία θα είναι 6, καθώς, μετά από τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, οι ψηφοφόροι κομμάτων δεξιά της ΝΔ και του «κόμματος Κασιδιάρη» σκορπίζουν στους τέσσερις κομματικούς ανέμους.

Αν μάλιστα συνεχιστεί η πτώση των ποσοστών της Ελληνικής Λύσης του Κ. Βελόπουλου (ο οποίος συνεχίζει να δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το νεοπαγές «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα -Νίκη» του θεολόγου Δ. Νατσιού) και αυτών του ΜεΡΑ25 του Γ. Βαρουφάκη (ο οποίος δείχνει να νοιώθει την πολιτική ανάσα της κας. Ζωής Κωνσταντοπούλου), ουδείς μπορεί να προβλέψει την έκβαση μιας δεύτερης κάλπης, που με πάσα βεβαιότητα θα χαρακτηριστεί από την ακραία πόλωση ανάμεσα σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και των μικρότερων κομμάτων.

Διαβάστε επίσης

Μητσοτάκης από Κυψέλη: Οι αντίπαλοί μας έχουν προεξοφλήσει τη νίκη της ΝΔ

Αυτός θα είναι ο πυρήνας της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη, εφόσον κερδίσει τις εκλογές

Κυριάκος Μητσοτάκης: Mε την Τουρκία απέναντί μας και με γεωπολιτικές προκλήσεις η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ από σιγουριά