ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης βρίσκεται εκ νέου, μετά από μήνες, το θέμα των υποκλοπών με αφορμή τόσο τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας, σύμφωνα με τις οποίες «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν απολύτως κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της χώρας και δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκεται υπό καθεστώς παρακολούθησης», όσο και αυτές του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, o οποίος ξεκαθάρισε ότι στόχος του είναι «να πάνε φυλακή, να αναλάβουν τις ποινικές τους ευθύνες αυτοί που έστησαν το παρακράτος εις βάρος πολλών πολιτών και εξέθεσαν διεθνώς τη χώρα μας».
Δήλωση την οποία επανέφερε και χθες όταν, επιπλέον, διευκρίνισε ότι «αυτό (σσ να πάνε φυλακή) αφορά και πολιτικά πρόσωπα εφόσον αποδειχθεί η ενοχή τους».
Τις εξελίξεις πυροδότησε και η έκτακτη τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, λίγες ώρες μετά από την τηλεμαχία, συντάχθηκε με το αίτημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας ότι: «Η αναφορά του κυρίου Ανδρουλάκη για την ανάγκη οι υπαίτιοι αυτού του παρακράτους να λογοδοτήσουν είναι εύλογη, μόνο που είναι εξίσου εύλογο ότι με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει πράξη. Μόνο με προοδευτική κυβέρνηση μπορεί να γίνει αυτό πράξη».
Κυβέρνηση: Η Δικαιοσύνη έχει το λόγο
Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, επιχειρεί να επαναφέρει την ημερήσια διάταξη στην προτέρα κατάσταση και να αναδείξει το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας και την ανάγκη της αυτοδυναμίας, αφήνοντας στη Δικαιοσύνη τον πρώτο λόγο για τις ευθύνες στο θέμα των υποκλοπών.
Στο στρατόπεδο της πλειοψηφίας αν και χαρακτηρίζουν την υπόθεση των παρακολουθήσεων μια «πολύ σοβαρή πολιτική υπόθεση», τονίζουν πως «ό,τι ήταν να πούμε και να κάνουμε πολιτικά, κοινοβουλευτικά, το έχουμε κάνει».
Προτάσσουν το γεγονός ότι έχει βελτιωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ, έχει θωρακιστεί περαιτέρω εσωτερικά η λειτουργία της, έχει θωρακιστεί, επίσης, περαιτέρω με πρόσθετα φίλτρα η δυνατότητα νόμιμης παρακολούθησης και πολιτικών προσώπων. Και ορθώνουν το ανάχωμα σύμφωνα με το οποίο: «Από εκεί και πέρα, η υπόθεση είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης».
Απέναντι στο θόρυβο που δημιουργήθηκε με την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη για «σκάνδαλο των υποκλοπών», από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνεται ότι αυτή αφορούσε δημοσίευμα του Economist- σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα έχει ανέβει κατά 14 θέσεις στον δείκτη αξιολόγησης της λειτουργίας της Δημοκρατίας- και σε καμία περίπτωση «δεν αποτελούσε κάποια αναφορά ή πολιτικό χαρακτηρισμό».
Πάντως, η κυβέρνηση, με αφορμή τις δηλώσεις Ανδρουλάκη περί της ανάγκης φυλάκισης των υπαιτίων, ζητά από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ να είναι «λίγο πιο προσεκτικός ως προς την εκφορά κάποιων τοξικών χαρακτηρισμών», υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Τι λένε στο ΠΑΣΟΚ
Στη Χαριλάου Τρικούπη, «τρίβουν τα χέρια τους» από την απρόσμενη αυτή εξέλιξη που επαναφέρει τις υποκλοπές στην κορυφή της προεκλογικής εκστρατείας. Δίνουν πολιτική αλλά και δικαστική διάσταση μετά την παραδοχή του Πρωθυπουργού, ο οποίος, όπως λένε, «για πρώτη φορά είπε ότι ξέρει το λόγο της παρακολούθησης Ανδρουλάκη».
Σημειώνουν τη διάκριση των εξουσιών και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά επιμένουν ότι τα πρόσωπα που παρακολουθούσαν τον κ. Ανδρουλάκη και τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να βρεθούν ενώπιον των ποινικών τους ευθυνών.
«Προφανέστατα αν καταδικαστούν, δεν θα τους στείλουμε διακοπές στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη. Στη φυλακή πρέπει να πάνε», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή Ανδρουλάκη όταν ρωτήθηκε σχετικά από τον Νίκο Χατζηνικολάου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα προχωρά ένα βήμα παραπέρα, «φωτογραφίζοντας» το προφίλ των υπαιτίων. «Υπάρχουν πρόσωπα τα οποία είναι στην ΕΥΠ, δικαστές, επιχειρηματίες, πολιτικά πρόσωπα». Δηλώνοντας ωστόσο: «Θα μας τα πει όλα η Δικαιοσύνη, δεν προκαταβάλλω κανένα αποτέλεσμα ».
Στο πολιτικό- κοινοβουλευτικό επίπεδο προαναγγέλλει μάλιστα, νέα Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, με σύνθεση που «δεν θα αξιοποιεί καταχρηστικά το απόρρητο για να καλύψει ευθύνες προσώπων». Και καλεί «όποιον θέλει να συνεργαστεί μαζί μας» να αλλάξουν το νόμο για τις παρακολουθήσεις, με άμεση ενημέρωση του παρακολουθούμενου.
Θέλοντας να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο κ. Ανδρουλάκης απαντά στο «φλερτ» του κ. Τσίπρα διαμηνύοντας ότι «την ατζέντα για το θέμα των παρακολουθήσεων τη βάζει το ΠΑΣΟΚ», και πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «έρχεται ουραγός και όχι ως πολιτικός κηδεμόνας του κ. Ανδρουλάκη».
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι, ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι «αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός διευκολύνει τα πράγματα»
Το «στενό μαρκάρισμα» Τσίπρα – Γιατί ταυτίζει την υπόθεση Ανδρουλάκη με την κυβερνητική συνεργασία
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν υποστέλλει τη σημαία της «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας», παρά τα απανωτά «όχι» των υποψήφιων πολιτικών εταίρων του, όπως απέδειξε και η τηλεμαχία των αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, και στον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν ότι «για πρώτη φορά δημόσια, ο κύριος Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο υποκλοπών και ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις».
Και, συνεπώς, λένε, «αφού δεν υπήρξε κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, γιατί με συνέπεια η κυβέρνηση, σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Βουλής, επέλεξε να μην δώσει απαντήσεις και να κρυφτεί πίσω από το απόρρητο για λόγους εθνικής ασφάλειας όταν, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τέτοιο θέμα δεν υπήρξε».
Προς επίρρωση της συγκεκριμένης επιχειρηματολογίας αναρωτιούνται «από που έμαθε ο κ. Μητσοτάκης ότι ο κ.Ανδρουλάκης δεν ήταν κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια». Και προσθέτουν με νόημα «γιατί παραμένει η κα Βλάχου στη θέση της εισαγγελέως αρμόδιας για την ΕΥΠ, που υπέγραψε την απόφαση για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη;»
Αυτό που εξίσου έχει μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον είναι και το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση ότι «όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Και πως η πρόσφατη εξέλιξη στις υποκλοπές, είναι μιας «πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξαναδούν στη Χαριλάου Τρικούπη τα πράγματα. Και αν θέλουν Εξεταστική και εξιχνίαση της υπόθεσης, ο μόνος δρόμος είναι η συνεργασία στο πλαίσιο μιας προοδευτικής διακυβέρνησης».
«Δεν μπορεί να γίνει εξιχνίαση ούτε να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο με κυβέρνηση ΝΔ», εκτιμούν ευελπιστώντας να προσποριστούν εκλογικά και μετεκλογικά οφέλη.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την ίδια ώρα που ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να προσεγγίσει τον κ. Ανδρουλάκη με αφορμή τις υποκλοπές, παίρνει αποστάσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας νέα «καρφιά», ανάλογα με αυτά για το …μονοπώλιο του Ανδρέα Παπανδρέου.
«Ελπίζω αύριο να μη μας πούνε ότι κλέβουμε και τα συνθήματα του Μαρίνου Αντύπα», είπε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί γνήσιο εκφραστή και κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης».
Λίγο νωρίτερα, ο κ. Ανδρουλάκης, ζητούσε «ισχυρό ΠΑΣΟΚ» ως «ανάχωμα στον αυταρχισμό, τον λαϊκισμό του κ. Τσίπρα και τον πελατειακό ελιτισμό του κ. Μητσοτάκη».
Οι δεύτερες εκλογές δεν ήταν ποτέ πιο κοντά….
Διαβάστε επίσης
Debate: Νικητές και ηττημένοι μιας διαδικασίας του χθες
Μητσοτάκης: Τα ασπρόμαυρα backstage στιγμιότυπα από το debate – Η προετοιμασία και τα χαμόγελα