«Τι κατέδειξε το debate φίλες και φίλοι; Τι κατάλαβα εγώ από αυτή την εμπειρία, τρεις ώρες που συνομιλούσα με τους πολιτικούς αρχηγούς; Ότι υπάρχει σήμερα ουσιαστικά μία αξιόπιστη πολιτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας: η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη υπάρχει ένας προοδευτικός αχταρμάς. Συμφωνούν σε ένα πράγμα μόνο όλοι τους: ότι δεν θέλουν τη Νέα Δημοκρατία κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη Πρωθυπουργό. Ο ελληνικός λαός δεν θα τους κάνει το χατίρι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του σε συγκέντρωση πολιτών στα Τρίκαλα.

1

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε παράλληλα ότι «την Κυριακή το πρωί την 21η Μαΐου οι κάλπες, όταν θα ανοίξουν, είναι άδειες. Και μέχρι το τέλος της ημέρας πρέπει να έχουν γεμίσει και πρέπει να έχουν γεμίσει με πολλά ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, ώστε το βράδυ αυτής της ημέρας ένα να είναι σίγουρο: ότι ο ελληνικός λαός θα έχει στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η επόμενη κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε φίλες και φίλοι αυτή τη σημαντική προσπάθεια που ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια, εν μέσω τόσων δυσκολιών».

«Δεν χρειάζεται να σας τις αναφέρω. Διαχειριστήκαμε πάρα πολλές κρίσεις, κρατήσαμε τη χώρα ασφαλή, προστατεύσαμε τα σύνορά μας, αποκρούσαμε όλες τις επιβουλές στην εθνική μας κυριαρχία. Χτίσαμε συμμαχίες.

Η φωνή μας σήμερα ακούγεται, από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών μέχρι τις Βρυξέλλες. Ισχυρή. Αλλά ταυτόχρονα έκανα πράξη και όλες τις κεντρικές προεκλογικές μου δεσμεύσεις», πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε δε πως «αν είχα δεσμευτεί προεκλογικά για ένα πράγμα, το 2019, ότι θα μειώσω τους φόρους και το έκανα πράξη, σήμερα σας κοιτώ στα μάτια και δεσμεύομαι για ένα πράγμα, και αυτό είναι ότι θα αυξήσω τους μισθούς για το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».

«Ο Τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα εξαφανιστεί, χρειαζόμαστε σταθερή κυβέρνηση»

Για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα χρειάζεται σήμερα σταθερή Κυβέρνηση. Έχουμε εκλογές στην Τουρκία σε δύο μέρες από τώρα και μάλλον δεύτερες εκλογές. Ο Τουρκικός αναθεωρητισμός δεν θα εξαφανιστεί. Θα είναι μαζί μας και τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να σκεφτούν οι Έλληνες πολίτες ,ναι, ποιος πρέπει να κάθεται στο Μέγαρο Μαξίμου για να διαχειρίζεται μια επιθετική Τουρκία, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να ασφαλίζει τη χώρα, να χτίσει συμμαχίες, να ενισχύσει τις ένοπλες δυνάμεις, να καταστήσει την Ελλάδα ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια. Μια χώρα η οποία μετράει».

«Πριν από το τέλος του έτους η παράδοση του τμήματος του Ε65 που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Καλαμπάκα»

Σχετικά με τον Ε65 ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «το πρώτο τμήμα του βόρειου άξονα του Ε65 που θα συνδέει τα Τρίκαλα με την Καλαμπάκα θα παραδοθεί πριν από το τέλος του έτους. Είναι ένας δρόμος ο οποίος βγάζει τα Τρίκαλα από την απομόνωση. Το δεύτερο τμήμα, το νότιο κομμάτι, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για όλη τη Θεσσαλία θα παραδοθεί τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 και όλος ο δρόμος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025»

«Είχα δεσμευτεί εδώ στα Τρίκαλα προεκλογικά ότι ο Ε65 θα γίνει πράξη και μόνο εμείς ξέρουμε πόσους αγώνες δώσαμε για να μπορέσουμε να τον απεμπλέξουμε και να μπορέσει επιτέλους η δυτική Θεσσαλία να βγει από την απομόνωση και να ξεδιπλώσει την αναπτυξιακή τη δυναμική. Από 378 εκατομμύρια που είχατε από ΠΕΠ και ΕΣΠΑ σε 554 εκατομμύρια διαθέσιμα για όλη τη Θεσσαλία στην επόμενη προγραμματική περίοδο», πρόσθεσε.

Και συνέχισε: «Όλα αυτά είναι σημαντικά έργα. Προσθέστε και σε αυτό τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Μας έλεγε ο κ. Τσίπρας: «ότι πήγε λέει και διαπραγματεύτηκε 17 ώρες». Και τι μας έφερε πίσω; Ένα τρίτο μνημόνιο. Εγώ πήγα και διαπραγματεύτηκα 5 μέρες και σας έφερα πίσω 31 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».

«Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας»

«Είναι χρήματα που τα βλέπετε στις αστικές αναπλάσεις οι οποίες γίνονται, είναι χρήματα τα οποία θα τα δείτε στα μεγάλα αρδευτικά έργα, σημαντικές επενδύσεις, το φράγμα της Μεσοχώρας επιτέλους θα ολοκληρωθεί και θα προσθέσει σημαντική δυναμικότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Η επόμενη τετραετία θα είναι η τετραετία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για όλους όμως, προσέξτε, όχι μόνο για τους μεγάλους. Φωτοβολταϊκά στη στέγη, αλλάζω θερμοσίφωνα, φωτοβολταϊκά για τους αγρότες μας, πιλοτικά προγράμματα τα οποία συνδέουν φωτοβολταϊκά με τους ΤΟΕΒ, ώστε να μπορέσετε οι παραγωγοί του πρωτογενούς τομέα να ρίξετε το κόστος ενέργειας και από εκεί που παλιά η ενέργεια ήταν συγκριτικό μειονέκτημα να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα».

«Είναι απέναντι σε κάθε έννοια αξιολόγησης, αναπαράγουν ό,τι κακό στερεότυπο του πελατειακού κράτους έρχεται από το παρελθόν»

«Χθες, λίγοι ίσως το ξέρετε, κάναμε ένα πανελλαδικό διαγωνισμό, αυτό το οποίο αποκαλούμε εσωτερική PISA. Πήγαμε σε 600 σχολεία και κάναμε ένα δειγματοληπτικό διαγωνισμό στην ΣΤ΄ Δημοτικού και στην Γ’ Γυμνασίου για να δούμε ποιο είναι το επίπεδο γνώσεων γλώσσας και μαθηματικών των παιδιών μας για να καταλάβουμε τι πρέπει να βελτιώσουμε.

Ήταν απέναντι και σε αυτό. Όπως είναι απέναντι σε κάθε έννοια αξιολόγησης, αναπαράγουν ό,τι κακό στερεότυπο του πελατειακού κράτους έρχεται από το παρελθόν. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτή τη λογική. Θέλουμε να συγκρουστούμε, θέλουμε να σπάσουμε αυγά, θέλουμε να κάνουμε το κράτος μας καλύτερο, πιο αποτελεσματικό, πιο ψηφιακό, να συνεχίσουμε αυτή τη μεγάλη ψηφιακή επανάσταση η οποία έχει ξεκινήσει.

Θυμάστε τη ζωή σας πριν το gov.gr, έτσι δεν είναι; Τις ταλαιπωρίες, τις ουρές. Τελείωσαν όλα αυτά», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δείξαμε το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας»

«Θυμάστε πώς καταφέραμε και οργανώσαμε – βλέπω κάπου εκεί στο κοινό το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, τον Μάριο Θεμιστοκλέους – πώς οργανώσαμε την υποδειγματική επιχείρηση «Ελευθερία» και εμβολιάσαμε. Κάναμε 22 εκατομμύρια εμβόλια», είπε ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Δείξαμε το μέλλον του Εθνικού Συστήματος Υγείας το οποίο και για εμένα είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Πώς θα περιορίσουμε τους χρόνους αναμονής στα νοσοκομεία μας, πώς θα προσλάβουμε 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς μέσα στην επόμενη τετραετία. Πώς θα επενδύσουμε και θα ξαναφτιάξουμε 160 κέντρα υγείας, τόσο σημαντικά για την Περιφέρεια. Πώς θα φτιάξουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Πώς ο θεσμός του προσωπικού γιατρού, ώστε να έχετε κάποιον ο οποίος θα παρακολουθεί την υγεία σας πριν φτάσετε στο νοσοκομείο, να μπορεί να γίνει και να ριζώσει. Πώς θα συνεχίσουμε τις προληπτικές εξετάσεις. Γυναίκες που είναι μαζί μας γνωρίζουν ότι πήραν ένα μήνυμα από το κράτος για πρώτη φορά, το οποίο ήρθε και τις βρήκε και τους είπε: «πηγαίνετε κάνετε μία προληπτική μαστογραφία γιατί μπορεί να έχετε καρκίνο του μαστού και να μην το γνωρίζετε». Και πάνω από 7.000 γυναίκες εντόπισαν πρόωρο καρκίνο του μαστού με αυτό τον τρόπο και θα θεραπευτούν. Αυτό σημαίνει δημόσια υγεία στην πράξη, με έμφαση στο αποτέλεσμα και όχι στα λόγια».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε παράλληλα: «Αυτό που θέλω να σας πω, φίλες και φίλοι, είναι ότι έχουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης τετραετίας. Θέλουμε να συνεχίζουμε να χτίζουμε πάνω στα θεμέλια τα οποία έχουμε ήδη οικοδομήσει. Για μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, ισχυρή με έμφαση στο κοινωνικό πρόσωπό μας, με έμφαση στα καλά μας σχολεία, στα καλά μας πανεπιστήμια. Ξέρετε, μου κάνει πολύ εντύπωση πώς όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, βρίσκονται απέναντι στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που κάνουμε στην παιδεία».

«Εμείς ξέρουμε ότι αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Θα τα υλοποιήσουμε με τη δική σας δύναμη. Δεν πρέπει ο τόπος να ξανακυλήσει πίσω. Δεν πρέπει να ξαναμπούμε σε ένα περιβάλλον παρατεταμένης αστάθειας με κυβερνήσεις συνεργασίας, στους οποίους όπως σας είπα, θα τους ένωνε μόνο η εχθροπάθεια τους απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα προσωπικά», επεσήμανε.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το νέο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών του δήμου, ενημερώθηκε και ευχαρίστησε το προσωπικό για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσφέρει προς τους πολίτες ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε μια σύντομη στάση προκειμένου να ενημερωθεί για το σημαντικό έργο ανάπλασης της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου ποταμού, ένα έργο χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ ύψους 3.100.000 €.