Το επιχειρησιακό σχέδιο που θα εφαρμοστεί όταν η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανάψει το πράσινο φως για την εξαγορά του Άκτωρα, καταρτίζει η Intrakat.

Εκτός από την επάρκεια σε τεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, η απόκτηση του κατασκευαστικού βραχίονα του Ελλάκτωρα από τον όμιλο φέρεται να εξασφαλίζει και την επιστροφή της Intrakat σε θετικό αποτέλεσμα στις κάτω γραμμές του ισολογισμού της, όπως είπε στους χρηματιστηριακούς αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης. Θυμίζουμε ότι την τελευταία φορά που η Intrakat ήταν κερδοφόρα ήταν το 2019, όταν είχε τα καθαρά αποτελέσματα μετά από φόρους είχαν διαμορφωθεί σε 600.000 ευρώ. «Το ανεκτέλεστο της Άκτωρ έχει θετικές ταμειακές ροές», σημείωσε ο CEO του ομίλου, ο οποίος, πάντως, δεν έκανε γνωστό αν Άκτωρ και Intrakat θα συγχωνευθούν ή θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα, έπειτα από την ολοκλήρωση του deal. Να σημειωθεί ότι μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων στους αναλυτές, η Intrakat έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση στα 1,70 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 3,16%.

1

Με την απόκτηση του Άκτωρα, η Intrakat θα είναι – κατά τον κ. Εξάρχου – έτοιμη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που δημιουργεί το υψηλό κατασκευαστικό ανεκτέλεστο, το οποίο μετά τη συμφωνία θα ξεπεράσει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα σημερινά δεδομένα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το ανεκτέλεστο στις κατασκευές παρουσιάζει σοβαρές διακυμάνσεις. «Βγαίνουμε από μία δεκαετή περίοδο με ιστορικά χαμηλό ανεκτέλεστο, επομένως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων».

Θυμίζουμε ότι το deal των 200 εκατομμυρίων για τη μεταβίβαση του 100% Άκτωρα στην Intrakat θα πραγματοποιηθεί ως εξής: θα καταβληθούν 100 εκατ. ευρώ για το 100% των μετοχών (20 εκατομμύρια έχει ήδη καταβάλει η Intrakat και τα υπόλοιπα 80 εκατ. ευρώ πρόκειται να καταβληθούν με την ολοκλήρωση της πώλησης του Άκτωρα), ενώ η αγοράστρια θα αναλάβει την αποπληρωμή ενδοομιλικών δανείων 114 εκατομμυρίων ευρώ, σε ορίζοντα 24 μηνών από την ολοκλήρωση της πώλησης.

Η πεποίθηση του Αλέξανδρου Εξάρχου για break even της Intrakat και οριακή κερδοφορία τη φετινή χρήση βασίζεται και στα αποτελέσματα του δεύτερου εξαμήνου του 2022, κατά τη διάρκεια του οποίου το EBITDA κινήθηκε σε θετικά επίπεδα και διαμορφώθηκε σε 4,1 εκατ. και οι καθαρές ζημιές μετά από φόρους περιορίστηκαν σε 5,2 εκατομμύρια έναντι 18,4 εκατομμυρίων το πρώτο εξάμηνο.

Η ανάπτυξη μέσω του τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διασφαλίζει επίσης, κατά τη διοίκηση της Intrakat, σταθερές ταμειακές ροές. Η Intrakat μπαίνει σε θέση μάχης για τη διεκδίκηση έργων υποδομών 43,4 δισ. που θα υλοποιηθούν έως το 2030 και θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς και για έργα ΣΔΙΤ 7 δισ. που εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν έως το 2026.

Προ λίγων ημερών ανακοινώθηκε η ανάληψη κατασκευής του Marina Tower στο Ελληνικό (σε κοινοπραξία με τη γαλλική Bouygues), μία σύμβαση αξίας 350 εκατομμυρίων (140 εκατ. αντιστοιχούν στην ελληνική κατασκευαστική), ενώ την Τρίτη έγινε γνωστό ότι η εταιρεία αναλαμβάνει, σε κοινοπραξία με τη ΜΕΤΚΑ – τα κατασκευαστικά έργα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του πρώην αεροδρομίου. Προσεχώς αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση δύο οδικών ΣΔΙΤ, του Καλαμάτα – Πύργος και του ΒΟΑΚ, καθώς και η εκκίνηση των εργασιών για την ανέγερση του πράσινου ουρανοξύστη στο Ελληνικό.

Ομολογιακό 120 εκατ. για άνοιγμα στην ενέργεια

Η Intrakat προχωρά στη σύναψη ομολογιακού δανείου έως 120 εκατομμύρια ευρώ τις προσεχείς ημέρες, με στόχο να αναπτύξει αιολικά πάρκα ισχύος 100 MW.

Η ενέργεια είναι ένας από τους πέντε βασικούς πυλώνες ανάπτυξης στους οποίους εστιάζει ο όμιλος υπό τη νέα διοίκηση, δεδομένου ότι διαθέτει ήδη χαρτοφυλάκιο αιολικών και φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος άνω του 1,8 GW. Για έργα του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών της Intrakat, συνολικής ισχύος 498,7 MW (κυρίως φωτοβολταϊκά) έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης ενώπιον του αρμόδιου Διαχειριστή. Αναφορικά με τους αποθηκευτικούς σταθμούς, για έργα συνολικής ισχύος 77,3 MW, έχει ήδη ολοκληρωθεί η περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχουν υποβληθεί πλήρη αιτήματα για χορήγηση σύνδεσης, ενώ, η περιβαλλοντική αδειοδότηση των υπόλοιπων έργων του χαρτοφυλακίου ισχύος 634 MW αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Στον τομέα των ακινήτων, η Intrakat έχει αναπτύξει ήδη το πεντάστερο ξενοδοχείο Milos στην Κολοκοτρώνη και ένα κτίριο γραφείων στην Ιπποκράτους. Σε φάση αδειοδότησης βρίσκεται κτίριο κατοικιών προσωπικού σε έκταση της Άνω Μεράς Μυκόνου, ενώ ανακαινίζεται το Apanema Resort Hotel στο νησί, ώστε να λειτουργήσει ως luxury boutique hotel.

Διαβάστε επίσης

Αλέξανδρος Εξάρχου: Break even στην Intrakat το 2023

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ξεκίνησε η Μεταβατική Διαχείριση Απορριμμάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας