Στο στούντιο 4 της ΕΡΤ, όπου στις 9 το βράδυ θα διεξαχθεί η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών είναι στραμμένο το ενδιαφέρον, με τους ηγέτες των κομμάτων να επιδιώκουν αφενός να κερδίσουν τις εντυπώσεις αφετέρου να μην υποπέσουν σε λάθος που θα τους κοστίσει πολιτικά και εκλογικά.

Μέσα στο αυστηρό- αποστεωμένο για πολλούς- περιβάλλον που επιβλήθηκε στους έξι δημοσιογράφους, εκπροσώπους μόνο των μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών, (αλφαβητικά Ζαχαρέα, Κοσιώνη, Παπαδάκης, Σρόιτερ, Στάθης, Τζίμα) και τον συντονιστή της συζήτησης (Κουβαράς), οι πολιτικοί αρχηγοί των έξι κοινοβουλευτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται σήμερα στη Βουλή (Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης-για πρώτη φορά απέναντι στους άλλους πέντε-, Κουτσούμπας, Βελόπουλος, Βαρουφάκης, με τη διάταξη των καθισμάτων να ακολουθεί την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων), θα απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούν έξι θεματικές ενότητες: Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση, Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα, Κράτος-Θεσμοί-Διαφάνεια, Υγεία-Παιδεία-Κοινωνικό Κράτος, Περιβάλλον-Ενέργεια και Νέα Γενιά. Ενώ, παρά το γεγονός ότι δεν επετράπη ελεύθερη ερώτηση από τους δημοσιογράφους, στο τέλος της διαδικασίας, θα υπάρξει μια ελεύθερη τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης θα βρεθούν τα διλήμματα της κάλπης και οι μετεκλογικές συνεργασίες, η ακρίβεια, τα οικονομικά προγράμματα των δύο μεγάλων κομμάτων και το κόστος εφαρμογής τους, τα Τέμπη, η αστυνόμευση και η ασφάλεια, ενώ, πιθανότατα, θα γίνουν εκτενείς αναφορές και στο ζήτημα των υποκλοπών, κυρίως από τους κ. Τσίπρα και Ανδρουλάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πολιτική σταθερότητα μόνο με ισχυρή αυτοδύναμη ΝΔ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, προσέρχεται με στρατηγικό πρόταγμα να αποδείξει ότι αποτελεί την μοναδική επιλογή πολιτικής σταθερότητας, η οποία δύναται να επιτευχθεί μέσα από μια ισχυρή και αυτοδύναμη ΝΔ. Τον ηγέτη που μπορεί να διασφαλίσει την πορεία προς το αύριο, κρατώντας σταθερά το τιμόνι της χώρας. Αυτόν που μπορεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες κρίσεις, όπως συνέβη και την τετραετία που ολοκληρώνεται. Και που έχει την βούληση «να βάλει τέλος σε αυτά που μας πλήγωσαν και στο βαθύ κράτος», ώστε «η Ελλάδα να γίνει επιτέλους μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».

Στην ουσία, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ θα προσπαθήσει να δώσει σάρκα και οστά στο «σταθερά, τολμηρά, μπροστά», βασικό πολιτικό σύνθημα του κυβερνώντος κόμματος, συσπειρώνοντας περαιτέρω τους οπαδούς του, αλλά και κάνοντας νέο άνοιγμα προς τους αναποφάσιστους και δη τους κεντρώους, με στόχο την αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές.

Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγικής, ο κ. Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να αντιστρέψει το μότο των αντιπάλων του, σύμφωνα με το οποίο «η ΝΔ είναι πολιτικά ανάδελφο κόμμα». Ασκώντας διμέτωπη κριτική. Τόσο εναντίον του κ. Τσίπρα- αποδομώντας με τη βοήθεια των αρνήσεων των υπολοίπων αρχηγών- της θέσης περί «προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας» και παρουσιάζοντάς τον ως τον αρχηγό που «θέλει να κρύψει την δική του απομόνωση από την υπόλοιπη αριστερά».

Όσο και εναντίον του κ. Ανδρουλάκη, αναδεικνύοντας την μείζονα αντίφαση του επιχειρήματος περί της δήθεν ανάγκης ο τόπος να έχει άλλον Πρωθυπουργό από αυτόν που θα επιλέξει ο κυρίαρχος λαός. Αλλά και τη σχέση του κ. Ανδρουλάκη με αναχρονιστικές λογικές, που τον καθιστούν «παίκτη αρνησικυρίας» και «επιβραδυντή μιας κυβέρνησης που θέλει να κάνει άλματα προς τα μπρος». Θα επιβεβαιώσει με τον τρόπο αυτό τις πληροφορίες που θέλουν ειλημμένη την απόφαση του κ. Μητσοτάκη να μην προσέλθει σε λογική συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ του κ.  Ανδρουλάκη ακόμα κι αν «βγαίνουν τα κουκιά» από την πρώτη Κυριακή.

Συνεργάτες του Προέδρου της ΝΔ τόνιζαν ότι βασικό συστατικό της επιχειρηματολογίας Μητσοτάκη θα είναι η σύγκριση των δύο τετραετιών και η πολιτική αναξιοπιστία του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού αλλά και ως ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα που πιστοποιούν την τεράστια απόσταση λόγων και έργων.

Όμως, αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη έκπληξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει την θετική ατζέντα της επόμενης μέρας, τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, την ψηφιοποίηση και την αξιολόγηση του κράτους, την ενίσχυση του ΕΣΥ και την ενδυνάμωση της εικόνας, της διεθνούς θέσης και της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας.

Αλέξης Τσίπρας: Ιστορικές οι ευθύνες για όσους αρνηθούν κυβέρνηση προοδευτικής συνεργασίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας προσέρχεται στην τηλεμαχία με στρατηγική αφενός «αποκλεισμού του Κυριάκου Μητσοτάκη» από τα μετεκλογικά σενάρια κυβερνητικών συνεργασιών και αιτιάσεις για «αθέμιτα μέσα διατήρησης της εξουσίας από τη ΝΔ, ακόμα και με αποστασίες», αφετέρου ανάδειξης των «ιστορικών ευθυνών της Αριστεράς απέναντι στη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης».

Στον πυρήνα της πολιτικής του επιχειρηματολογίας θα βρεθεί η «ακρίβεια Μητσοτάκη και η ελληνική αισχροκέρδεια», το «ανέκδοτο του επιτελικού κράτους», τα «κουπόνια της μεσαίας τάξης και της νεολαίας», οι «συνθήκες εργασίας λάστιχο», τα «υπερκέρδη των μεγάλων εισηγμένων», η «καταρράκωση του κράτους δικαίου με τις υποκλοπές  Μητσοτάκη», το «ρεκόρ απευθείας αναθέσεων», τα «κόκκινα δάνεια, οι εξώσεις και οι «Πάτσηδες».

Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Τσίπρας δεν θα αφήσει αναπάντητες τις αιτιάσεις Ανδρουλάκη και θα αναδείξει τις αντιφάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη στάση του απέναντι στη ΝΔ, προσδοκώντας να αντλήσει ποσοστά από τους ψηφοφόρους του «αντιμητσοτακικού μετώπου».

Ιδιαίτερες αναφορές αναμένονται από τον κ. Τσίπρα-όπως βεβαίως και από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς- στη νεολαία, σε μια προσπάθεια να προσεταιριστεί τους ψηφοφόρους που για πρώτη φορά θα προσέλθουν στην κάλπη.

Νίκος Ανδρουλάκης: Διμέτωπος κατά της πολιτικής επιβίωσης «αποτυχημένων πολιτικών αρχηγών»

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα επιχειρήσει να αποτινάξει από πάνω του τον «μουτζούρη» της άρνησης των μετεκλογικών συνεργασιών, εξαπολύοντας ταυτόχρονη επίθεση εναντίον των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, τους οποίους θα χαρακτηρίσει για ακόμα μια φορά ως «αποτυχημένους πρωθυπουργούς». Και ως εκ τούτου, ως αποκλειόμενους από τη δική του πρόταση για την ηγεσία της επόμενης μέρας. Θα διευκρινίσει ωστόσο ότι οι όποιες κυβερνήσεις συνεργασίας οφείλουν να έχουν πρόσωπα-πρωθυπουργό και υπουργούς- και πολιτικές κοινής αποδοχής.

Σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθει απέναντι στις «συμπληγάδες του δικομματισμού», με στόχο να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του που αποτυπώνονται ακόμα και σε μονοψήφια νούμερα, και στόχο τους κεντρώους ψηφοφόρους, ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να εμείνει στη στρατηγική του «εγγυητή της σταθερότητας απέναντι στον κίνδυνο της ακυβερνησίας».

«Σημαία» του κ. Ανδρουλάκη θα είναι βεβαίως η παρακολούθηση του τηλεφώνου του και το γεγονός ότι η χώρα βαδίζει προς τις κάλπες χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες τους λόγους και τους πραγματικούς πρωταγωνιστές αυτής της αντιδημοκρατικής εξέλιξης. Σημείο που ίσως είναι από τα λίγα στα οποία θα βρεθεί κοινός παρονομαστής με τον κ. Τσίπρα.

Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν την ίδια στρατηγική με αυτή που χαρακτηρίζει την έως σήμερα προεκλογική τους εκστρατεία, με σχεδόν βέβαιη την απόρριψη της πρότασης Τσίπρα για «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας» από τους κ. Κουτσούμπα, και Βαρουφάκη. Με τον τελευταίο να βρίσκεται στο επίκεντρο της κριτικής κυρίως του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και του Αλέξη Τσίπρα για τις …«Δήμητρες».

Διαβάστε επίσης

Αλέξης Τσίπρας: Το κράτος οφείλει να υπηρετεί τον λαό και όχι τα ιδιοτελή συμφέροντα μιας κομματικής νομεκλατούρας

Μητσοτάκης: Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός λίγο έλειψε να γκρεμίσει το 2015 όσα χτίζαμε επί δεκαετίες

Ανδρουλάκης: Θέλω να κάνω την πατρίδα μου ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος