• First Top Stories

    The Wise Man: Ποιοι τραπεζίτες θα εξεταστούν ανωμοτί για δάνεια γνωστού ομίλου

    • The Wiseman
    Τράπερ


    Ποιοι τραπεζίτες (όπως λένε οι δικαστές) θα έχουν νέα προβλήματα με την δικαιοσύνη: Στις 7.2.2017 ο εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Γιώργος Καλούδης έδωσε εντολή σε συνάδελφο του πταισματοδίκη να ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση και να ξεκινήσει να καλεί κάποιους τραπεζίτες. Οι τραπεζίτες θα δώσουν χωρίς όρκο εξηγήσεις που αφενός εισηγήθηκαν και αφετέρου έλαβαν αποφάσεις για επίδικες δανειοδοτήσεις γνωστού ομίλου. Μεταξύ αυτών θα είναι οι τραπεζίτες κ. Πέτρος Χρ. , Δημήτρης Φρ. (εργάζεται για λογαριασμό κρατικού φορέα) κλπ. Φυσικά η κλήση ανωμοτί δεν σημαίνει ότι θα ασκηθούν  ποινικές διώξεις εναντίον τους.

    Να σημειωθεί ότι η προκαταρκτική εξέταση αφορά τα εξής κακουργήματα:

    1. Απιστία από κοινού και κατά μόνας , άπαξ και ΚΑΤ εξακολούθηση , με συνολική ζημιά που υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ,
    2. ηθική αυτουργία , από κοινού και κατά μόνας , άπαξ και ΚΑΤ εξακολούθηση, στις ως άνω πράξεις (άρθρο 1,14,26,27,45,46 1α,94,98,390)

    Aδήλωτα εισοδήματα η Παπουτσάνης!!!

    Με μια γενικόλογη ανακοίνωση οι εταιρείες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, ενημερώνουν το κοινό. Η διοίκηση της εταιρείας Παπουτσάκης ανακοίνωσε χθες ότι σε κατόπιν της χρήσης των διατάξεων του ν. 4446/2016, οι φόροι, τέλη και προσαυξήσεις που καταλογίστηκαν στην Εταιρεία μειώθηκαν από 353.324,93 ευρώ σε 1.222 ευρώ, ενώ η επιβάρυνση που προέκυψε από τη χρήση των διατάξεων του ν. 4446/2016 ανήλθε σε 201 χιλ. ευρώ.

    Τι λέει ο νόμος 4446/2016; Είναι αυτός που έδωσε τη ευκαιρία σε όσους είχαν αποκρύψει εισοδήματα να τα νομιμοποιήσουν, πληρώνοντας τον ανάλογο φόρο.

    Πόλεμος για τον έλεγχο της Επιτροπής Ανταγωνισμού 

    Πόλεμος μεταξύ ΝΔ και κυβέρνησης έχει ξεσπάσει αναφορικά με τα νέα μέλη της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Σήμερα θα περάσουν από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για να εγκριθεί ο διορισμός τους τα νέα μέλη, που προτάθηκαν από τον θεωρητικά αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

    Στο μισά του δρόμου για τη Βουλή ακύρωσε την υποψηφιότητά της η κυρία Μαρίνα Σταυροπούλου, που είχε προταθεί για τη θέση του αντιπροέδρου. Φασαρία έγινε από την Ντόρα Μπακογιάννη για την υποψηφιότητα της κυρίας Άννα Νάκου, η οποία εργαζόταν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά έχει αποσπαστεί στο γραφείο του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά.

    Η φασαρία που γίνεται δείχνει και τη σημασία της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του προέδρου Δημήτρη Κυριτσάκη, δέχεται μεταξύ άλλων και μαϊμού καταγγελίες. Ελπίζουμε ο πρόεδρος να καταλαβαίνει ποιές είναι “μαϊμού” γιατί οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πάνε και ευυπόληπτοι επιχειρηματίες και καταγγέλλουν ότι θέλουν, αφού ο κ. Κυριτσάκης αναλαμβάνει μέχρι να διεκπεραιώσει τις εκκρεμότητες, καλώντας στο γραφείο του τους επιχειρηματίες, που έχουν διαφορές. Ακουσον-άκουσον!

    Με αυτά και με αυτά, η κυβέρνηση θα ελέγχει άμεσα τουλάχιστον πέντε από τα οκτώ μέλη της Επιτροπής, δηλαδή της υποτίθεται ανεξάρτητης αρχής. Η κυβέρνηση προσπάθησε και με νόμο να ελέγξει τη σύνθεση της Επιτροπής πριν από περίπου ένα χρόνο, αλλά δεν τα κατάφερε αφού και  αυτή η πρωτοβουλία χαρακτηρίστηκε από προχειρότητα.

    Η Καπνική Μιχαηλίδης, τα χρέη, οι τίτλοι της ΠΑΕΓΑΕ και μια εισαγγελική έρευνα

    Μισθούς πέντε και πλέον μηνών χρωστά στους εργαζομένους της η εταιρείας Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ. Η εταιρεία η οποία έχει παρουσία σε πάνω από 8 χώρες και προμηθεύει κολοσσούς παγκοσμίως όπως η Philip Morris, η British American Tobacco κτλ, αλλά βρίσκεται σε δυσμενή θέση.

    Η εταιρεία δεν μπορεί να αξιοποιήσει τις ποσότητες καπνού που έχει αποθηκευμένες στην ΠΑΕΓΑΕ ΑΕ. Εδώ όμως θα πρέπει να αποκαλύψουμε κάτι. Η εταιρεία είναι αυτή η οποία ενεπλάκη στην υπόθεση της Προνομιούχος ΑΕ Γενικών Αποθηκών Ελλάδος –ΠΑΕΓΑΕ της Εθνικής Τράπεζας.

    Η Γενική Αποθηκών φέρεται να εξέδιδε υπέρ της εμπορικής εταιρείας τίτλους αποθήκευσης για ποσότητες καπνού που ξεπερνούσαν αυτές που ήταν αποθηκευμένες στις εγκαταστάσεις της.

    Στη συνέχεια η Καπνική Μιχαηλίδης χρησιμοποιούσε τους τίτλους αποθήκευσης ως ενέχυρο για τη λήψη δανείων από γερμανική τράπεζα. Ωστόσο τον περασμένο Νοέμβριο η υπόθεση αποκαλύφθηκε.

    Μάλιστα κάποιοι έκαναν λόγο για σκάνδαλο 40 εκατ. ευρώ. Κλιμάκιο της Εθνικής Τράπεζας, πραγματοποίησε έλεγχο στην ΠΑΕΓΑΕ και έστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ζαγοραίο.

    Ο τελευταίος διέταξε μάλιστα προκαταρκτική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις.

    Μήπως έρχεται νέα ανακεφαλαιοποίηση;

    Δεν ήταν και τόσο καλή χθεσινή ημέρα στο χρηματιστήριο για τις τράπεζες, καθώς όπως φάνηκε από τη συνεδρίαση δέχτηκαν πιέσεις.

    Η αλήθεια είναι ότι η αύξηση του ELA είναι ενδεικτική της εικόνας και του κλίματος που επικρατεί στον κλάδο. Κάθε συζήτηση για άρση των capital controls απομακρύνεται προς το παρόν, ενώ οι τράπεζες προετοιμάζουν τα αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου 2016.

    Τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Το καλό σενάριο θα είναι να κλείσει η αξιολόγηση, να πάρουμε τα χρήματα της δόσης κτλ.

    Το κακό σενάριο όμως που τρέμει η κυβέρνηση είναι να καθυστερήσει το κλείσιμο της αξιολόγησης, η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο να επιδεινωθεί και χρειαστεί να πάμε σε μια νέα ανακεφαλαιοποίηση από την οποία όμως ζημιωμένο θα βγουν όλοι ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα χάσει και τη συμμετοχή που έχει σήμερα και σε αξία υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ.

     Η συνάντηση των φαρμακευτικών με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ

    Με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων όπως πληροφορείται η στήλη. Η συνάντηση είχε να κάνει με το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών σε τέσσερις θεραπευτικές κατηγορίες.

    Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ανέλυσε διεξοδικά το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί. Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων άκουσαν με προσοχή και διατύπωσαν κάποιες ενστάσεις αναφορικά με τον τρόπο που θα γίνει αυτό και η συνάντηση έμεινε εκεί, αλλά από ότι φαίνεται οι δύο πλευρές είναι σε καλό δρόμο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: The Wise Man: Τι συμβαίνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την Newsphone Ελλάς;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: The Wise Man: Μυστήριο με μεγάλο συμβόλαιο της ΕΑΣ με την Interamerican

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: The Wise Man: Πως ο Δημήτρης Σπυρίδης του Metropolitan έβγαλε σε ένα χρόνο κέρδη 6,4 εκατ. ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ