Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει μία εναλλακτική συνταγή για προφιτερόλ

Αν αγαπάτε το προφιτερόλ τότε ετοιμαστείτε να λατρέψετε αυτήν την εύκολη εκδοχή με σαβαγιάρ και 2 διαφορετικές κρέμες.

1

Το απόλυτο γλυκό που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους!

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 150 γρ. ζαχαρούχο γάλα
  • 50 γρ. νερό
  • 20 γρ. κονιάκ

Για την κρέμα πατισερί

  • 750 γρ. γάλα πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 45 γρ. κορν φλάουρ
  • 200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

Για την κρέμα σοκολάτας

  • 100 γρ. κουβερτούρα
  • 30 γρ. κονιάκ

Για την κρέμα βανίλιας

  • 20 γρ. βούτυρο
  • 1 βανιλίνη

Για τη σύνθεση

  • 10 σαβαγιάρ

Για το σερβίρισμα

  • σαντιγί
  • κουβερτούρα, τριμμένη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Ρίχνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζαχαρούχο γάλα, το νερό και το κονιάκ, και το τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά, μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Για την κρέμα πατισερί
  • Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το γάλα, το κορν φλάουρ και τη ζάχαρη.
  • Μαγειρεύουμε για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός μέχρι για να διαλυθεί το κορν φλάουρ, να πήξει το μείγμα και να έχουμε μια λεία κρέμα.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Για την κρέμα σοκολάτας
  • Ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, τη ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μισή κρέμα πατισερί.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει η σοκολάτα.
  • Προσθέτουμε το κονιάκ και ανακατεύουμε ξανά.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και το μεταφέρουμε στο ψυγειο για 4-5 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.
Για την κρέμα βανίλιας
  • Ρίχνουμε σε ένα δεύτερο μπολ το βούτυρο και προσθέτουμε την άλλη μισή κρέμα πατισερί.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να λιώσει το βούτυρο.
  • Προσθέτουμε τη βανιλίνη και ανακατεύουμε ξανά.
  • Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη έτσι ώστε να εφάπτεται στην επιφάνεια της κρέμας και το μεταφέρουμε στο ψυγειο για 4-5 ώρες μέχρι να παγώσει καλά.
Για τη σύνθεση
  • Αφαιρούμε τα 2 μπολ με τις κρέμες από το ψυγείο και ανακατεύουμε ξεχωριστά το κάθε μείγμα.
  • Βουτάμε ολόκληρα τα σαβαγιάρ ένα ένα στο μπολ με το σιρόπι και τα αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής το κάθε σαβαγιάρ σε 4 μέρη και αν χρειαστεί τα βουτάμε ξανά στο σιρόπι για να μαλακώσουν και εσωτερικά.
  • Βάζουμε με ένα κουτάλι σε ένα χαμηλό ποτήρι εναλλάξ 1 στρώση από την κρέμα σοκολάτας, 1 στρώση σαβαγιάρ και 1 στρώση από την κρέμα βανίλιας μέχρι να γεμίσει το ποτήρι.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα 3 ποτήρια.
  • Σερβίρουμε με σαντιγί και τριμμένη κουβερτούρα.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Χοιρινή τηγανιά με ρύζι και λαχανικά από τον Άκη Πετρετζίκη

Το παστίτσιο του Άκη Πετρετζίκη