Συνολικά 1.679 άμαχοι, ανάμεσά τους 660 παιδιά, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από περιοχές γύρω από το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια -το μεγαλύτερο της Ευρώπης-, δήλωσε εγκατεστημένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στα τμήματα της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας που ελέγχονται από τις δυνάμεις της Μόσχας αργά χθες Κυριακή το βράδυ.

Το Σάββατο ο Ραφαέλ Γκρόσι, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), μέρους του συστήματος του ΟΗΕ, προειδοποίησε πως η κατάσταση γύρω από το εργοστάσιο γίνεται «δυνητικά επικίνδυνη», ενώ οι εγκατεστημένες από τη Μόσχα αρχές στη Ζαπορίζια άρχισαν να απομακρύνουν εσπευσμένα κόσμο.

Ο στρατός της Ουκρανίας αναμένεται να εξαπολύσει σύντομα την πολυσυζητημένη αντεπίθεσή του για να ανακαταλάβει εδάφη που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων στη Ζαπορίζια.

Ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, ο κυβερνήτης που εγκατέστησε το Κρεμλίνο στα τμήματα της περιφέρειας που ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα, εξήγησε μέσω Telegram πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα οδηγήθηκαν «σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για κατοίκους περιοχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στη Μπερντιάνσκ», που υπάγεται επίσης στην περιφέρεια Ζαπορίζια.

Η Μπερντιάνσκ (νοτιοανατολικά), ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό εικοσιτετράωρα μετά την εισβολή του στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Τουλάχιστον 5 τραυματίες στο Κίεβο

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας ρωσικών πληγμάτων στο Κίεβο, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι σήμερα το πρωί.

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν εξαιτίας εκρήξεων στη συνοικία Σολομιάνσκι και άλλοι δύο όταν συντρίμμια UAV κατέπεσαν στη συνοικία Σιατόσιν -και οι δύο βρίσκονται δυτικά από το κέντρο της πόλης-, ανέφερε μέσω Telegram ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο.

Πρόσθεσε πως οι εκρήξεις συνεχίζονται στο Κίεβο.

Η στρατιωτική διοίκηση της πόλης έκανε λόγο για καταστροφές εξαιτίας της νέας ρωσικής επιδρομής. Ανέφερε πως αυτοκίνητο πήρε φωτιά «πιθανόν εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών» και έκανε επίσης λόγο για πτώση «συντριμμιών σε πολυκατοικία».

Δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς ανέφεραν πως άκουσαν πολλές εκρήξεις στο Κίεβο.

Αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν ότι η αντιαεροπορική άμυνα απωθεί την νέα επιδρομή.

Έκρηξη στην Οδησσό

Τουλάχιστον μία έκρηξη ακούστηκε εξάλλου κατά τη διάρκεια πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, ουκρανικό λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη Μαύρη Θάλασσα, ανέφερε αξιωματούχος, ενώ ουκρανικά ΜΜΕ έκαναν επίσης λόγο για εκρήξεις στη Χερσώνα (νότια) και στη Ζαπορίζια (νοτιοανατολικά). Ο Βλαντίμιρ Ρόγκοφ, αξιωματούχος εγκατεστημένος από τη Μόσχα στη Ζαπορίζια, ανέφερε πως βομβαρδίστηκαν αποθήκη και θέσεις του ουκρανικού στρατού στην Ορνίχιβ, μικρή πόλη της περιφέρειας.

Διεξήχθη «πυραυλική επίθεση του εχθρού», ανέφερε ο Σερχίι Μπρατσούκ, εκπρόσωπος της ουκρανικής στρατιωτικής διοίκησης στην Οδησσό, μέσω Telegram. Πρόσθεσε πως στόχος ήταν αποθήκη τροφίμων, μεταξύ άλλων, και μεταφόρτωσε φωτογραφίες κτιρίου στις φλόγες.

Παράλληλα, η περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση της Σούμι (βορειοανατολικά) έκανε λόγο για βομβαρδισμούς σε οκτώ τοποθεσίες από το ρωσικό πυροβολικό.

Το νέο κύμα πληγμάτων σημειώνεται 24 ώρες πριν από την ημέρα της νίκης στη Ρωσία, που σηματοδοτεί την ήττα της ναζιστικής Γερμανίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μεταξύ ο Ολεξάντρ Σίρσκι, κορυφαίος αξιωματικός του ουκρανικού στρατού, δήλωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις κλιμακώνουν την προσπάθειά τους να κυριεύσουν την Μπαχμούτ (ανατολικά), όπου μαίνονται μάχες από το καλοκαίρι του 2022, ως αύριο Τρίτη 9η Μαΐου, τονίζοντας πως το Κίεβο θα κάνει το παν για να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή, κάτι που χαρακτήρισε «καθήκον μας».

Ο επικεφαλής της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, διατείνεται πως το 95% της Μπαχμούτ βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων.

Ο κ. Πριγκόζιν πήρε πίσω χθες την απειλή του να αποσύρει τους «μουσικούς» του από την πόλη, όπου άλλοτε ζούσαν 70.000 άνθρωποι αλλά πλέον είναι συντρίμμια.

Από την άλλη, τις τελευταίες έχουν πολλαπλασιαστεί επίσης οι ουκρανικές επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων, υποδομών και άλλων στόχων σε εδάφη της Ρωσίας ή ουκρανικές περιοχές υπό ρωσικό έλεγχο, ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας. Το Κίεβο, χωρίς να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει πως αυτό εξαπολύει τις επιθέσεις, λέει πως η καταστροφή των υποδομών αποτελεί προεργασία ενόψει της πολυαναμενόμενης αντεπίθεσης για να ανακαταληφθούν εδάφη.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στην Τουρκία: 9 τραυματίες από την επίθεση με πέτρες σε συγκέντρωση του Ιμάμογλου

Τσαβούσογλου: Πιθανή μια ένταση με την Ελλάδα ανά πάσα στιγμή εφόσον δεν επιλυθεί το πρόβλημα