ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Την ώρα που εισαγγελέας διερευνά ενδεχόμενη κακοδιαχείριση εκατομμυρίων ευρώ από την ΑΕΠΙ (Ανώνυμος Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και ήδη έχουν δεσμευτεί τραπεζικοί λογαριασμοί και θυρίδες μελών του ΔΣ της Εταιρείας, το Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας επιδικάζει αποζημίωση εκατομμυρίων ευρώ σε δημιουργούς που είχαν προσφύγει πριν από 21 χρόνια!
Νομικοί εκτιμούν ότι το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει η ΑΕΠΙ θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού είχαν προσφύγει το 1996 οι Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Κυπουργός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κουμεντάκης και η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών. Είκοσι ένα χρόνια μετά το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι είναι καταχρηστική η προμήθεια πάνω από 18% στα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα (σήμερα είναι 25%) και 24% στη δημόσια εκτέλεση (σήμερα είναι 37, 5 %). Τώρα η ΑΕΠΙ θα πρέπει να επιστρέψει τη διαφορά από το 2003 και μετά στους δημιουργούς.
Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε επίσης ότι είναι καταχρηστική πρακτική η παράλειψη λογοδοσίας της ΑΕΠΙ για τα έσοδα και έξοδα ανά κατηγορία και τη μη συμμετοχή των δημιουργών στη λήψη αποφάσεων (ή έστω εκτίμηση της γνώμης τους) σχετικά με το αμοιβολόγιο, τον κανονισμό διανομής και την παρακράτηση και διάθεση 10% για πολιτιστικούς και κοινωνικούς σκοπούς.
Για δικαίωση των δημιουργών κάνει λόγο ο δικηγόρος τους, Γιωργανδρέας Ζάννος, επισημαίνοντας: «Εκτός από τη σημαντική μείωση των προμηθειών με αναδρομική ισχύ και την υποχρέωση αναλυτικής λογοδοσίας, εξαιρετικά σημαντική είναι η κρίση του Δικαστηρίου που επιβάλλει στην ΑΕΠΙ να συμμετέχουν οι δημιουργοί στη λήψη των αποφάσεων για τον κανονισμό διανομής, τα αμοιβολόγια και τα πολιτιστικά κονδύλια. Δυστυχώς η απόφαση ήρθε καθυστερημένα, 21 χρόνια μετά την καταγγελία (1996), στη χειρότερη δυνατή συγκυρία, όπου μέτοχοι και διοίκηση έχουν φέρει την ΑΕΠΙ στα πρόθυρα της πτώχευσης και ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις. Στα αρνητικά ίδια κεφάλαια προστίθενται μερικές δεκάδες εκατομμύρια Ευρώ που πρέπει να επιστρέψει η εταιρεία στους δημιουργούς, που όμως δεν τα έχει. Είναι ολοφάνερο ότι οφείλει το Κράτος να παρέμβει το συντομότερο δυνατό, ώστε να μην πτωχεύσει η ΑΕΠΙ, να προστατευθούν τα δικαιώματα και η περιουσία των δημιουργών και να διασφαλισθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σκάνδαλο ΑΕΠΙ: Δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των μελών του Δ.Σ. με εντολή εισαγγελέα
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΕΠΙ: Τον στιχουργό Ηλία Φιλίππου προτείνει για νέο πρόεδρο του ΔΣ της
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Σκρέκας (ΝΔ): Η κυβέρνηση συνεχίζει να συγκαλύπτει τον πρόεδρο του ΔΕΣΦΑ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χούθι: Ανέστειλαν τις επιθέσεις τους σε πλοία πλην των πλοίων του Ισραήλ
- Φοιτητικές Εστίες: Ανακαινίζεται η ΦΕΑ στην Πατησίων, με έργο προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ – Ποιες εστίες παίρνουν… σειρά
- Πτώση στα μέταλλα με φόντο τους δασμούς του Τραμπ – Βουτιά 11% για το χαλκό στο τρίμηνο
- Επιστρέφουν με μεγάλα παιχνίδια το Champions League και το Europa League