ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πού θα πάει η Intrakat, o δυνατός τζίρος της ΓΕΚ, τι συμβαίνει με τον Φέσσα, το τετ α τετ Μεγάλου – Πετραλιά, η κρίσιμη ημέρα για Σκλαβενίτη, τι συμβαίνει στο Ελληνικό, τα δίδυμα του Λούτον και η καλή -πλατινομαλλούσα- συνεργάτης του υπουργού
Τέλος ανοχής. Αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα που εκπέμπει η κίνηση της Alpha Bank να προχωρήσει στην πώληση των αμφίβολης εξυπηρέτησης δανείων της Σφακιανάκης. Της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην εμπορία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, όπως επίσης και τον κλάδο των μισθώσεων αυτών. Η Σφακιανάκης είναι συμφερόντων του επιχειρηματία Σταύρου Τάκη, που κατέχει τις θέσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου.
Χτες η Alpha Bank, που ήταν μέλος ενός τραπεζικού κονσόρτσιουμ που είχε χρηματοδοτήσει ομολογιακό δάνειο τρέχουσας οφειλής περίπου 290 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ότι πούλησε το δικό της μεγαλύτερο μερίδιο, ύψους 170 εκατ. ευρώ στη Fortress.
Και έτσι έδωσε ουσιαστικά ένα τέλος, στο «ντόμινο» των αναχρηματοδοτήσεων της Σφακιανάκης, που χρονολογείται από το 2009.
Τρεις φορές οι πιστώτριες τράπεζες προσέφεραν τα ισάριθμα …σωσίβιά τους, πλην όμως αυτά αποδείχθηκαν τρύπια. Με την πιεζόμενη οικονομικά εταιρεία να μην μπορεί να ανταποκριθεί κάθε φορά στο πλάνο των απαιτήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Alpha Bank είχε κατατάξει τις οφειλές Σφακιανάκη στα προβληματικά δάνεια. Αν και επισήμως δεν έγινε γνωστό το τίμημα εκχώρησής τους, πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό έγινε με «κούρεμα» του 70% της αξίας του. Ενδεικτικό του υψηλότατου βαθμού επισφάλειας που θεωρείται ότι ενέχει η εξυπηρέτησή του.
Ειδικά μάλιστα, όταν με βάση τα τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία της χρήσης του 2021 η Σφακιανάκης ως Όμιλος είχε αρνητική καθαρή θέση 59,3 εκατ. ευρώ.
Η άνοδος των επιτοκίων διπλασίασε το κόστος εξυπηρέτησης
Ενώ το ανοδικό περιβάλλον των επιτοκίων ήρθε να κάνει ακόμη πιο πιεστικό το κόστος του δανεισμού. Μόνο στο διάστημα του τελευταίων 12 μηνών, εκτιμάται ότι δαπάνες για τόκους του συνόλου του ομολογιακού δανείου που βαρύνει τη Σφακιανάκης, ανέβηκε από τα 8,5 στα 16,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Καθώς από το 2% που ήταν το spread του δανείου με μηδενικό euribor, πριν από ένα χρόνο το περιθώριο αυξήθηκε στο 3%, και πλέον με το euribor στο 3%, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 6%.
Αυτή η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης, απορρόφησε ένα πολύ σημαντικό κομμάτι από τα πρό φόρων και χρηματοοικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, που ανήλθε στα 28,25 εκατ. ευρώ στη χρήση του 2021. Με τη Σφακιανάκης να πετυχαίνει τότε τη μετάθεση πληρωμών τόκων και κεφαλαίων στις πιστώτριες τράπεζες.
Τρεις αναδιαρθρώσεις δανεισμού
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες –Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς κα Attica Bank– στις 11 Δεκεμβρίου του 2009, προχώρησαν στην έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ στη Σφακιανάκης λαμβάνοντας εμπράγματες εξασφαλίσεις.
Το συγκεκριμένο ομολογιακό, που ορίστηκε να έχει διάρκεια αποπληρωμής τα 4+1 έτη, χρησιμοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση του τότε υφιστάμενου δανεισμού.
Όπως όμως πιστοποιήθηκε από τις εξελίξεις, όλα τούτα μαζί και το εκπονημένο πρόγραμμα επιχειρηματικής ανασυγκρότησης της εταιρείας, δεν στάθηκαν αρκετά για να προσφέρουν μια βιώσιμη λύση.
Έτσι, τον Ιούνιο του 2013, οι τράπεζες προχώρησαν σε άλλη μια αναδιάρθρωση δανεισμού. Το νέο ομολογιακό, μαζί με τις ρυθμίσεις σε διμερή δάνεια, έφτασαν στα επίπεδα των 281,9 εκατ. ευρώ. Δηλαδή αισθητά υψηλότερα από τις ανάγκες αναδιάρθρωσης, της αμέσως προηγούμενης φοράς…
Το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής αφορούσε και πάλι 4+1 έτη από την έναρξη ισχύος, ενώ δινόταν η ευχέρεια στη Σφακιανάκης να καταβάλει την πρώτη δόση τον Αύγουστο του 2015. Έχοντας δηλαδή μια σχεδόν διετή περίοδο χάριτος…
Για ακόμη μια φορά όμως το «στοίχημα» αστόχησε. Με συνέπεια οι τράπεζες να επιχειρούν ακόμη μια αναδιάρθρωση δανεισμού, τον Σεπτέμβριο του 2018.
Η διάρκεια «ζωής» του νέου ομολογιακού ήταν για 5+3 έτη, λήξεως δηλαδή το 2021 με δικαίωμα παράτασης έως το 2023. Συνοδευόμενο με εμπράγματες εξασφαλίσεις… 339,3 εκατ.ευρώ, αλλά και με ρήτρες τήρησης αρκετών οικονομικών όρων. Που εκ των πραγμάτων φαντάζουν δύσκολο αν όχι ανέφικτο να εκπληρωθούν, αν και οι τράπεζες έδωσαν αρκετές ευκαιρίες στην Σφακιανάκης να ορθοποδήσει και μάλιστα με ευνοϊκούς όρους.
Τι θα πράξει η Fortress
Πλέον και μετά από την εξαγορά από τη Fortress των δανείων που ήταν στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Bank, η doValue διαχειρίζεται δάνεια της Σφακιανάκης αξίας 60 εκατ. ευρώ (τα οποία είχαν μεταβιβαστεί από την Eurobank στο SPV Cairo), και από 30 εκατ. ευρώ έχουν στα χαρτοφυλάκια τους η Εθνική Τράπεζα, όπως και η Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μια εξαιρετική μικρή συμμετοχή είναι αυτή της Attica Bank.
Όπως όλα δείχνουν η Fortress έχει μπροστά της δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να ζητήσει και από τους άλλους πιστωτές να εξαγοράσει τα δάνεια με σημαντική έκπτωση επί της αξίας τους. Προκειμένου στη συνέχεια να συνδράμει και η ίδια κεφαλαιακά έτσι ώστε η Σφακιανάκης να μπορέσει να επιστρέψει στην κανονικότητα. Με επιχειρηματικούς αλλά και χρηματοοικονομικούς όρους.
Αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η Fortress θα κλιμακώσει την πίεση προς την εταιρεία του Σταύρου Τάκη . Και με όπλο της ρήτρες του ομολογιακού ενδέχεται να φτάσει μέχρι την εκποίηση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, προκειμένου να εξασφαλίσει τις πιστωτικές απαιτήσεις.
Η χρήση του 2021 δείχνει ότι η Σφακιανάκης ως Όμιλος έχει συνολικές υποχρεώσεις 424,18 εκατ. ευρώ, οι οποίες υπερβαίνουν τις αυξημένες πωλήσεις των 391,2 εκατ. ευρώ.
Αν και η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 11,7 εκατ. ευρώ, η αχίλλειος πτέρνα εξακολουθεί να είναι το χρηματοοικονομικό υπόβαθρο. Με αντικειμενική δυσκολία στη δυνατότητα πληρωμής τόκων και κυρίως της εξόφλησης των δανειακών κεφαλαίων. Παρά το γεγονός ότι και το νέο επιχειρηματικό πλάνο της 5ετίας υπόσχεται ανάπτυξη πωλήσεων και ενίσχυση κερδοφορίας. Με το σύνολο όμως του ομολογιακού δανεισμού να υπολείπεται της αναπόσβεστης αξίας των ενσώματων παγίων (οικόπεδα, κτίρια, εξοπλισμός, μεταφορικά μέσα) να αποτιμάται στα 226,4 εκατ. ευρώ στη λήξη της χρήσης του 2021.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Η Κεραμέως και η επιστροφή των πτυχιούχων
- Απίστευτο: Το 0,2% των οφειλετών χρωστάει 83 δις! – Σχεδόν 6 στα 10 ευρώ είναι απλήρωτες οφειλές στην εφορία
- Η δημόσια πρόταση της Masdar, η ρευστότητα 220 εκατ. ευρώ και η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Ποιοι παίζουν για ΠτΔ, η εμπιστοσύνη στα ΕΛΠΕ, το bid της Masdar και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι δύο εφοπλιστές και το bad-mouth, ο καταδικασμένος Σταύρος Τάκη, οι δωρεές του Δένδια, το καλό mood του Νικολάου και της Χρυσής Β, και η παρακολούθηση της πλατινομαλλούσας