ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τη συμβολή Ελλήνων σχεδιαστών μόδας, συγκεντρώθηκε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για την ανάπτυξη τεστ πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών.
Το Λύκειο Ελληνίδων του Μόντρεαλ, πρόεδρος του οποίου είναι η δημοσιογράφος και συγγραφέας Ιουστίνη Φραγκούλη, οργάνωσε ένα μοναδικό gala, προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για την ολοκλήρωση της ανάπτυξης ενός τεστ πρόληψης του καρκίνου των ωοθηκών.
Εκατοντάδες άτομα από την ελληνική κοινότητα συγκεντρώθηκαν στην φαντασμαγορική εκδήλωση και παρακολούθησαν το ελληνικό fashion show που συντόνισε η Ορσαλία Παρθένη, ως πρόεδρος των Ελλήνων σχεδιαστών.
Η επίδειξη μόδας έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Palace με 18 γνωστούς Έλληνες σχεδιαστές και η εκδήλωση συγκέντρωσε $30.000, τα οποία θα υποστηρίξουν το ερευνητικό έργο της Δρ. Lucy Gilbert στο τμήμα μαιευτικής και γυναικολογίας του Πανεπιστημίου McGill.
Η Δρ Gilbert ειδικεύεται στον καρκίνο των ωοθηκών και έχει αναπτύξει ένα τεστ που βασίζεται στο τεστ Παπανικολάου, και το οποίο φαίνεται ότι μπορεί να εντοπίζει τον καρκίνο των ωοθηκών σε πρώιμο στάδιο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν είναι δυνατό.
Το τεστ προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου των ωοθηκών δοκιμάζεται επί του παρόντος, αλλά όλα δείχνουν ότι έχει καλά αποτελέσματα στην έγκαιρη διάγνωση αυτής της μορφής καρκίνου.
Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η γνωστή δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου, η οποία σε ανάρτησή της, αναφέρει ότι «συνάντησε τόσες πολλές Ελληνοκαναδέζες όλων των ηλικιών, παθιασμένες με την ελληνική μόδα και αποφασισμένες να συμβάλλουν όσο μπορούσε η καθεμία στην πολυδάπανη αυτή έρευνα, το The DOVEEgene Project.
Καταχειροκρότησαν τα ρούχα που φόρεσαν τα μανεκέν στο catwalk που με περισσή επιμέλεια συντόνισε η Ορσαλία Παρθένη, στην πρεμιέρα τους στην κυριολεξία σε δράσεις εξωστρέφειας.
Όλες οι τουαλέτες αγαπήθηκαν και «χτυπήθηκαν» στην δημοπρασία που ακολούθησε.
Τα πέντε φορέματα όμως που με όλη τη δύναμη της φωνής τους διεκδικούσαν οι Ελληνίδες προσκεκλημένες ήταν εκείνα που φόρεσαν και παρουσίασαν οι Fabulous 5, δηλαδή οι 5 survivors από καρκίνο τού μαστού ή των ωοθηκών. Δύο εξ αυτών μάλιστα πρόλαβαν χάρη στην έγκαιρη διάγνωση τους με τη μέθοδο της Dr Lucy να εντοπίσουν το κακό που θα εξελισσόταν σε παμφάγο killer και γλίτωσαν τη ζωή τους».
Η Αφροδίτη Σάλας, καθηγήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Concordia, είναι μία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην κλινική δοκιμή.
«Ήμουν απολύτως υγιής, αλλά η Δρ Γκίλμπερτ μου έδωσε πληροφορίες ότι υπήρχε μια γενετική μετάλλαξη που ένιωθε ότι βρισκόταν σε επικίνδυνη ζώνη, οπότε είχα την επιλογή να κάνω μια πλήρη προληπτική υστερεκτομή».
«Αυτή η δοκιμή θα σώσει ζωές», συνέχισε. «Σώζει ζωές τώρα, αλλά είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και χρειάζεται κεφάλαια για να μας οδηγήσει στη γραμμή του τερματισμού», είπε στο montreal.ctvnews.ca.
Φωτό: facebook.com/irene.nikolopoulou
Πηγή: Healthstories.gr
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ανδρέας Παναγιωτόπουλος: Έκανα λάθος. Είμαι έτοιμος να δεχθώ όποια κύρωση αντιστοιχεί στον ΚΟΚ
- Η ΠΝΟ αντιδρά στην τροποποίηση του κανονισμού για τα ταχύπλοα πλοία
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Ανακοινώθηκε η υποχρεωτική δημόσια πρόταση της Masdar – Στα 20 ευρώ/μετοχή το προσφερόμενο αντάλλαγμα
- Ολλανδία: Το Netflix καλείται να πληρώσει 5 εκατ. ευρώ για παραβίαση προσωπικών δεδομένων