• Business

    Μπερνάρ Αρνό: Το παιχνίδι της διαδοχής-Σε οντισιόν μια φορά το μήνα οι πέντε υποψήφιοι διάδοχοι της LVMH

    • NewsRoom
    Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος ομίλου LVΜΗ

    Μπερνάρ Αρνό, πρόεδρος ομίλου LVΜΗ


    Σε μία ιδιωτική τραπεζαρία στην έδρα της LVMH στο Παρίσι, ο Μπερνάρ Αρνό συγκεντρώνει κάθε μήνα τα πέντε παιδιά του σε ένα γεύμα διαφορετικό από τα άλλα.

    Η συνάντηση διαρκεί ακριβώς 90 λεπτά, όπως περιγράφει η WSJ, και στη διάρκεια αυτή, οι απόγονοι του πλουσιότερου άνδρα στον κόσμο συμμετέχουν σε ένα ιδιότυπο τεστ ικανοτήτων. Ο Αρνό τους θέτει ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τρέχοντα ζητήματα της εταιρείας, ρωτάει την άποψή τους για στελέχη του ομίλου και τις προτάσεις τους για ανασχηματισμούς στα δεκάδες brands που διαχειρίζεται ο γαλλικός κολοσσός.

    Η μάχη της διαδοχής

    Η επόμενη ημέρα για τον όμιλο που έχει εκτοξεύσει τους τελευταίους μήνες την χρηματιστηριακή του αξία στα 500 δις δολάρια και βρίσκεται στην κορυφή με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών εταιρειών, έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των αγορών και των αναλυτών.

    Ο Αρνό είναι 74 ετών και παρά το γεγονός ότι παραμένει αεικίνητος επιχειρηματίας καταφέρνοντας πριν λίγο καιρό να καταλάβει την πρώτη θέση στον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, αφήνοντας πίσω του για αρκετά δεκάδες δισεκατομμύρια τον Έλον Μασκ, έχει επενδύσει εδώ και χρόνια στο να εκπαιδεύσει τον διάδοχό του, μεταξύ των πέντε απογόνων του.

    Ο Αρνό έχει κατακτήσει μία ξεχωριστή θέση όχι μόνο ως επιτυχημένος επιχειρηματίας, διογκώνοντας τον όμιλο μέσω δεκάδων εξαγορών, αλλά και ως ένας εκπρόσωπος της μόδας, καθώς ανέθρεψε γενιές σχεδιαστών.

    Οι πέντε υποψήφιοι

    Οι πιο «παλιοί» είναι η κόρη του Ντελφίν, 48 ετών, που ανέλαβε πριν λίγο καιρό το brand Christian Dior και ο γιος του Αντουάν Αρνό, 45 ετών, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε CEO της εισηγμένης εταιρείας που κατέχει το μερίδιο της οικογένειας στη LVMH.

    Από τον δεύτερο γάμο του είναι ο Αλεξάντρ Αρνό,  30 ετών, είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Tiffany & Co. και έχει στο πλευρό του μία σειρά στελεχών, μεταξύ αυτών τον Jay-Z και τον συνιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ. Ο Φρεντερίκ, 28 ετών, διευθύνει το πολυτελές brand ρολογιών Tag Heuer, ενώ ο βενιαμίν Ζαν Αρνό, 24 χρονών, είναι διευθυντής μάρκετινγκ και ανάπτυξης στο τμήμα ρολογιών της Louis Vuitton.

    Ο Αρνό έχει επιλέξει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για τον διάδοχό του. Κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ομίλου τον Ιανουάριο, ερωτώμενος σχετικά, απάντησε: «Όσον αφορά τη διαδοχή, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι η συνταξιοδότηση, που είναι και πολύ της μόδας, έχει επεκταθεί».

    Αναφερόταν σε δύο πράγματα: πρώτον έχει παρατείνει την ηλικία συνταξιοδότησης του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της LVMH στα 80 έτη και δεύτερον στις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στη Γαλλία στη σκιά της ψήφισης του νέου συνταξιοδοτικού προγράμματος, με «θύμα» ακόμα και τον ίδιο του τον οίκο, σε κατάστημα του οποίου εισέβαλλαν διαδηλωτές πριν λίγες εβδομάδες.

    Όσο για το τι θα κάνει μετά, ο ίδιος αστειεύτηκε ότι θα μπορούσε να βελτιώσει τις ικανότητές του στο τένις και να αφοσιωθεί στο αγαπημένο του άθλημα.

    Το τραγικό περιστατικό που τον άλλαξε

    Αν και φαίνεται να προετοιμάζει εδώ και δεκαετίες την διαδοχή του, ωθώντας τα παιδιά του σε σπουδές, που ο ίδιος θεωρούσε σημαντικές βάσεις για τη διοίκηση ενός κολοσσού, ο Αρνό δεν είχε σκεφτεί την επόμενη ημέρα, μέχρις ότου ένας φίλος του έχασε τη ζωή του ξαφνικά από μια λοίμωξη.

    Τότε αποφάσισε να κάνει σημαντικά βήματα, ώστε να συσφίξει τις σχέσεις της οικογένειας με το έκτο παιδί του, τη LVMH.

    Τον Δεκέμβριο μετέτρεψε την Agache, την ιδιωτική εταιρεία χαρτοφυλακίου που ελέγχει την LVMH, σε μια γαλλική εταιρική δομή που μοιάζει με ετερόρρυθμη εταιρεία και επιτρέπει στον κύριο μέτοχο να ασκεί σημαντική εξουσία με μια σχετικά μικρή συμμετοχή.

    Δημιούργησε επίσης μια δεύτερη οντότητα, την Agache Commandite SAS, η οποία ανήκει στα πέντε παιδιά του, το καθένα με ποσοστό 20%. Η νέα εταιρεία είναι εξουσιοδοτημένη να αναλάβει τη διοίκηση της Agache και να τερματίσει ουσιαστικά την ηγεσία του κ. Arnault στην εταιρεία. Σημαντικές αποφάσεις, όπως η διάλυση της Agache, απαιτούν την ομόφωνη έγκριση των παιδιών του.

    Η νέα εταιρεία έχει εκ περιτροπής διετή προεδρία μεταξύ των παιδιών, τα οποία δεν μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους σε αυτήν για 30 χρόνια, χωρίς ομόφωνη έγκριση του διοικητικού συμβουλίου. Μόλις παρέλθει αυτή η περίοδος, μόνο οι άμεσοι απόγονοι του Arnault θα μπορούν να κατέχουν τις μετοχές.

    Ένας επιχειρηματίας που γνωρίζει τον κ. Arnault εδώ και δεκαετίες παρομοίασε αυτό το σχέδιο με το έργο του Ζαν Πολ Σαρτρ «No Exit», στο οποίο οι πρωταγωνιστές κλειδώνονται σε ένα δωμάτιο μαζί για πάντα ως τιμωρία.

    Και σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ των πέντε απογόνων, ο Αρνό βασίζεται ότι η οικογένειά του θα ξεπεράσει όλα τα εμπόδια, γιατί τους έχει διδάξει από νεαρή ηλικία να βάζουν πάνω απ’ όλα τα συμφέρον της εταιρείας.

    Διαβάστε επίσης:

    LVMH: Στο top ten των εταιρειών με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία-Έφτασε τα 500 δισ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ