ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Στην πανδημία κρατήσαμε τον πολιτιστικό κλάδο όρθιο» είπε από το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας για επενδύσεις σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. «Τώρα και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προχωράμε στην μεταρρύθμιση και θωράκιση του πολιτισμού, τόσο στην πολιτιστική κληρονομιά όσο και στον σύγχρονο πολιτισμό » τόνισε στο πάνελ του φόρουμ στο οποίο συμμετείχε επίσης ο Μάριο Νάβα , διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της ευρωπαϊκής επιτροπής και η Rosemary Steen του Συμβουλίου Ντιζάιν και Χειροτεχνίας, της Ιρλανδίας.
«Είναι σημαντικό που η DG REFORM της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνωρίζει τόσο τη σημασία του πολιτισμού ως μοχλού ανάπτυξης αλλά και τις πρωτοβουλίες, μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες της ελληνικής κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση» χαιρέτησε ο Ν.Γιατρομανωλάκης.
Ο υφυπουργός Πολιτισμού επικαλέστηκε στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με οποία «το 2021 η πολιτιστική απασχόληση στην Ελλάδα είχε αυξηθεί κατά 11,6% σε σχέση με το 2019 , ο κύκλος εργασιών των πολιτιστικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 31% στην Ελλάδα μεταξύ 2019-2022 ενώ ο κύκλος εργασιών των κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατά 48,8% στην Ελλάδα μεταξύ 2019-2022».
Αναφέρθηκε επίσης στη στρατηγική του ΥΠΠΟΑ για την ένταξη στο ταμείο Ανάκαμψης έργων όπως: «Εργασιακές και ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις στον πολιτιστικό τομέα με μια σειρά νόμων και μέτρων, για παράδειγμα η υποχρεωτική αμοιβή και ασφάλιση στις πρόβες, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους καλλιτέχνες και χειροτέχνες κατά 38%, και ο μηδενισμός του για καλλιτέχνες και χειροτέχνες που έκλεισαν τα βιβλία τους μέσα στην κρίση και τα ανοίγουν ξανά και η επιδότηση του τζίρου τους ως και 5000» είπε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας τον απολογισμό πεπραγμένων έδωσε παραδείγματα και άλλων έργων πολιτισμού που εντάχθηκαν στο Ταμείο : «Ενίσχυση του ψηφιακού μετασχηματισμού του κλάδου έτσι ώστε να μπορούν να προσεγγίσουν μεγαλύτερα κοινά, και να αναπτύξουν εναλλακτικά μοντέλα λειτουργίας και δημιουργίας. Ανάπτυξη δεξιοτήτων, όπως για παράδειγμα, το πρόγραμμα κατάρτισης για τεχνικούς εικόνας και ήχου που αναπτύσσει το ΥΠΠΟΑ με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το πρόγραμμα αναβίωσης της ελληνικής χειροτεχνίας το οποίο περιλαμβάνει και το άνοιγμα είκοσι κέντρων δια βίου μάθησης σε όλη την Ελλάδα για κεραμική, υφαντική και ξυλογλυπτική, αλλά και την πλατφόρμα ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων που αναπτύσσει το ΥΠΠΟΑ για καλλιτέχνες. Καινοτόμα προγράμματα όπως αυτό της πολιτιστικής συνταγογράφησης που υλοποιείται ήδη σε συνεργασία με φορείς υγείας. Πολιτιστικά-αναπτυξιακά masterplans για 14 πόλεις και νησιά της Ελλάδας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά».
«O πολιτισμός είναι επένδυση και το επιστρέφει στην οικονομία , τους πολίτες και την κοινωνία» επανέλαβε ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
Διαβάστε επίσης
Άδωνις Γεωργιάδης: Επικεντρωμένη στο ελληνικό επιχειρείν και η νέα μας τετραετία