ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε η ΕΑΕΕ την Παρασκευή, η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων διαμορφώθηκε στα 4,77 δισ. ευρώ όταν το 2021 είχε κλείσει στα 4,3 δισ. ευρώ. Συνολικά το 2022 οι ασφαλίσεις Ζωής κατέγραψαν αύξηση κατά 2,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι ασφαλίσεις κατά Ζημιών παρουσίασαν αύξηση κατά 6,1%. Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η ασφάλιση αστικής ευθύνης αυτοκινήτων κατέγραψε αύξηση κατά 0,7%, ενώ οι λοιποί κλάδοι ασφαλίσεων κατά ζημιών αυξάνουν συνολικά την παραγωγή τους σε ποσοστό 8,7%.
«Η δουλειά των ασφαλιστικών είναι τα αποζημιώνουν» είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, επί των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής ήταν 1,4 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή των αντασφαλιστών στις αποζημιώσεις ανήλθε στα 54 εκατ. ευρώ. Επομένως οι συνολικές ασφαλιστικές αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν για τις ασφαλίσεις Ζωής ήταν 1,5 δισ. ευρώ.
Στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών, η ιδία κράτηση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων επί των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβλήθηκαν ήταν 576 εκατ. ευρώ, με την αντίστοιχη συμμετοχή των αντασφαλιστών να φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ. Επομένως οι συνολικές ασφαλιστικές αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν για τις ασφαλίσεις κατά Ζημιών ήταν 626 εκατ. ευρώ. Συνολικά επομένως, οι αποζημιώσεις που καταβλήθη καν εντός του 2021 έφθασαν αθροιστικά τα 2,1 δισ. ευρώ για όλους τους κλάδους ασφάλισης.
Φερεγγυότητα του κλάδου ιδιωτικής ασφάλισης
Σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Τράπεζα της Ελλάδος – Νοέμβριος 2022), από τις 36 ασφαλιστικές επιχειρήσεις που εποπτεύονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι 34 λειτουργούν και εποπτεύονται σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία “Φερεγγυότητα II”, που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) από 01.01.2016, ενώ δύο επιχειρήσεις εξαιρούνται λόγω μεγέθους.
Η φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων προκύπτει αφενός μεν από τον δείκτη κάλυψης Συνολικής Κεφαλαιακής Απαίτησης Φερεγγυότητας1 (SCR) που διαμορφώθηκε στο 202,2% τον Ιούνιο του 2022 έναντι 190,3% για το 2021, αφετέρου δε από τον δείκτη κάλυψης Ελάχιστης Κεφαλαιακής Απαίτησης (MCR), ο οποίος υπολογίζεται σε 539,5% έναντι 521,0% για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.
Τέλος κατά το α΄ εξάμηνο του 2022 το 58% του συνόλου των ασφαλιστικών επιχειρήσεων παρουσίασε βελτίωση του ποσοστού κάλυψης SCR.
Η συνολική Κεφαλαιακή Απαίτηση Φερεγγυότητας (SCR) έως τον Ιούνιο του 2022 ανήλθε σε 1,9 δισ. ευρώ, με τα συνολικά επιλέξιμα ίδια κεφάλαια να ανέρχονται σε 3,9 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Κατάργηση του φόρου 15% στα ασφάλιστρα ζητούν οι ασφαλιστές