ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Οι τελευταίες εκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ έχει ανακτήσει μέρος του εδάφους που έχασε αμέσως μετά το δυστύχημα των Τεμπών και αναφέρει ότι ο τουρισμός παραμένει σημαντικός μοχλός για την ελληνική οικονομία, εξηγεί η αμερικανική Jefferies και ο Benjie Creelan-Sandford. Παρά το sell-off στις τράπεζες το Μάρτιο, απόρροια του «κλεισίματος της ψαλίδας» στις δημοσκοπήσεις, η τρέχουσα κυβέρνηση παραμένει μπροστά ενόψει των εκλογών του Μαΐου, αν και η Jefferies δεν βλέπει σημαντικό πολιτικό κίνδυνο για τις τράπεζες σε περίπτωση νίκης της αντιπολίτευσης.
Η Jefferies, ωστόσο, βλέπει τέσσερις κινδύνους για τις τράπεζες που θα σχετίζονταν με μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θεωρεί τις επιπτώσεις που συνδέονται με αυτούς τους κινδύνους ως σχετικά περιορισμένες.
Οι κίνδυνοι είναι οι εξής:
1. Παρέμβαση στην αγορά των στεγαστικών δανείων. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ήδη λάβει προληπτικά μέτρα για να στηρίξουν τα “ευάλωτα νοικοκυριά” και πάγωσαν τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις ανησυχίες σχετικά με την οικονομική προσιτότητα των νοικοκυριών. Μια επέκταση της επιλεξιμότητας των κριτηρίων για την υπαγωγή στα συστήματα προστασίας είναι πιθανό να έχει περιορισμένο αντίκτυπο.
2. Ανοδικές πιέσεις στα επιτόκια καταθέσεων. Τα στοιχεία σε επίπεδο συστημάτων και τραπεζών υποδηλώνουν ότι τα προθεσμιακά επιτόκια καταθέσεων κινούνται ήδη αργά προς τα πάνω, μειώνοντας τις απαιτήσεις για πιο επιθετική μετακύλιση των υψηλότερων επιτοκίων στους καταθέτες.
3. Φόρος επί των πλεοναζόντων κερδών. Έχοντας προηγουμένως γλιτώσει φόρους που στόχευαν κυρίως τις ενεργειακές εταιρείες ενόψει της κρίσης του κόστους ζωής, ο κίνδυνος είναι ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι πιο ανοιχτή στην επιβολή φόρου επί των κερδών που συνδέονται με τα υψηλότερα επιτόκια (όχι ότι έχει σηματοδοτήσει μια τέτοια πρόθεση). Μια φθίνουσα κρίση του κόστους διαβίωσης αφαιρεί την ανάγκη για χρηματοδότηση με τη μορφή έκτακτων φόρων. Οι πρόσθετοι φόροι στις τράπεζες θα μπορούσαν να θεωρηθούν από τους οίκους αξιολόγησης ως καθυστέρηση της εξυγίανσης των τραπεζών μετά την κρίση, που θεωρείται ευρέως ως προϋπόθεση για να επιστρέψει η Ελλάδα σε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας.
4. Προστασία της κατοικίας. Τα πιο πρόσφατα σχόλια του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια αφορούν σε μεγάλο βαθμό τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια (foreign funds) που αγόρασαν μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια και επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους μέσω των φορέων διαχείρισης χρέους, μεταξύ άλλων και μέσω κατασχέσεων. Μέτρα για τον περιορισμό των κατασχέσεων και της δυνατότητας των servicers να εισπράττουν οφειλές θα επηρέαζαν τα τιτλοποιημένα χαρτοφυλάκια σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι τις τράπεζες. Οι ελληνικές τράπεζες διατηρούν σε μεγάλο βαθμό μόνο τις senior ‘φέτες’ των τιτλοποιημένων χαρτοφυλακίων στεγαστικών δανείων που εγγυάται το ελληνικό δημόσιο.
Τι βλέπει για τις εθνικές εκλογές και τον τουρισμό
Οι βουλευτικές εκλογές θα ξεκινήσουν με τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας να έχει προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου. Η αναλογική εκπροσώπηση είναι απίθανο να δώσει κυβέρνηση και θα υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία στις αρχές Ιουλίου, η οποία απονέμει στο κόμμα που συγκεντρώνει τις περισσότερες ψήφους έναν μεγάλο αριθμό εδρών μπόνους και ανοίγει την προοπτική για κυβέρνηση συνασπισμού.
«Καθώς κανένα πολιτικό θέμα δεν κυριαρχεί στις εκτιμήσεις των ψηφοφόρων και διαιρώντας τους ψηφοφόρους κατά μήκος ενός φάσματος αριστεράς-δεξιάς, τείνουμε να δούμε τις επερχόμενες εκλογές ως δημοψήφισμα για την τρέχουσα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη», εξηγεί η αμερικανική επενδυτική εταιρεία. Η τουριστική περίοδος διαμορφώνεται δυναμικά και τα στοιχεία για τους διεθνείς επισκέπτες στις αρχές του έτους υποδηλώνουν ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα σε υψηλότερα επίπεδα από τα ήδη πολύ ισχυρά επίπεδα του 2019 πριν από την πανδημία.
«Παρά την κρίση του κόστους ζωής, τα στοιχεία δείχνουν προς μια αισιόδοξη τουριστική περίοδο το 2023, η οποία στηρίζει ιδιαίτερα την Ελλάδα, δεδομένης της σημαντικότητας του τουρισμού στην οικονομία», εξηγεί η αμερικανική τράπεζα. Η τουριστική περίοδος διαμορφώνεται δυναμικά και τα στοιχεία για τους διεθνείς επισκέπτες στις αρχές του έτους υποδηλώνουν ζήτηση για διακοπές στην Ελλάδα σε υψηλότερα επίπεδα από τα ήδη πολύ ισχυρά επίπεδα του 2019 πριν από την πανδημία.
«Η Jaina Mistry και η ομάδα ανάλυσης εταιρειών travel & leisure (ταξίδια και αναψυχή) δείχνει επίσης ανοδικές επιδόσεις των ξενοδοχείων. Με τον τουρισμό να έχει εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας, εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι τάσεις στηρίζουν την οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ελλάδα. Ούτε η “κρίση του κόστους ζωής” στον ευρωπαϊκό πυρήνα, ούτε η άνοδος των τιμών για τις ελληνικές διακοπές φαίνεται να ασκούν ουσιαστικές καθοδικές πιέσεις στη ζήτηση. Τα αυξημένα στοιχεία για τους επισκέπτες και τις δαπάνες θα προσφέρουν περαιτέρω σαφήνεια για την τουριστική περίοδο του 2023», καταλήγει ο Creelan-Sandford.
Διαβάστε επίσης:
Οριακή ανάπτυξη 0,1% στην Ευρωζώνη – Πιέσεις στις ευρωαγορές
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Βόρειας Μακεδονία: Επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας στον Ρώσο Πρέσβη για τη πυραυλική επίθεση στο Κίεβο
- Ισπανία: Μειώνει σε 37,5 τις ώρες εργασίας την εβδομάδα – Υπέγραψε συμφωνία με τα συνδικάτα
- Μαρκόπουλο: «Μάχη» μεταξύ Ρομά -Τραυματίστηκαν δύο γυναίκες από πυροβολισμούς
- Volkswagen: Σε συμφωνία τελευταίας στιγμής ήρθε με τα συνδικάτα – Πάνω από 35.000 μελλοντικές περικοπές εργασίας