ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το επιτυχημένο μοντέλο ανακύκλωσης της Τήλου, προετοιμάζεται για να το εφαρμόσει Polygreen και σε άλλα μικρά ελληνικά νησιά αλλά και εκτός Ελλάδας σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή.
Πρόκειται για το πρόγραμμα Just Go Zero Tilos, με το οποίο κάθε απόβλητο που παράγεται στο νησί συλλέγεται και αξιοποιείται με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με στόχο να μην αφήνει αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον. Ουσιαστικά σημαίνει 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων. Χωρίς XYTA και δημόσιους κάδους. Με διαχωρισμό στην πηγή και συλλογή πόρτα-πόρτα. Με κομποστοποίηση, ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση.
Το πρωτοποριακό αυτό μοντέλο, μελετάται τώρα για να εφαρμοστεί στη Μέση Ανατολή, σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ότι έγινε πιλοτικά στην Τήλο.
Αυτό είπε στο mononews.gr o ιδρυτής της εταιρείας κ. Αθανάσιος Πολυχρονόπουλος ο οποίος μιλώντας στο Delphi Forum, σημείωσε ότι η κουλτούρα και οι ειδικές συνθήκες κάθε τόπου, καθορίζουν την επιτυχία της ανακύκλωσης.
Το στοίχημα είναι η αλλαγή της κουλούρας τόνισε ο ιδρυτής της Polygreen και τόνισε ότι “στην Τήλο, που πέτυχε με το project της Polygreen το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης παγκοσμίως, επενδύσαμε στην εκπαίδευση. Κάναμε στρατηγική συνεργασία με το Insead ώστε σε κάθε γεωγραφική περιοχή που θέλουμε να εφαρμόσουμε το μοντέλο μας να προσαρμόσουμε τους τρόπους ώστε να έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ανακύκλωσης.
Η κυκλική οικονομία μπορεί να μειώσει κατά 60% τις εκπομπές της παραγωγής
Για την Polygreen, σημείωσε ότι είναι μια σταρτ-απ, εταιρεία, συνέχεια του ομίλου Polyeco και δραστηριοποιείται στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας. Ο κλάδος της κυκλικής οικονομίας, όπως είπε, μπορεί να φέρει μια μείωση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα από την παραγωγή μέχρι και 60%.
Σημείωσε ότι ο κλάδος της τσιμεντοβιομηχανίας όπως και του χάλυβα έχουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες να αντιμετωπίσουν στο δρόμο προς τις μηδενικές εκπομπές, αλλά ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία του, γιατί όπως είπε τόσο η ΤΙΤΑΝ όσο και η ΣΙΔΕΝΟΡ, προέρχονται από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές οικογένειες της χώρας καινοτομούν και όπως είπε πιστεύει ότι “θα δούμε λύσεις που θα αντιγράψουν και στο εξωτερικό’.
Βρισκόμαστε σε τέλμα
Σχετικά με την πορεία της ανακύκλωσης στην Ελλάδα, σημείωσε: “Δυστυχώς, σήμερα, στη χώρα μας, δεν είναι αισιόδοξα τα πράγματα, καθώς με τον τρόπο που λειτουργούν οι μηχανισμοί οι θεσμοί και οι υπάρχουσες δομές, στη διαχείριση των απορριμμάτων βρισκόμαστε σε ένα τέλμα. Τα εργοστάσια προσπαθούν να παράξουν μια πρώτη ύλη κατάλληλη για την τσιμεντοβιομηχανία, χωρίς να έχουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε. Όσον αφορά στο οργανικό κομμάτι παράγεται μιας ποιότητα κομπόστ που όμως πολλές φορές καταλήγει ως εδαφοβελτιωτικό, που δεν είναι αυτός ο στόχος. Επίσης, η ποιότητα των ανακυκλωσίμων που παράγονται από τα εργοστάσια είναι η χείριστη με αποτέλεσμα να έχουν μικρή αξία και θα έχουν πολύ μεγάλο κόστος για να ανακυκλωθούν όπως πρέπει από καινούργιες τεχνολογίες, όπως η χημική ανακύκλωση που ακόμη δεν έχει έρθει στην Ελλάδα”.
Τελικά, όπως είπε, η ανακύκλωση δε λειτουργεί αποτελεσματικά και δεν αξιοποιείται η διάθεση του κόσμου να συμμετάσχει. ‘Δεν οδηγούμαστε στο αποτέλεσμα που θα θέλαμε και τελικά οι απλοί πολίτες βλέπουν ότι δεν υπάρχει το προσδοκώμενο αποτέλεσμα στην ανακύκλωση, παρόλο που οι ίδιοι έχουν την πρόθεση”, σημείωσε.
Όπως είπε την Τήλο το ποσοστό ανακύκλωσης έφτασε το 87%. “Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν λύσεις κυκλικής οικονομίας περισσότερο από κάθε άλλον, αλλά η Πολιτεία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην τάση αυτή των πολιτών’.
Και τόνισε, “τα νοικοκυριά είναι αυτοί που μπορούν να δώσουν τη λύση αρκεί να τους δοθεί η κατάλληλη μέθοδος για να επιτευχθεί πιο γρήγορα η μετάβαση στις μηδενικές εκπομπές”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες και συμβιβασμούς στην Ουκρανία – Το Ισραήλ, «κύριος ωφελούμενος» από την κατάσταση στην Συρία
- Apple: Με επένδυση ύψους $1 δισ. λήγει τη «διαμάχη» με την Ινδονησία – «Μήλον» της Έριδος το iPhone 16
- Οικονόμου: Πρόγραμμα 1,5 δισ. ευρώ δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε-Το 2027 ο σιδηρόδρομος δεν θα έχει καμία σχέση με σήμερα
- Αντίστροφη μέτρηση για τις πιο μαγικές γιορτές στο Amirandes