• Big Story

    Διαπραγμάτευση: Όλα τα θέματα ανοιχτά στο τραπέζι – Το Μάιο η συμφωνία

    Βρυξέλλες

    Ευκλείδης Τσακαλώτος. Υπουργός Οικονομικών


    Μπορεί οι τηλεδιασκέψεις από το υπουργείο Οικονομικών και οι επαφές με τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που παραμένουν στην Αθήνα να συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, ωστόσο, σύμφωνα με στέλεχος της Κομισιόν «δεν φαίνεται να επαρκεί ο χρόνος για να φθάσουμε σε τεχνική συμφωνία (staff level agreement) έως το Eurogroup της 20ής Μαρτίου».

    Βέβαια, και οι δύο πλευρές στρέφουν από τώρα το βλέμμα τους στο επόμενο Eurogroup -αυτό της 7ης Απριλίου-, ενώ οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος μετατίθενται πλέον για Μάιο.

    Τη Δευτέρα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καθοριστεί το δημοσιονομικό κενό του 2018, για να φανεί και αν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα πριν το 2019. Για να συμφωνηθεί αυτό, στην κυβέρνηση παρουσίασαν πρόγραμμα περικοπής κρατικών δαπανών και επιδομάτων, που ξεκινά από φέτος.

    Νέα μέτρα 3,6 δισ.

    Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, επιμένει για νέα μέτρα 3,6 δισ. ευρώ από «μια και έξω» περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις από το 2019.

    Η κακή βάση εκκίνησης των προβλέψεων για την πορεία της ανάπτυξης το 2017 ανατρέπει πολλά από τα επιχειρήματα που τόσο η Αθήνα, όσο και οι Ευρωπαίοι προέβαλαν ως τώρα απέναντι στο ΔΝΤ, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις πιέσεις για νέα μέτρα λιτότητας από τη χώρα μας ή μεγαλύτερη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Bloomberg: Το ΔΝΤ εξετάζει δάνειο 3 έως 6 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αλ. Τσίπρας: Είμαστε κοντά σε τελική συμφωνία, «επικοινωνιακές στρακαστρούκες» οι φήμες για Τσακαλώτο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όλη η αλήθεια. Τι θέλει το ΔΝΤ. Τι δίνει η κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ