Πρόβλεψη για αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά 10 με 20 % φέτος, επέκταση της τουριστικής περιόδου, ενίσχυση έως 20% των εσόδων από τις κρουαζιέρες και 12μηνο τουρισμό στην Αθήνα, έκανε σε συνέντευξή του, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Μιλώντας στον Αθήνα 984, ανέφερε ότι «Επειδή το τουριστικό προϊόν είναι η λαϊκή οικονομία της χώρας, διότι συνδέεται με τη δυνατότητα ανάπτυξης άρα και στήριξης όλων των κοινωνικών ομάδων, όπως φάνηκε το 2022 και 2023 με τον πόλεμο κατά της Ευρώπης, τον πληθωρισμό και την ενεργειακή κρίση, αποδεικνύεται:

1

Πρώτον ότι  ο Μητσοτάκης ό,τι είπε το εφάρμοσε παρά τις πολλαπλές κρίσεις αυτής της τετραετίας. Δεύτερον,  καθώς ο τουρισμός συνδέεται με την περαιτέρω ανάπτυξη και τις επενδύσεις άρα και με μέρισμα των πολιτών από τον πλούτο της χώρας, αποτέλεσε κύρια πηγή εσόδων, τα οποία το 2022 έφτασαν στα  17,6 δις και για το 2023 προβλέπεται να αυξηθούν κατά 10 με 20 % με επέκταση της τουριστικής περιόδου, ενίσχυση έως 20% των εσόδων από τις κρουαζιέρες και με 12μηνο τουρισμό στην Αθήνα».

Σχολιάζοντας την παρατήρηση ότι αυτή η καλή πορεία δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την συμβολή προηγούμενων κυβερνήσεων, του διεθνούς περιβάλλοντος, καθώς και συγκεκριμένων  επιλογών ανταγωνιστών μας στη Μεσόγειο, ενώ ταυτόχρονα παραμένουν προβληματικά ένα κομμάτι του τουρισμού σε σχέση με τη στελέχωση υπηρεσιών, όπως  και η περίθαλψη στα νησιά, απάντησε ότι ουδέποτε μηδενίζει το έργο των προκατόχων του ούτε έχει ενδοιασμό να παραδεχθεί τη συμβολή τους στην αύξηση του πλούτου για τους πολλούς.

«Στα χρόνια των lockdown και της πανδημίας, που ήμουν στο Υπουργείο Υγείας, όλα ήταν κλειστά και προμήνυαν καταστροφή. Το 2020 δεν υπήρχαν πτήσεις, τα ξενοδοχεία δεν λειτουργούσαν… Παρόλα αυτά αγωνιστήκαμε και χτίσαμε ένα εξαιρετικό brand για τη χώρα ως ασφαλή προορισμό , επειδή αντιμετωπίσαμε τα πρώτα κύματα της πανδημίας σε πολύ υψηλό επίπεδο, γεγονός που μας έδωσε ισχυρό προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, με αποτέλεσμα να μας επισκέπτονται τουρίστες και ταξιδιώτες ακόμα και όταν δεν υπήρχαν εμβόλια. H κυβέρνηση έδωσε εξετάσεις σοβαρότητας και τις πέρασε με επιτυχία με όχημα τα πολλαπλά testing, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, τα νοσοκομεία, τις αεροδιακομιδές αν χρειαστεί και το προχωρημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την αγορά εργασίας, τόνισε πως «οι άνθρωποι που ζούσαν με το μεροκάματο όταν έκλεισε ο κλάδος, αναγκαστικά αναζήτησαν δουλειά στην Ευρώπη χωρίς να επιστρέψουν όλοι μετά τη φθίνουσα πορεία της πανδημίας. Τους στηρίξαμε με αύξηση 10% στις κλαδικές συμβάσεις, ώστε να έχουν ποιοτικές θέσεις εργασίας κάτι που ζητήθηκε απ’ όλους τους εργοδότες, οι οποίοι ελέγχονται συστηματικά από τις υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού…

Επίσης, εξετάζουμε τη δυνατότητα διασύνδεσης των ανέργων με το τουριστικό προϊόν. Ακόμα, η βραχυχρόνια μίσθωση, όταν δεν λειτουργεί ασύδοτα, συνιστά αξιόλογο μοχλό στήριξης και συμπληρωματικό εισόδημα για τη μέση ελληνική οικογένεια, κυρίως στις δύσκολες εποχές που το κράτος δεν είχε να συνεισφέρει με επιδόματα…»

Διαβάστε ακόμη

Κικίλιας: 27,03% αύξηση στους τζίρους των καταλυμάτων και 20,39% της εστίασης τον Φεβρουάριο

Κικίλιας: Το υπουργείο Τουρισμού έχει μεταλλαχθεί σε οικονομικό, αναπτυξιακό αλλά και επενδυτικό