• Σχόλιο Αγοράς

    Wall Street: Βαριές απώλειες με τις τραπεζικές ανησυχίες να επιστρέφουν – Βουτιά 49% για τη First Republic Bank

    • NewsRoom
    Χρηματιστές στη Wall Street


    Η ανησυχία γύρω από τις μικρομεσαίες τράπεζες των ΗΠΑ επέστρεψε την Τρίτη στη Wall Street, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία που κατέγραψε για το πρώτο τρίμηνο η First Republic Bank.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 33.530,83 μονάδες με απώλειες -1,02%, ο S&P 500 στις 4.071,63 μονάδες με πτώση -1,58% ενώ ο Nasdaq στις 11.799,16 μονάδες με βουτιά -1,98%.

    Η τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο, First Republic Bank, η οποία είχε δεχθεί ισχυρές πιέσεις μετά την κατάρρευση των SVB και Signature Bank αναγκάζοντας μια σειρά από μεγάλες τράπεζες της χώρας να σπεύσουν προς ενίσχυση της ρευστότητάς της, ανέφερε μεγαλύτερη των αναμενόμενων φυγή καταθέσεων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.  τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζει να συρρικνώσει τον ισολογισμό της καθώς και τον δανεισμό της από τη FED, όπως και να μειώσει το προσωπικό της κατά 20 με 25% το β΄ τρίμηνο. Μάλιστα, δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε πως εξετάζει την πώληση περιουσιακών της στοιχείων αξίας έως 100 δισ. δολαρίων προκειμένου να μειωθεί η αναντιστοιχία μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων. Η μετοχή της εταιρείας έκλεισε την Τρίτη με απώλειες άνω του 49,3%.

    Οι ανακοινώσεις της First Republic Bank έφεραν νέες πιέσεις γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες. Μάλιστα, οι πιέσεις ενισχύθηκαν μετά την προειδοποίηση της Τζάνετ Γέλεν για την ανάγκη συμφωνίας στο Κογκρέσο για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης, προειδοποιώντας πως μια χρεοκοπία θα οδηγούσε σε οικονομική καταστροφή και σε νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη FED.

    Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα, με την αγορά να έχει προεξοφλήσει μια νέα αύξηση της τάξης των 25 μ.β.. Εκτίμηση που αναμένεται να ενισχυθεί αν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο δείξουν μια ήπια ανάπτυξη. Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμένονται την Πέμπτή.

    Από εκεί και πέρα η αγορά αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα τριμήνου των Big Tech, με την Microsoft και την Alphabet να ανακοινώνουν μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης. Οι μετοχές των δύο εταιρειών κινούνται αυτή την ώρα σε θετικό έδαφος, στη μετασυνεδριακή διαδικασία, καθώς τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

    Την Τρίτη, πάντως,  μόλις 7 από τις 30 μετοχές του Dow Jones έκλεισαν με άνοδο με τις Johnson & Johnson (0,92%) και UnitedHealth Group (0,61%) να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις. Στον αντίποδα, βουτιά 5,22% σημείωσε η Dow Inc., ενώ  Caterpillar  (-2,15%), JPMorgan (-2,17%), Salesforce (-2,18%), Microsoft (-2,25%), Intel (-2,63%) και American Express (-2,78%) έκλεισαν με απώλειες άνω του 2%.



    ΣΧΟΛΙΑ