Οι οίκοι πολυτελείας περνάνε μία από τις καλύτερες περιόδους τους με την εκτόξευση των πωλήσεων να οδηγεί σε διψήφια ποσοστά τα κέρδη τους. Η επιστροφή των Κινέζων, μετά τους αυστηρούς περιορισμούς του Covid,  έδωσε ώθηση στην ήδη υπάρχουσα άνθιση στον κλάδο κατά το 2022, όταν οι περισσότερες εταιρείες πλήττονταν από τον πληθωρισμό.

Οι Γάλλοι επικεφαλής στους οίκους πολυτελείας ήταν οι μεγαλύτεροι νικητές εκτοξεύοντας την χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών τους και οδηγώντας τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε ένα εντυπωσιακό ράλι, προσθέτοντας παράλληλα συνολικά 93 δις δολάρια στις προσωπικές τους περιουσίες, σύμφωνα με το Bloomberg.

1

Francoise Bettencourt Meyers

Η απομονωμένη κληρονόμος, εγγονή του ιδρυτή της L’Oreal SA, Eugène Schueller, Francoise Bettencourt Meyers, είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

Είναι η πιο πλούσια γυναίκα στον πλανήτη, καθώς από την αρχή του έτους, κατάφερε να εκτοξεύσει την περιουσία της στα 93,3 δις δολάρια, κερδίζοντας επιπλέον 21,8 δις δολάρια από την εκτόξευση της L’Oreal.

Η Bettencourt Meyers και η οικογένειά της είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι με ποσοστό σχεδόν 35%.

Το τμήμα πολυτελείας της L’Oreal προσφέρει brands σε αρώματα όπως Lancome, Yves Saint Laurent, Helena Rubenstein και σύντομα θα διαθέτει και τα σαπούνια Aesop, ύστερα από μια συμφωνία -μαμούθ ύψους 2,53 δισεκατομμυρίων δολαρίων εξαγοράς της εταιρείας από την Αυστραλία. Το deal κρίθηκε από τους αναλυτές ιδιαίτερα επιτυχημένο και αναμένεται να εκτοξεύσει τις πωλήσεις του ομίλου.

Bernard Arnault

O κορυφαίος Γάλλος επιχειρηματίας με τη μεγαλύτερη σε χρηματιστηριακή αξία ευρωπαϊκή εταιρεία, Bernard Arnault εκτόξευσε την προσωπικού περιουσία στα 210,7 δις δολάρια ύστερα από ένα άλμα 48,6 δις δολαρίων, χάρη στην υψηλή ζήτηση σε ακριβές τσάντες, καλλυντικά και εκλεκτά κρασιά του ομίλου LVMH.

Ανταγωνίζεται συχνά για την πρώτη θέση στον δείκτη των δισεκατομμυριούχων του Bloomberg με τον Έλον Μασκ και πρόσφατα η εταιρεία το άγγιξε τα 500 δις δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία, μπαίνοντας για λίγη ώρα στην δεκάδα με τους σημαντικότερους αμερικάνικους κολοσσούς.

Πρόσφατα βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδηλώσεων στη Γαλλία, με αφορμή τις εντάσεις στη χώρα για το συνταξιοδοτικό, με τον Arnault να αναφέρει στους επενδυτές του ότι μπήκε στο στόχαστρο διαδηλωτών γιατί η εταιρεία του είναι εύρωστη και έχει καλά αποτελέσματα.

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης διαδόχου, με τα πέντε παιδιά του να έχουν αναλάβει σημαντικές θέσεις στον γαλλικό κολοσσό, διεκδικώντας την ηγεσία του την επόμενη ημέρα.

Οικογένεια Hermes

Η έκτη γενιά του κορυφαίου οίκου πολυτελείας Hermes είδε την οικογενειακή της περιουσία να εκτοξεύεται στα 157 δις δολάρια από 95 δια δολάρια πέρσι τον Οκτώβριο, μιας και η εταιρεία απολαμβάνει ένα δυναμικό ράλι στις μετοχές της χάρη στις ισχυρές πωλήσεις και το αισιόδοξο outlook.

H  Hermes International ιδρύθηκε το 1837 από τον Thierry Hermes, με τους απογόνους του να  εξακολουθούν να ελέγχουν περίπου το 67% της εταιρείας. Σε αντίθεση με πολλές δυναστείες που έχουν αφανιστεί, η οικογένεια παραμένει ενωμένη και κρατάει σταθερά τον τίτλο της πέμπτης πλουσιότερης οικογένειας στον κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα, οι μετοχές του ομίλου εκτοξεύτηκαν κατά 38% χάρη στην ισχυρή ζήτηση για τις τσάντες Birkin και Kelly.

Οι Axel Dumas και Pierre-Alexis Dumas διοικούν τον όμιλο από τις θέσεις του εκτελεστικού προέδρου και καλλιτεχνικού διευθυντή αντίστοιχα, και οEric de Seynes από τη θέση του επικεφαλής του εποπτικού συμβουλίου. Ένα άλλο μέλος της οικογένειας, ο Henri-Louis Bauer, είναι πρόεδρος της δομής εκμετάλλευσης Emile Hermes SAS.

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλό 16ετίας ο ευρωπαϊκός δείκτης των blue chips