• Πολιτική

    Πολωνία: «Η επανεκλογή Τουσκ δείχνει πως η ΕΕ εκτελεί διαταγές του Βερολίνου»

    Τουσκ

    Ντόναλντ Τουσκ,, Πρωθυππρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


    Αρνητικά συνεχίζει να βλέπει η Πολωνία την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για δεύτερη θητεία. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Witold Waszczykowski η επανεκλογή του είναι μια σαφής ένδειξη πως η Ευρωπαϊκή Ένωση εκτελεί τις «διαταγές του Βερολίνου».

    «Ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε πραγματικότητα μας δείχνει διεξοδικά πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάει. Ξέρουμε τώρα ότι αυτή είναι μια ΕΕ υπό τις διαταγές του Βερολίνου», είπε ο Waszczykowski ερωτηθείς για τον διορισμό του Ντ. Τουσκ με τις ψήφους των άλλων 27 χωρών μελών.

    Ανάλογη ήταν και η δήλωση που έκανε ο ηγέτης του δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας,Jaroslav Kaczynski. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη σε αυτήν.

    «Ο κανόνας που ορίζει ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πρέπει να έχουν την υποστήριξη της χώρας τους παραβιάστηκε», ανέφερε ο Jaroslav Kaczynski στους δημοσιογράφους. Πάντως υποβάθμισε οποιοδήποτε σενάριο περί πολωνικών προθέσεων αποχώρησης από την ΕΕ κάνοντας λόγο για «ανοησίες».

    Η συντηρητική κυβέρνηση στη Βαρσοβία αντιτασσόταν σθεναρά στην επανεκλογή του Tusk, του πρώην πρωθυπουργού της Πολωνίας ο οποίος παραμένει στενά συνδεδεμένος με την κεντρώα αντιπολίτευση στη χώρα του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ντ. Τουσκ: Επανεξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα προκλητική δήλωση Τσαβούσογλου: Ο Καμμένος είναι κακομαθημένο παιδί, αρχηγός του ρατσιστικού κόμματος

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τσαβούσογλου: Να πει το Βερολίνο αν μας θεωρεί φίλους ή εχθρούς



    ΣΧΟΛΙΑ