Συνεχίζεται και το μήνα Μάιο η αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας, που ξεκίνησε από την αρχή της άνοιξης λόγω της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες,   τα τιμολόγια των προμηθευτών που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα για το μήνα Μάιο, εκτιμώνται σε αντίστοιχα επίπεδα με τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τιμολόγια των προμηθευτών αναμένεται να κινηθούν από 0,105 μέχρι τα 0,1995 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κοντά στα προ κρίσης επίπεδα.  Αν και σε χαμηλά επίπεδα οι αναμενόμενες επιδοτήσεις του μήνα που θα ανακοινωθούν μεθαύριο από το  ΥΠΕΝ θα ελαφρύνουν ακόμη λίγο το ενεργειακό κόστος του Μαΐου για τα νοικοκυριά.

1

Αίτημα για παράταση του Μηχανισμού Υπερεσόδων

Ωστόσο, παρά την πτωτική πορεία των τιμών ενέργειας την περίοδο αυτή, η ανησυχία παραμένει για ενδεχόμενες διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας τους καλοκαιρινούς μήνες, ανάλογα με την πορεία των τιμών του φυσικού αερίου.

 Γι αυτό και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αποφάσισε να παρατείνει τα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο του ενεργειακού κόστους μέχρι το τέλος του χρόνου δηλαδή το Μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ ήδη κατέθεσε αίτημα την προηγούμενη εβδομάδα προς την Ε.Ε,  για την παράταση της  ισχύος του μηχανισμού ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, μέχρι το τέλος του 2023, κρίνοντας ότι απαιτείται να συνεχιστούν οι  παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρισμού που είχε πραγματοποιήσει  για τη συγκράτηση των τιμών ρεύματος καθώς η περίοδος ανησυχίας δεν έχει τελειώσει.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθετική διάταξη ο μηχανισμός ανάκτησης εκπνέει την 1η Ιουνίου 2023 και για την αλλαγή στην ημερομηνία αυτή θα χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση. Η παράταση αναστολής της ρήτρας μπορεί να γίνει με Υπουργική Απόφαση, όπως προβλέπει η σχετική διάταξη.

Προέχει  όμως για μια τέτοια παράταση- παρέμβαση στη χονδρεμπορική αγορά, να έχει δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, η οποία έχει εγκρίνει το μέτρο στην ισχύουσα διάρκειά του.  Η έγκριση των Βρυξελλών για τη συνέχιση ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών και πέρα από την αρχικά προβλεπόμενη ημερομηνία, αναμένεται να δοθεί αφού δόθηκε πρόσφατα, ανάλογη παράταση για όλο το 2023, στο μέτρο συγκράτησης των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αστάθμητος παράγοντας το φυσικό αέριο- Αναζητώντας την ενεργειακή  ασφάλεια  με χαμηλότερο κόστος

Η αβεβαιότητα  σχετίζεται με το φόβο για νέα έξαρση των τιμών κυρίως τη θερινή περίοδο, όταν θα χρειαστεί να γεμίσουν ξανά οι αποθήκες φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα, έχει ήδη ξεκινήσει η προετοιμασία σε Ελλάδα και  Ευρώπη των σχεδίων επί χάρτου για την ενεργειακή ασφάλεια του χειμώνα 2023-24. Λαμβάνοντας υπόψιν τη στρατηγική του 2022, και φέτος θα χρειαστεί να εξασφαλιστούν αποθέματα φυσικού αερίου, ενώ γίνεται προσπάθεια αυτό να γίνει με μικρότερο κόστος από ότι έγινε πέρσι.

Είναι χαρακτηριστικό το υψηλό κόστος  του πλοίου FSU (Floating Storage Unit), που μισθώθηκε για ένα χρόνο από το ΔΕΣΦΑ για 25 εκ. ευρώ, ενώ όπως έχει αναφερθεί είχε και τεράστιες απώλειες αερίου, κατά τη χειμερινή αποθηκευτική περίοδο ύψους 80 εκ. ευρώ. Η μίσθωση για το πλοίο αυτό δεν θα ανανεωθεί για κόμη ένα χρόνο, αν και υπήρχε η δυνατότητα. Πλέον ΡΑΕ και ΔΕΣΦΑ προσανατολίζονται σε πιο οικονομικές λύσεις ενεργειακής ασφάλειας  ώστε και η ανάγκη τήρησης στρατηγικών αποθεμάτων LNG για τους ηλεκτροπαραγωγούς κατά τη χειμερινή περίοδο να εξυπηρετηθεί και το κόστος να είναι μικρότερο.

Ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει το ενδεχόμενο ενοικίασης ενός νέου καραβιού, ωστόσο για μικρότερο διάστημα – 5 μήνες – γεγονός που θα συνεπάγεται και σημαντικά μικρότερο κόστος.

AggregateEU

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης για εξασφάλιση χαμηλότερων τιμών αγοράς φυσικού αερίου, ξεκινάει στις 25/4 η λειτουργία της πλατφόρμας κοινών αγορών αερίου.

Η πρώτη πρόσκληση για την υποβολή αιτημάτων ζήτησης (demand) για αγορά φυσικού αερίου ανοίγει στις 25 Απριλίου και λήγει στις 2 Μαΐου σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου αναπλήρωσης των αποθεμάτων αερίου στις ευρωπαϊκές αποθήκες για τον επόμενο χειμώνα 2023-24.

Ειδικότερα, η ΕΕ κάλεσε τις ενδιαφερόμενες εταιρίες τόσο από τα 27 κράτη μέλη, όσο και τις χώρες- μέλη της Ενεργειακής Κοινότητας (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο, Βόρεια Μακεδονία, Γεωργία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Σερβία και Ουκρανία) να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στον πάροχο υπηρεσιών PRISMA και την εγγραφή στην υπηρεσία AggregateEU έως σήμερα 20 Απριλίου.

Οι περισσότερες από τις ελληνικές εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου εκτιμάται ότι θα ανταποκριθούν στην πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θα συμμετάσχουν στην νέα Ενεργειακή Πλατφόρμα για τις κοινές προμήθειες αερίου.

Η πλατφόρμα που εντάσσεται στα μέτρα της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη δραστική μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία θα αρχίσει να λειτουργεί στις 25 Απριλίου, ενώ η προθεσμία για την υποβολή αιτημάτων ζήτησης για την προμήθεια φυσικού αερίου λήγει στις 2 Μαΐου.

Αναμένεται ότι όλες οι ελληνικές εταιρίες προμήθειας φυσικού αερίου όπως η ΔΕΠΑ Εμπορίας, η Μυτιληναίος, η Προμηθέας Gas, η Elpedison, η Motor Oil  θα δώσουν το παρών στην κοινή πλατφόρμα, AggregateEU ως ένδειξη υποστήριξης της πρωτοβουλίας της Ευρώπης,  αφού οι υποβολές αιτημάτων ζήτησης δεν δημιουργούν δέσμευση αγορών.

“Όσο περισσότεροι είναι οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να πετύχουμε ελκυστικές προσφορές για το φυσικό αέριο.” δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maroš Šefčovič, ο οποίος ηγείται του εγχειρήματος της Ενεργειακής Πλατφόρμας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η Ενεργειακή Πλατφόρμα της ΕΕ προσφέρει μια ευκαιρία, ιδίως σε μικρότερες οντότητες, να εξασφαλίσουν σταθερές προμήθειες φυσικού αερίου σε χαμηλότερες τιμές, φτάνοντας σε νέες αγορές και προμηθευτές.

Διαβάστε επίσης:

Η Philip Morris International: Το 86% των συσκευών IQOS επιστρέφονται σε κεντρικούς κόμβους ανακύκλωσης