Το Ευρωκοινοβούλιο ανοίγει ξανά τον δρόμο για μια ευρωπαϊκή χρηματοδότησης των φραχτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, βάζοντας φρένο στην «τροπολογία Παπαδημούλη».

Ειδικότερα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου υπερψήφισε με 322 ψήφους την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κινητοποιηθούν κονδύλια άμεσα για την ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών στα σύνορα.

1

Κατά της τροπολογίας ψήφισαν 290 μέλη ενώ 20 απείχαν.

Πλέον από το νομοσχέδιο «Κατευθυντήριες γραμμές για τον Προϋπολογισμό του 2024 – Τμήμα III» η «τροπολογία Παπαδημούλη» κατέπεσε ενώ τροποποιήθηκε η παράγραφος 23 του κειμένου που είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία των σκιωδών εισηγητών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Σοσιαλιστών, της Ευρωομάδας του Εμανουέλ Μακρόν Renew Europe και των Πρασίνων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πλέον ο δρόμος για χρηματοδότηση των φραχτών στα σύνορα της ΕΕ, όπως η επέκταση στον Έβρο που έχει δρομολογήσει η ελληνική κυβέρνηση, είναι ανοιχτός, κάτι που δεν ίσχυε με την τροπολογία 48, την λεγόμενη «τροπολογία Παπαδημούλη» η οποία είχε περάσει στις 29 Μαρτίου. Το τελικό κείμενο της Έκθεσης καταψηφίσθηκε με 210 ψήφους υπέρ, 321 κατά και 105 αποχές και αναμένεται να τεθεί ξανά υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψιν το υπάρχον κείμενο της τροπολογίας του ΕΛΚ και όχι αυτό με την προηγούμενη διατύπωση με την «τροπολογία Παπαδημούλη».

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κόκκαλης και Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ υπερψήφισαν σύσσωμο το ΕΛΚ με μόλις μία ψήφο κατά και το Renew Europe (το οποίο είχε υποστηρίξει την τροπολογία Παπαδημούλη), ανάμεσα σε αυτούς και ο Γιώργος Κύρτσος.

Η τροπολογία 48 (Παπαδημούλη) που πλέον κατέπεσε ανέφερε: «Εκφράζει έντονη ανησυχία για την ερμηνεία που έδωσαν ορισμένα κράτη μέλη στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023 και ιδίως στην παράγραφο 23 αυτών των συμπερασμάτων· τονίζει ότι η αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή της ΕΕ αντιτίθεται σθεναρά στη χρήση κάθε ενωσιακής χρηματοδότησης για την κατασκευή περιφράξεων ή τειχών στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, και αναμένει ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει να αρνείται κάθε τέτοια χρηματοδότηση τώρα και στο μέλλον».

Η τροπολογία 49 αναφέρει που υπερψηφίστηκε: Υπογραμμίζει ότι είναι σημαντικό να υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και καταδικάζει απερίφραστα τις απόπειρες εργαλειοποίησης των μεταναστών, ιδίως στο πλαίσιο υβριδικών αποσταθεροποιητικών ενεργειών. Χαιρετίζει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 9ης Φεβρουαρίου 2023, ιδίως δε την παράγραφο 23, με την οποία η Επιτροπή καλείται να κινητοποιήσει αμέσως σημαντικά κονδύλια και μέσα της ΕΕ για να στηρίξει τα κράτη μέλη στην ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών προστασίας των συνόρων, των μέσων επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας επιτήρησης, και του εξοπλισμού υπενθυμίζει ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη δικαιώματα των μεταναστών.

Την εξέλιξη σχολίασε και η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία με ανάρτησή της αναφέρει: Σήμερα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδωσε μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη χρηματοδότηση του #φράκτη στον #Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του #ΕΛΚ που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών. Συνεχίζουμε, για την #Ελλάδα».

Για το θέμα τοποθετήθηκε επίσης και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος σχολίασε σχετικά: «Κατέπεσε η «τροπολογία @papadimoulis» για μη χρηματοδότηση φράχτη σε Έβρο. @EPPGroup & ΕΕ δίνουν απάντηση. Φυλάμε σύνορα προωθούμε μετανάστευση με κανόνες.@neademokratia σε @Europarl_EN & Κυβέρνηση σε Συμβούλιο συντονισμένα & με σχέδιο αντιμετωπίσαμε τη μεταναστευτική κρίση. Ειδικά με πρωτοβουλίες Med5 και διαδικασία Βίλνιους για αλληλεγγύη προς κράτη υποδοχής και αποτελεσματική φύλαξη συνόρων ΕΕ».

Διαβάστε επίσης

Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει στην Κομισιόν «θέμα εξαγωγής του Predator από την Ελλάδα»

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα είχε τον Μάρτιο τον έκτο χαμηλότερο πληθωρισμό τροφίμων στην ΕΕ των 27