• Architecture & Design

    Layers Villa στο Ψυχικό


    Το γαιώδες πρίσμα της Layers Villa με την υπογραφή του Δημήτρη Ποτηρόπουλου (Potiropoulos & Partners), σε μία συνεχή αντίστιξη, αφουγκράζεται το περιβάλλον του, αλλά και αντιτάσσεται σε αυτό.

    Η κατοικία βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Ψυχικού, σε ένα τυπικό, επίπεδο οικόπεδο κοντά στη σχολή Μωραΐτη. Από τις παλιές γειτονιές του προαστίου.

    Το concept ξετυλίγεται κατά την αναδίπλωση μίας συνεχούς «λωρίδας» που σχηματίζει διπλό βρόχο, η οποία επιτρέπει τη ρέουσα διαδοχή των χώρων και την κίνηση των χρηστών. Υλοποιείται έτσι στις τρεις διαστάσεις μία ήρεμη ένταση, σε πυκνό σχήμα «8», που διαβάζεται εσωτερικά και στην ογκοπλασία.

    Η εσωτερική, παράλληλη προς τη ρυμοτομική γραμμή, παρειά του όγκου στρέφεται βορειοδυτικά, με τα υπνοδωμάτια και τους χώρους διημέρευσης να ακολουθούν την πορεία του ήλιου, από την ανατολή μέχρι τη δύση. Δύο βεράντες/δώματα στον όροφο, μία παραδομένη στον ήλιο, η νότια-ανατολική, και μια δροσερή, η βορινή-δυτική με φυλλοβόλα δέντρα στο πλάι της, αντιδρούν στον προσανατολισμό.

    Κύρια πρόθεση αποτέλεσε η ιδέα ενός σχεδιασμού, όπου το όριο μεταξύ του «μέσα» και του «έξω» θα είναι ελαστικό. Οι εσωτερικοί χώροι πλέκονται με τους εξωτερικούς, όταν τα γυάλινα πετάσματα υποχωρούν στο επίπεδο του εδάφους η συγχώνευση με το ύπαιθρο είναι πλήρης.

    Η ζωή ανοίγεται στη φύση. Οι χώροι διημέρευσης στο ισόγειο αναπτύσσονται σε τρεις ρευστές ενότητες: καθιστικό, βιβλιοθήκη/γραφείο, χώρος φαγητού/χώρος προετοιμασίας του.

    Ο όροφος αντιμετωπίστηκε ως ησυχαστήριο και φιλοξενεί τέσσερις χώρους ύπνου, ενώ η υπόγεια στάθμη εξυπηρετεί τις υπόλοιπες λειτουργίες. Η επιφάνεια νερού, σε συνέχεια της πισίνας, δημιουργεί μία διάφανη, διαφώτιστη οροφή τοπικά στο υπόγειο, ενώ τα υπερμεγέθη εξωτερικά ανοίγματα αφήνουν τον ήλιο να περάσει παντού μέσα στην κατοικία. Το φυσικό φως κυριαρχεί.

    Δύο προστατευμένες αυλές, μία στην είσοδο και μία εσωτερική, στα άκρα των διαμπερών χώρων διημέρευσης, οργανώνουν ένα διττό ιδιωτικό αντιπερισπασμό στην κίνηση της Αγίου Δημητρίου και της σχολής Μωραΐτη.

    Η πισίνα τοποθετείται στη νότια πλευρά, στην πλευρά του ήλιου. Το νερό ανακλά το φως στην οροφή του γωνιακού προβόλου που αιωρείται πάνω από το υπαίθριο καθιστικό μαγνητίζοντας το βλέμμα.

    archisearch.gr

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ