Τόπος ευλογημένος, με θαυμαστή φυσική ομορφιά και χαλαρωτική ατμόσφαιρα, η Πάτμος αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους επιζητούν γαλήνη και ηρεμία, ενώ λειτουργεί ως πνευματικός φάρος που προάγει το πολιτισμό στην άκρη του Αιγαίου.
Παγκοσμίως γνωστή ως ιερό νησί, η Πάτμος είναι ένας από τους σημαντικότερους θρησκευτικούς προορισμούς με έντονο πολιτισμικό χαρακτήρα, αφού ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος εμπνεύστηκε εκεί τη συγγραφή του ιερού Βιβλίου της Αποκάλυψης το 95 μ.Χ..
Η Πάτμος ονομάζεται επίσης «Ιερουσαλήμ του Αιγαίου» ή «Νησί της Αποκάλυψης» και, σύμφωνα με την αρχαία μυθολογία, οι κάτοικοι του νησιού ονόμασαν το νησί Λητώι ως απόδειξη της αφοσίωσης στη θεά Άρτεμη, κόρη της Λητούς.
Πέραν όμως από τα θρησκευτικά και πολιτισμικά στοιχεία που έχουν αναδείξει το νησί της Πάτμου σε προορισμό παγκοσμίου εμβέλειας, υπάρχουν και άπειροι άλλοι λόγοι που την κάνουν να ξεχωρίζει και να γοητεύει όσους έχουν την ευκαιρία και την τύχη να την επισκεφθούν.
1. Απαράμιλλη φυσική ομορφιά
Η γοητεία και η απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Πάτμου αντικατοπτρίζονται σε όλο το εύρος του νησιού. Μαγευτικά τοπία, απομονωμένες παραλίες, πολύχρωμα χωριά συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό, έναν παράδεισο επί Γης, που εμπνέει τον επισκέπτη να τον εξερευνήσει σπιθαμή προς σπιθαμή.
Στο βορειοδυτικό άκρο των Δωδεκανήσων, μεταξύ Ικαρίας και Λέρου, η Πάτμος μαγνητίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά, χάρη στην άγρια αυθεντική ομορφιά του τοπίου, το γραφικό λιμάνι της και το Μοναστήρι του Αγ. Ιωάννη που δεσπόζει πάνω στον λόφο.
Το γραφικό και συνάμα τουριστικό λιμάνι της Πάτμου, η Σκάλα, αποτελεί τον τόπο άφιξης των επισκεπτών και τον μεγαλύτερο οικισμό του νησιού. Το γοητευτικό χωριό είναι επίσης το εμπορικό κέντρο του νησιού με πολλά αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφθεί.
‘Ομως, ως αιγαιοπελαγίτικο νησί, η Πάτμος κρύβει μοναδικούς θησαυρούς στις ακτές και τα κρυστάλλινα νερά της. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς και όμορφες παραλίες του νησιού είναι το Λιβάδι, η Λάμπη και ο Κάμπος στη βόρεια πλευρά τοιυ νησιού και η Αλυκές, η Ψιλή Άμμος και η Πέτρα στη νότια.
Ο γραφικός κόλπος του Γροίκου αποτελεί ένα ακόμη αξιοθέατο με φόντο το μικρό νησί Τραγονήσι, διάσημο για τη φυσική ομορφιά και τον εντυπωσιακό βράχο της Καλικατσού και έχει χαρακτηρισθεί από τον διεθνή οργανισμό «Most Beautiful Bays in the world» ως ένας από τους ωραιότερους κόλπους του κόσμου.
2. Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς
Η ιστορική Χώρα της Πάτμου, το Σπήλαιο της Αποκάλυψης και το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, που δεσπόζει σα στέμμα στην κορυφή του λόφου πάνω από τη Χώρα, είναι τα κύρια αξιοθέατα του νησιού που ανακηρύχθηκαν Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1999, επισφραγίζοντας τη σπουδαιότητα και την αναλλοίωτη ομορφιά του νησιού ανά τους αιώνες. Επιπλέον, πολλά ακόμη μοναστήρια είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί, ενισχύοντας την αναμφισβήτητη ιερή ατμόσφαιρα της Πάτμου.
Η Χώρα
Η Χώρα είναι η πρωτεύουσα του νησιού και ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Πάτμου που έχει κρατήσει μέχρι σήμερα τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μεσαιωνικού οικισμού με λιτές γραμμές, ασβεστωμένα σπίτια και στενά, φιδωτά, λιθόστρωτα μονοπάτια.
Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη
Το Μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη βρίσκεται καταμεσής των αστραφτερών λευκών σπιτιών του οικισμού της Χώρας, δημιουργώντας μια αντίθεση με τον υποβλητικό πέτρινο σκούρο όγκο του. Χτίστηκε από τον ορθόδοξο μοναχό Χριστόδουλο στα 1088. Περιβάλλεται από ψηλά και παχιά τείχη που καταλήγουν σε πολεμίστρες και έχει συνολικά οκτώ παρεκκλήσια. Το δάπεδο της αυλής είναι βοτσαλωτό και το εσωτερικό της πλαισιώνεται από αψίδες, όπου μπορεί κανείς να παρατηρήσει τις περίτεχνες νωπογραφίες πάνω από την είσοδο της εκκλησίας.
Το μουσείο της Μονής φιλοξενεί μια σπουδαία συλλογή από δισκοπότηρα, στέμματα και σταυρούς διακοσμημένα από πολύτιμους λίθους. Εκεί υπάρχουν επίσης παλιά χειρόγραφα που χρονολογούνται από το 1073, εικόνες και πίνακες θρησκευτικής τεχνοτροπίας, συμπεριλαμβανομένου και ενός αυθεντικού Ελ Γκρέκο. Πολλά από τα εκθέματα της βιβλιοθήκης , η οποία δυστυχώς δεν είναι ανοιχτή για τους επισκέπτες, μπορεί κανείς να τα θαυμάσει στο μουσείο.
Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης
Το 95 μ.Χ. και κατά την περίοδο των διώξεων των Χριστιανών, ο Άγιος Ιωάννης εξορίστηκε από τον βυζαντινό αυτοκράτορα στο νησί της Πάτμου. Εκεί βίωσε το όραμα της Αποκάλυψης του Θεού σε ένα μικρό σπήλαιο που σήμερα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τόπους λατρείας προσκυνητών απ’ όλο τον κόσμο.
Το Σπήλαιο της Αποκάλυψης, όπως υπάρχει σήμερα, ολοκληρώθηκε κατά τον 17ο αιώνα και πήρε τη μορφή Μοναστηριού, χτισμένου γύρω από το Σπήλαιο όπου ο Αγ. Ιωάννης έζησε για δυο χρόνια (95-97 μ.Χ.), όσο διήρκησε δηλαδή η γραφή του κειμένου της Αποκάλυψης. Στο εσωτερικό του Σπηλαίου, μπορεί κανείς να δει το σημείο που χρησιμοποιούσε ο Ιωάννης σαν μαξιλάρι όταν αναπαυόταν.
3. Τέχνη
Πιστό καταφύγιο των διανοούμενων, η Πάτμος αποτελεί πηγή έμπνευσης των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού αλλά και σημείο συνάντησης διάσημων προσωπικοτήτων λόγω της πλούσιας ιστορίας και του ιδιαίτερου χαρακτήρα του νησιού.
Στο Μοναστήρι του 11ου αιώνα, που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με τη ζωντανή ιστορία που μαρτυρούν τα υπέροχα εκκλησιαστικά τεχνουργήματα του μουσείου της Μονής. Ανάμεσα στους θησαυρούς του Μοναστηριού είναι και η προσωπογραφία του ιδρυτή της, Όσιου Χριστόδουλου, και οι νωπογραφίες των θαυμάτων που επιτέλεσε ο Αγ. Ιωάννης, μεσαιωνικά χειρόγραφα του 6ου αιώνα, άμφια, ασημικά σκεύη και πολυάριθμες εικόνες συμπεριλαμβανομένου και ένα έργο που αποδίδεται στον Ελ Γκρέκο.
Στο Αρχοντικό «Σημαντήρι», πάλι, μπορεί να κάνει κανείς ένα συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο με μοναδικούς θησαυρούς του πιο φημισμένου και παλαιότερου αρχοντικού της Χώρας, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται από το 1625. Παραδοσιακό και κλασικό, δεσπόζει στην πολιτισμική κουλτούρα του νησιού, έχοντας λειτουργήσει και ως προξενείο κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Μεταξύ των θησαυρών που μπορεί να θαυμάσει κανείς στο Αρχοντικό είναι μοναδικά έπιπλα, κεντήματα και πίνακες, που συλλέχθηκαν από 8 γεν εές της οικογένειας Σημαντήρη.
Πολύ κοντά στο Αρχοντικό βρίσκεται καιη γυναικεία Μονή της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένη στα 1607. Στη μια πλευρά της βοτσαλωτής αυλής είναι το παρεκκλήσι, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει μια σειρά από πρόσφατες αποκατεστημένες νωπογραφίες του 17ου αιώνα και τη διαχρονική τέχνη των εκκλησιαστικών εικόνων καθώς και ένα πανέμορφο ξυλόγλυπτο εικονοστάσιο.
Στο Αρχοντικό Νικολαΐδη, επίσης, ένα ιστορικό μέγαρο που αποκαταστάθηκε πρόσφατα υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού, χτισμένο τον 17ο αιώνα, ανακαλύπτει κανείς όχι μόνο τον τρόπο ζωής των Πατμίων αλλά και μια ευρεία συλλογή από αρχαιολογικά ευρήματα. Στο ισόγειο βλέπουμε τις αποθήκες τροφίμων, την κουζίνα με τον αρχικό αυθεντικό φούρνο, στέρνες για τη συλλογή του βρόχινου νερού καθώς και το ιδιωτικό παρεκκλήσι του αρχοντικού, αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Τρεις σκάλες οδηγούν στον 2ο όροφο, όπου βλέπουμε τις βεράντες, το κεντρικό καθιστικό και τους χώρους υπνοδωματίων καθώς και έναν εκπληκτικό αμπάταρο (ένα ξέχωρο ξύλινο διαχωριστικό-αποθηκευτικό χώρο), διακοσμημένο με παραδοσιακές λαογραφικές εικόνες. Ο αμπάταρος θεωρείται ένα από τα σύμβολα ένδειξης πλούτου της εποχής.
4. Γαστρονομία
Στη Χώρα, πέρα από την περιήγηση στα σοκάκια της και την υπέροχη θέα, υπάρχουν προσεγμένα παραδοσιακά καταστήματα, εστιατόρια και γραφικά μεζεδοπωλεία για να γευτείτε τοπικές λιχουδιές.
Η Πάτμος, όμως, προσφέρεται και για μοναδικές γαστρονομικές και οινικές ανακαλύψεις, όπως μια περιήγηση και γευσιγνωσία στον αμπελώνα, τον ελαιώνα και το οινοποιείο του Αγροοικολογικού Κτήματος «Πάτοινος».
Στο Οινοποιείο Λειψοί, πάλι, το οποίο βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου, οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν κρασιά τους καλοκαιρινούς μήνες απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα στους Λειψούς και στο Αιγαίο.
Στο γαλακτοκομείο Alfa Farm βρίσκει κανείς τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Σε απόσταση 5 λεπτών με τα πόδια από το λιμάνι, η Μαρία και ο Βαρθολομαίος θα σας ξεναγήσουν στο γαλακτοκομείο, θα σας διηγηθούν τη μοναδική τους ιστορία και θα δοκιμάσετε τα νόστιμα προϊόντα που παράγουν.
Για τους λάτρεις της μεσογειακής κουζίνας οι καλύτερες επιλογές του νησιού αντιπροσωπεύονται από το μπαρ και τα δύο εστιατόρια του μοναδικού πεντάστερου ξενοδοχείου στο νησί, του Patmos Aktis Suites & Spa: το μοντέρνο εστιατόριο Cielo και το ομώνυμο παραθαλάσσιο lounge bar καθώς και την αυθεντική ταβέρνα Πλεύσις που τα τραπέζια της βρίσκονται κυριολεκτικά στην άκρη του κύματος .
Στο Cielo all day, ο Σεφ Νίκος Κωνσταντίνου δημιουργεί απολαυστικές προτάσεις πιάτων με παραδοσιακές τεχνικές και ένα πρωτότυπο μενού που συνδυάζει ιταλικές γεύσεις με μεσογειακές επιρροές. Όλες οι πρώτες ύλες προέρχονται από τα Δωδεκάνησα, εκτός από τα αυθεντικά ιταλικά ζυμαρικά, και συνδυάζονται με φρέσκα τοπικά εποχιακά προϊόντα. Το μπαρ σερβίρει μια ενδιαφέρουσα ποικιλία από τοπικές και διεθνείς ετικέτες κρασιών που συνοδεύουν ιδανικά το πρωτότυπο μενού.
Με μεγάλη γαστρονομική παράδοση, η κουζίνα της παραθαλάσσιας ταβέρνας Πλεύσις φημίζεται για τις αυθεντικές ελληνικές συνταγές εμπνευσμένες κυρίως από τη δωδεκανησιακή και τοπική κουζίνα με φρέσκα και εποχιακά υλικά. Το μενού κρύβει έναν παράδεισο από μοναδικές γεύσεις και απολαυστικά πιάτα όπως φρέσκα ψάρια, χορταστικές σαλάτες, ποικιλία από ορεκτικά, κρεατομεζέδες και πολλά ακόμη μαγειρευτά πιάτα που αντανακλούν την παραδοσιακή παρασκευή τους χρησιμοποιώντας κυρίως ελαιόλαδο. Ο κατάλογος διαμορφώνεται καθημερινά με επιπρόσθετες προτάσεις και εξαιρετικές σπεσιαλιτέ για τους λάτρεις της ελληνικής κουζίνας.
5. Φιλοξενία
Στην Πάτμο, η φιλοξενία είναι ζεστή και πηγαία. Στο Patmos Aktis, όμως, έχει ιδιαίτερη προσωπικότητα.
Σε μια υδάτινη αγκαλιά αντικρίζοντας έναν από τους ομορφότερους κόλπους του κόσμου, το Γροίκο, το παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Patmos Aktis Hotel Suites and Spa είναι το μοναδικό ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Πάτμο.
Το ξενοδοχείο αποτελεί μείγμα σύγχρονης πολυτέλειας και παραδοσιακής αρχιτεκτονικής χτισμένο με σεβασμό στον περιβάλλοντα χώρο και απόλυτα εναρμονισμένο με το φυσικό τοπίο της περιοχής. Διαθέτει 56 πλήρως εξοπλισμένα ευρύχωρα δωμάτια και σουίτες διακοσμημένες με απαλούς γήινους χρωματισμούς και λιτή επίπλωση ενώ προσφέρουν όλες τις σύγχρονες ανέσεις ενός πεντάστερου ξενοδοχείου. Οι καλαίσθητες μεζονέτες προσφέρουν ιδιωτική πισίνα ενώ πολλά από τα δωμάτια έχουν πανοραμική θέα στη λιμνοθάλασσα του Γροίκου.
Μετάβαση στην Πάτμο
Μπορείτε να φτάσετε στην Πάτμο με πλοίο ή αεροπλάνο στα κοντινά νησιά και στη συνέχεια να πάρετε το πλοίο για το νησί.
ΜΕ ΠΛΟΙΟ
Υπάρχουν πλοία για την Πάτμο από τον Πειραιά, το κεντρικό λιμάνι της Αθήνας.
Η Πάτμος συνδέεται επίσης ακτοπλοϊκά με τη Λέρο, τους Λειψούς, την Κάλυμνο, την Κω και τη Ρόδο.
Πειραιάς – Πάτμος
Η πρόσβαση στο νησί της Πάτμου πραγματοποιείται κυρίως μέσω των ακτοπλοϊκών γραμμών που συνδέουν το μοναδικό εμπορικό λιμάνι της Πάτμου, τη Σκάλα, με τον Πειραιά και τα γύρω νησιά. Από τον Πειραιά, υπάρχουν αρκετά εβδομαδιαία πλοία με την Blue Star Ferries. Η διάρκεια του ταξιδιού από την Αθήνα στην Πάτμο διαρκεί περίπου 8 ώρες. Μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια από τα κεντρικά γραφεία της Blue Star Ferries ή από τα ταξιδιωτικά γραφεία. Τα πλοία συνήθως αναχωρούν από την πύλη Ε1 στο λιμάνι του Πειραιά (προς Δωδεκάνησα). Πληροφορίες για τα δρομολόγια μπορείτε να βρείτε στο www.bluestarferries.gr.
ΜΕ CATAMARAN
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ξεκινώντας συνήθως από τον Απρίλιο ή Μάιο (λίγο πριν το Πάσχα), η εταιρεία Dodekanisos Seaways εκτελεί καθημερινά δρομολόγια συνδέοντας την Πάτμο με τα εξής γειτονικά νησιά: Σύμη, Κω, Ρόδο, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς και Σάμο. Σχεδόν όλα τα ταξιδιωτικά γραφεία μπορούν να εκδώσουν εισιτήρια. Η διάρκεια του ταξιδιού ποικίλλει ανάλογα με το νησί αναχώρησης. Πληροφορίες για τα δρομολόγια θα βρείτε στο www.12ne.gr.
ΜΕ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΚΑΦΟΣ
Μπορείτε να φτάσετε στην Πάτμο με ιδιωτικό σκάφος εκτός από τα πλοία της γραμμής. Σε ορισμένα σημεία, όπως στον όρμο του Γροίκου, τα σκάφη μπορούν να δέσουν στην προβλήτα, όπου παρέχονται βασικές υπηρεσίες ανεφοδιασμού.
ΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Η Πάτμος δεν διαθέτει αεροδρόμιο, η πρόσβαση αεροπορικώς είναι εφικτή από το αεροδρόμιο των Αθηνών « Ελ. Βενιζέλος» ή άλλα αεροδρόμια της χώρας. Τα πλησιέστερα αεροδρόμια είναι της Λέρου, της Κω, της Ρόδου, της Σάμου και της Καλύμνου. Από εκεί υπάρχουν πλοία για την Πάτμο.
ΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟ
Μπορείτε επίσης να φτάσετε στο νησί της Πάτμου με ιδιωτικό ελικόπτερο.