Υπεραξίες 10 δισ. έχει δημιουργήσει η χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας από το ξεκίνημα της εφετινής χρονιάς. Όταν και η κεφαλαιοποίηση των 138 εισηγμένων εταιρειών ήταν στα 65,8 δισ., ενώ τώρα έχει ανέλθει στα 75,8 δισ. ευρώ.

Τη μερίδα του λέοντος αποσπά η Coca Cola της οποίας η χρηματιστηριακή αξία έχει αυξηθεί κατά 1,289 δισ.. Ακολουθούμενη από τη Μυτιληναίος  που έχει πάει 1,1 δισ. ψηλότερα. Ενώ κατά 3,144 δισ. έχει ενισχυθεί η συνολική αποτίμηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Πειραιώς, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank κατά σειράν.

Έχοντας ένα ανοδικό σερί δέκα συνεδριάσεων ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στις 1.102,79 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη 18,61% στην έως τώρα διάρκεια του 2023. Επίδοση που φέρνει το ελληνικό χρηματιστήριο στην τρίτη θέση ανάμεσα στα 39 ευρωπαϊκά, πίσω από αυτά της Κύπρου και του Μαυροβουνίου.

Οι ξένοι επενδυτές που πραγματοποιούν το 53,4% του συναλλακτικού τζίρου της ελληνικής αγοράς, έχουν κάνει καθαρές τοποθετήσεις σε μετοχές (αγορές μείον πωλήσεις) ύψους 262,4 εκατ. ευρώ και εμφανώς είναι εκείνοι που λειτουργούν σαν ατμομηχανή ανόδου των τιμών.

Τουλάχιστον επί του παρόντος τα διεθνή χαρτοφυλάκια αγοράζουν το αφήγημα της δυναμικής ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας. Τις επιδόσεις της οποίας καλείται να αξιολογήσει ο οίκος S&P που θα ανακοινώσει το βράδυ της 21ης Απριλίου την έκθεσή του για το ελληνικό αξιόχρεο. Με την τελευταία του βαθμολόγηση να είναι μόλις ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από την «πολύφερνη» επενδυτική βαθμίδα.

Κατά τα φαινόμενα οι ξένοι «παίκτες» αν και αναγνωρίζουν το πολιτικό ρίσκο που κρύβουν οι εκλογές, εν τούτοις διαβλέπουν ότι στο τέλος της ημέρας ( δηλαδή στις δεύτερες κάλπες των αρχών Ιουλίου) θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση. Χωρίς να διακυβεύεται η ανατροπή της υπάρχουσας φιλοεπενδυτικής, οικονομικής πολιτικής.

Ανάλογα και με το σκηνικό στις διεθνείς αγορές, μπορεί και η μεταβλητότητα στις τιμές των ελληνικών μετοχών να ενισχυθεί βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο η μεγάλη εικόνα εξακολουθεί να εκπέμπει αισιόδοξα μηνύματα.

Η αύξηση του τζίρου και η πρώτη μετοχική ταχύτητα

Στον αθηναϊκό «ναό» του χρήματος μετά από 70 συνεδριάσεις που έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς, 105 μετοχές καταγράφουν κέρδη. Μάλιστα οι 36 από αυτές έχουν άνοδο μεγαλύτερη από εκείνη του Γενικού Δείκτη. Στην αντίπερα όχθη 28 μετοχές κινούνται πτωτικά, ενώ άλλες 5 παραμένουν σε σταθερά επίπεδα τιμών.

Όλα αυτά όταν ο μέσος τζίρος των συναλλαγών «τρέχει» με 107,79 εκατ. ευρώ ανά ημέρα. Παρουσιάζοντας αύξηση 54,7% σε σύγκριση με τα 69,66 εκατ. ευρώ, που ήταν ο μέσος ημερήσιος τζίρος στο ίδιο διάστημα της περσινής χρονιάς.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών, είναι εκείνες που κατακτούν τα πρωτεία στις αποδόσεις. Ενώ όσο υποχωρεί η συναλλακτική δραστηριότητα, τόσο υποχωρούν και οι αποδόσεις.

Κρίνοντας με βάση τον συναλλακτικό τζίρο, στην αγορά διαμορφώνονται τέσσερις διακριτές κατηγορίες μετοχών.

Στην πρώτη είναι εκείνες οι οποίες στη διάρκεια της εφετινής χρονιάς, έχουν  μέση ημερήσια αξία συναλλαγών άνω των 500 χιλιάδων ευρώ. Σε αυτήν την κατηγορία υπάγονται 23 μετοχές, με το συνολικό τους τζίρο να ανέρχεται σε 101,167 εκατ. ευρώ ανά ημέρα. Σε σχέση με τα περσινά δεδομένα ο τζίρος αυτός είναι αυξημένος κατά 60,9% ενώ αντιστοιχεί στο…93,9% της τρέχουσας αξίας των συναλλαγών ολόκληρης της αγοράς. Αν ληφθεί υπόψη ότι αυτές οι 23 μετοχές των εταιρειών, εκφράζουν παράλληλα και το 79,7% της κεφαλαιοποίησης όλων των εισηγμένων, γίνεται αντιληπτή η έλλειψη βάθους της ελληνικής αγοράς.

Η μέση απόδοση των μετοχών της πρώτης «ταχύτητας» είναι στο 32,3%, μακράν η μεγαλύτερη έναντι των άλλων τριών κατηγοριών. Ακόμη κι από το «καλάθι» των 23 μετοχών εξαιρεθεί η MIG (που κερδίζει 310,2% και έχει ενισχύσει τον τζίρο της κατά..1.460,5% στον απόηχο της δημόσιας πρότασης της Πειραιώς) τότε η μέση απόδοση των άλλων 22 τίτλων ανέρχεται στο 19,70%. Και είναι και πάλι η μεγαλύτερη.

Χαμηλότερες επιδόσεις στις άλλες τρεις κατηγορίες

Στην δεύτερη κατηγορία, με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών από 100 έως 500 χιλιάδες ευρώ, συγκαταλέγονται άλλες 23 μετοχές. Η δική τους μέση απόδοση διαμορφώνεται στο 16,96%. Σε ότι αφορά τον τζίρο τους φτάνει εν συνόλω στα 5,167 εκατ. ευρώ. Αποτελεί το 4,79% ολόκληρης της αγοράς, ενώ σε σχέση με πέρσι η αξία των συναλλαγών είναι ενισχυμένη κατά 3,3%.

Η τρίτη κατηγορία απαρτίζεται από 40 μετοχές, με συναλλακτικό τζίρο από 10 έως 100 χιλιάδες ευρώ ανά ημέρα. Το συγκεκριμένο μετοχικό «καλάθι» έχει μέση απόδοση 7,57%. Ενώ η συναλλακτική τους δραστηριότητα ανέρχεται σε 1,302 εκατ. ευρώ ανά ημέρα. Με μόλις 1,21% μερίδιο αγοράς, ενώ σε σχέση με τα περσινά δεδομένα ο συνολικός τζίρος των μετοχών αυτών , είναι μειωμένος κατά 14,17%.

Στην τέταρτη και τελευταία κατηγορία ανήκουν 52 μετοχές, όλες με ημερήσια αξία συναλλαγών κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ. Η μέση απόδοσή τους είναι στο 4,33%. Ενώ ο ανά ημέρα τζίρος τους είναι μόλις 160,3 χιλιάδες ευρώ. Κατά 38,1% χαμηλότερος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα.

Στη «βιτρίνα» της αγοράς

Εξ όλων αυτών προκύπτει ξεκάθαρα ότι κατά κανόνα το «μυστικό» των αποδόσεων κρύβεται στους υψηλότερους συναλλακτικούς τζίρους.

Ειδικά σε ότι αφορά τη χρηματιστηριακή «βιτρίνα» των 23 μετοχών, εκείνη που ηγείται της αξίας των συναλλαγών, με περίπου 11,9 εκατ. ευρώ ανά ημέρα, είναι η τράπεζα Πειραιώς. Με την μετοχή της να κερδίζει 55,1% από την αρχή της χρονιάς. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απόδοση μεταξύ των τραπεζών, που ώς κλάδος, είναι ο πιο hot της αγοράς.

Ακολουθεί στην κλίμακα της ανόδου η Αεροπορία Αιγαίου (με κέρδη 45,7%) και έπονται οι τίτλοι των εταιρειών ΕΧΑΕ (38,1%), Μυτιληναίος (37,9%), Cenergy (36,6%) και Jumbo που είναι στο +31,4%.

Ηχηρή παραφωνία στο όλο σκηνικό ο ΟΤΕ, του οποίου η μετοχή υποχωρεί 3,9%. Πτωτικά κινείται και η Lamda Development (-1,7%) ενώ οριακές απώλειες 0,3% εμφανίζει η Τέρνα Ενεργειακή.

Διαβάστε επίσης

Γιατί ο Μυτιληναίος στρώνει το δρόμο για την ανάκτηση του investment grade της χώρας

Make or break για την επενδυτική βαθμίδα οι προγραμματικές της νέας κυβέρνησης

Οι ελληνικές τράπεζες άντεξαν το μίνι τραπεζικό crash test – Οι τελευταίες τιμές στόχοι των αναλυτών