ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Το όργανο σημειώνει στη γνωμάτευσή του ότι ορισμένα άρθρα του νομοσχεδίου έχουν ατέλειες από νομική άποψη, ωστόσο απορρίπτει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού αποτελούσε προγραμματική θέση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ήδη από την πρώτη του πενταετή θητεία (2017-2022), η εφαρμογή της οποίας είχε ωστόσο αναβληθεί λόγω κοινωνικών αντιδράσεων, αλλά και της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού.
Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε θέσει το ζήτημα και στην προεκλογική εκστρατεία του 2022, οπότε και κέρδισε μια δεύτερη πενταετή θητεία στο ύπατο αξίωμα της χώρας.
Η κεντρώα κυβέρνηση της πρωθυπουργού της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν, που στηρίζεται σε σχετική και όχι απόλυτη πλειοψηφία των Γάλλων βουλευτών, αναγκάστηκε να “περάσει” το νομοσχέδιο με εκτελεστικό διάταγμα από την Εθνοσυνέλευση, κάτω σώμα του γαλλικού κοινοβουλίου, καθώς δεν μπορούσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία των βουλευτών υπέρ του. Οι προτάσεις μομφής που υποβλήθηκαν τόσο από την αριστερή συμμαχία NUPES, όσο και από τον ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν (που ήταν ο μόνος τρόπος να ακυρωθεί η υιοθέτηση του νομοσχεδίου) απορρίφθηκαν από τους βουλευτές, η πρώτη όμως με οριακή διαφορά μόλις 9 βουλευτών.
Πλέον, κατά τα φαινόμενα, το μόνο που μένει πλέον είναι ο πρόεδρος Μακρόν να κυρώσει τον νόμο, υπογράφοντάς τον εντός των επόμενων 48 ωρών.
Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος είχε καλέσει τα γαλλικά συνδικάτα να τον συναντήσουν την Τρίτη, “όποια κι αν είναι η απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου”, είχε ανακοινώσει η Προεδρία.
“Θα είναι απαραίτητα η αρχή ενός κύκλου που ο πρόεδρος και η κυβέρνηση θα συνεχίσουν τις επόμενες εβδομάδες με τους κοινωνικούς εταίρους. Η πόρτα του Ελιζέ θα παραμείνει ανοιχτή, χωρίς προϋποθέσεις, για τον διάλογο αυτό”, ανέφερε το περιβάλλον του αρχηγού του γαλλικού κράτους.
Διαβάστε επίσης
Μ. Μιχαήλ: Παραιτήθηκε από την ΕΔΥ 24 ώρες μετά τον διορισμό του
Ουκρανία: Έλλειμμα 3,7 δισ. δολ. στο εξωτερικό εμπόριο καταγράφηκε το πρώτο δίμηνο του 2023
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Fitch: Επιβεβαίωσε το BBB- της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές – Βλέπει ανάπτυξη 2,4% το 2025
- Γιατί ο Καραμανλής έκλεισε την συζήτηση για την προεδρία της Δημοκρατίας – Στήριξε τον Σαμαρά
- Πραγματική φοβέρα ή προετοιμασία για ανακωχή;
- Χρηματιστήριο: Repricing των τραπεζών, αγορές σε μετοχές με μερισματική απόδοση φέρνει η πτώση των επιτοκίων κατά 0,50% από την ΕΚΤ