• Business

    Σε επενδυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στη ΔΕΗ – Θέση συμβούλου αναλαμβάνει εισπρακτική εταιρεία (upd)

    ΔΕΗ


    Την βοήθεια ιδιωτικών εισπρακτικών εταιρειών σκέφτεται να χρησιμοποιήσει η ΔΕΗ για να αυξήσει την εισπαξιμότητα των απλήρωτων λογαριασμών, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής της Επιχείρησης Εμμ. Παναγιωτάκης από την Βουλή, όπου συμμετείχε στη συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Η εισπρακτική θα έχει συμβουλευτικό ρόλο, ενώ η ΔΕΗ εξετάζει τη δυνατότητα τιτλοποίησης (securitization) των οφειλών, πουλώντας το εν λόγω χρηματοοικονομικό προϊόν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

    Όπως ανέφερε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ έχουν πλέον εκτοξευθεί στα 2,6 δισ. ευρώ, από 1,7 δισεκατομμύρια που ήταν στο τέλος του 2015.

    «Περίπου 85.000 άτομα με οφειλές άνω των 3.000 ευρώ χρωστάνε πάνω από 500 εκ. ευρώ. Αποφασίσαμε να τους πιέσουμε πάρα πολύ. Τους κόπηκε το ρεύμα και επανασυνδέθηκαν μόνοι τους, αυθαίρετα, με ρευματοκλοπή» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτάκης εξηγώντας τις προθέσεις του.

    «Αυτές οι πολιτικές των διευκολύνσεων έχουν φτάσει στα όριά τους. Έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε σε πιο αποφασιστικές μεθόδους. Θα προσλάβουμε εταιρεία με μεγαλύτερη εξειδίκευση στο θέμα της συλλογής οφειλομένων, με διεθνή εμπειρία. Έχουν συστήματα δικά τους με λογισμικά ανάλυσης της πελατείας με βάσει ιστορικά στοιχεία, ανάλυση κατάστασης του κάθε πελάτη. Πολύ πιο σοφιστικέ μεθόδους. Μας έχουν υποσχεθεί πως η εισπραξιμότητα μπορεί να αυξηθεί πάνω από 10%. Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό, θα μας δώσει μεγάλη ανάσα», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτάκης.

    Σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισαν αργότερα πηγές της επιχείρησης, η εισπρακτική εταιρεία θα έχει θέση συμβούλου και δεν θα αναλάβει η ίδια την διαδικασία είσπραξης των απλήρωτων λογαριασμών.

    Ωστόσο, όπως είπε ο επικεφαλής της ΔΕΗ, δεν θα διστάσει να προχωρήσει και σε securitisation, δηλαδή, σε τιτλοποίηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα: «Υπάρχουν μεγάλα διεθνή funds, τράπεζες -και η Bank of Amerika και η Deutsche Bank και η HSBC-, όλοι, οι οποίοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις οφειλές, τα ληξιπρόθεσμα, εάν δούνε ότι έχεις ένα αξιόπιστο μηχανισμό συλλογής τους. Άρα, θα αξιοποιήσουμε και αυτό, εντός των ημερών. Γενικά η ΔΕΗ, όπως είπα, σε λίγα χρόνια πρέπει να κάνει αυτά που δεν έγιναν δεκαετίες. Έχουμε χαράξει μια στρατηγική, ότι η ΔΕΗ του μέλλοντος, και μάλιστα του άμεσου μέλλοντος, θα είναι μικρότερη στον ηλεκτρισμό στην Ελλάδα, αλλά θα είναι η ισχυρότερη και μεγαλύτερη εταιρεία», είπε ο κ. Παναγιωτάκης.

    Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΤΜΕΑΡ κ.α. ο κ. Παναγιωτάκης είπε:

    – Για χαμηλή και μέση τάση χρωστάνε 1,650 δις ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 700 εκατ. ευρώ

    – Το Δημόσιο χρωστά 100 εκατ. ευρώ και έχει ρυθμίσει τα 40 εκατ. ευρώ

    – Για υψηλή τάση χρωστούν 345 εκατ. ευρώ και έχουν διακανονιστεί 60 εκατ. ευρώ

    – Τα παραπάνω διαμορφώνουν χρέη 2,1 δις ευρώ εκ των οποίων έχουν διακανονιστεί 800 εκατ. ευρώ

    – Σε αυτά προστίθενται άλλα 500 εκατ. ευρώ από τελικούς πελάτες. Πρόκειται για πελάτες που είτε έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται (εξοχικά, επιχειρήσεις που έκλεισαν κ.α.) και όσοι άλλαξαν πάροχο αφήνοντας χρέη στην ΔΕΗ.

    Ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ θα ασχοληθεί και με άλλα προϊόντα στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα το φυσικό αέριο, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ότι θα αναπτύξει περισσότερο τη διεθνή της δραστηριότητα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: ΕΦΚΑ: Στην «εντατική» η αγορά εργασίας – Μισθοί πείνας για σχεδόν 600.000 εργαζόμενους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψηφίστηκε η επιστροφή των 85 εκατ. ευρώ των τηλεοπτικών αδειών – «Ταφόπλακα» στο νόμο Παππά

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Απίστευτη ατάκα Σταθάκη για το «χρυσό» εφάπαξ του προέδρου ΔΕΣΦΑ: Θα έπαιρνε κάτι παραπάνω… έτσι κι αλλιώς!



    ΣΧΟΛΙΑ