Ο κορυφαίος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ εξέπληξε ακόμα μία φορά τη Wall Street. Όσο οι θαυμαστές του προσπαθούσαν να αναλύσουν τις επενδυτικές του κινήσεις στις ΗΠΑ, ο 92χρονος Μπάφετ σάρωνε τις ιαπωνικές μετοχές και μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια εκτόξευσε τα κέρδη από τα μερίδιά του σε 4,5 δισ. δολάρια.

Τα τελευταία χρόνια η εταιρεία του, Berkshire Hathaway αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους ξένους εκδότες χρέους στο ιαπωνικό νόμισμα γιεν. Παράλληλα, την περίοδο της πανδημίας, όταν η Wall Street ήταν απασχολημένη με τις εταιρείες τεχνολογίας, ο αεικίνητος επενδυτής έστρεψε το βλέμμα του στους ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους, σε ένα στοίχημα που του απέδωσε δισεκατομμύρια.

1

Το μεγάλο παιχνίδι στις ιαπωνικές χρηματαγορές

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γουόρεν Μπάφετ κατάφερε να αναταράξει τις αγορές σε μια συνέντευξή του στην ιαπωνική εφημερίδα Nikkei. Στις δηλώσεις του ενημέρωσε ότι η Berkshire Hathaway θα ενισχύσει το υπάρχον μερίδιό της σε πέντε ιαπωνικές εμπορικές εταιρείες-κολοσσούς: Itochu, Marubeni, Mitsui, Mitsubishi και Sumitomo, πετυχαίνοντας ράλι στις μετοχές τους.

Οι οίκοι αυτοί δραστηριοποιούνται στον τομέα εισαγωγών και εξαγωγών, στο χονδρικό εμπόριο και στην ενέργεια.

Και δεν είναι οι μόνες ευκαιρίες που βλέπει ο σοφός της Όμαχα στην Ιαπωνία, όπως παραδέχτηκε.

Η δραστηριότητα της Berkshire στους ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, εν μέσω της πανδημίας, με την εταιρεία να αυξάνει τα μερίδιά της τον Νοέμβριο του ίδιου έτους. Η πορεία των μετοχών τους σε αυτό το διάστημα εκτοξεύτηκε με τον εμπορικό οίκο Marubeni να απολαμβάνει το μεγαλύτερο ράλι.

Όταν όλοι πόνταραν στην τεχνολογία, ο Μπάφετ κοίταζε αλλού

Οι επιλογές του Μπάφετ έχουν εκπλήξει πολλές φορές, με αρκετούς να σπεύδουν να βγάλουν γρήγορα συμπεράσματα για τον κορυφαίο επενδυτή, ο οποίος έχει ξεχωρίσει για την μεθοδικότητά του και την έλλειψη πανικού, κρίσιμο χαρακτηριστικό του που τον διαχωρίζει από πολλούς άλλους επενδυτές.

Πολλοί έλεγαν τότε ότι ο Μπάφετ έπεσε στην διαβόητη «παγίδα αξίας» επενδύοντας σε εταιρείες αξίας όταν στη Wall Street γινόταν πάρτι με τις εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες απολάμβαναν μία εντυπωσιακή έκρηξη.

Έχοντας ήδη ένα μεγαλύτερα μερίδια του χαρτοφυλακίου του στην Apple, ο Μπάφετ ξεχώρισε εκείνη την εποχή αναζητώντας κάτι καινούριο. Και το βρήκε στους ιαπωνικούς εμπορικούς οίκους, γιατί όπως παραδέχθηκε, του θύμισαν την δική του εταιρεία. «Είναι πραγματικά τόσο ίδιες με την Berkshire» ανέφερε, καθώς και η εταιρεία του αποτελεί έναν όμιλο ετερογενών δραστηριοτήτων.

Η δικαίωση

Το 2022 σε μία σκληρή χρονιά για τους περισσότερους επενδυτές, με τις εταιρείες τεχνολογίας να καταρρέουν και την χρηματιστηριακή τους αξία να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ο Μπάφετ είχε ήδη αρχίσει να μετράει κέρδη από το δικό του στοίχημα στην Ιαπωνία.

Η αλματώδης άνοδος των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε συνδυασμό με τα εξαντλητικά sell-off στις μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών, επανέφεραν τις «βαρετές» επιλογές του Μπάφετ στην πρώτη γραμμή, ως ένα ασφαλές καταφύγιο.

Οι τιμές των μετοχών στους πέντε εμπορικούς οίκους έχουν υπερδιπλασιαστεί από τότε που η Berkshire αποκάλυψε για πρώτη φορά τις επενδύσεις.

Οι εταιρείες άλλωστε ταιριάζουν στο προφίλ που αναζητεί ο Μπάφετ για να επενδύσει.

Διαπραγματεύονται τη λογιστική τους αξία και έξι φορές τα κέρδη τους και το κυριότερο, επενδύουν στα μερίσματα αλλά και στα buybacks, τα οποία είναι σημαντικό στοιχείο που αναζητεί ο Μπάφετ.

Η αδυναμία του Μπάφετ στις ιαπωνικές αγορές τον οδήγησε σε κέρδη, πάνω από 4,5 δις δολάρια σε λιγότερο από τρία χρόνια, σύμφωνα με το Bloomberg.

Επένδυσε τον Αύγουστο του 2020 6,1 δισ. δολάρια στους πέντε εμπορικούς οίκους της Ιαπωνίας γνωστούς ως «sogo shosha», ενώ τον Νοέμβριο του ίδιου έτους αύξησε τις συμμετοχές του κατά περίπου 2,4 δισ. δολάρια. Οι θέσεις που πήρε τότε πλέον αξίζουν 13 δισ. δολάρια, αποδεικνύοντας ότι ο «Σοφός της Όμαχα» δεν θεωρείται τυχαία ο κορυφαίος επενδυτής.

Διαβάστε επίσης:

Από Rolex μέχρι Casio: Ποια ρολόγια επιλέγουν οι πλουσιότεροι άντρες στον κόσμο