Συνταγή για κλασικά πασχαλινά κουλουράκια από τον Άκη Πετρετζίκη.

Το Πάσχα πλησιάζει και οι προετοιμασίες για τις γιορτινές ημέρες και το πασχαλινό τραπέζι εντείνονται.

1

Φτιάξτε τα πιο νόστιμα και εύκολα κουλούρια του Πάσχα με πορτοκάλι και μπαχαρικά!

Συστατικά

  • 300 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 γρ. μαστίχα, προαιρετικά
  • 7 γρ. μαχλέπι, προαιρετικά
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 100 γρ. γάλα πλήρες
  • 900 γρ. αλεύρι μαλακό
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κοφτό μαγειρική σόδα
  • 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά να αφρατέψει.
  • Προαιρετικά, χτυπάμε σε ένα γουδί 1 κ.σ. ζάχαρη με τη μαστίχα για να σπάσει και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σταματάμε το μίξερ και βάζουμε τον χυμό, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας, τους κρόκους, το ξύσμα πορτοκαλιού, το γάλα, 3-4 κ.σ. από το αλεύρι και αλάτι. Προαιρετικά προσθέτουμε τη μαστίχα και το μαχλέπι. Χτυπάμε για 1-2 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα και ανακατεύουμε.
  • Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με μια μαρίζ μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  • Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα της αρεσκείας μας υπολογίζοντας 30 γρ. ζύμη για το κάθε κουλουράκι.
  • Μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα και αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο.
  • Ψήνουμε το κάθε ταψί ξεχωριστά για 20 λεπτά.
  • Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Δείτε βίντεο με τη συνταγή

Διαβάστε επίσης:

Γρήγορα τυροπιτάκια από τον Άκη Πετρετζίκη

Brownies με 3 υλικά από τον Άκη Πετρετζίκη