ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ψηφίστηκε χθες… με την τρίτη (Μ. Τρίτη 11 Απριλίου) στη Bουλή, σχετική τροπολογία του ΥΠΕΝ που προβλέπει ότι θα είναι χαμηλότερες οι νέες οικοδομές σε Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη και Εκάλη, αφού σε αυτούς τους τρεις Δήμους καταργούνται τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη των κτηρίων που καθορίζει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός 2012.
Για την επίμαχη τροπολογία υπήρχαν εδώ και εβδομάδες πιέσεις από αντίθετες πλευρές προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αυτός είναι και ο λόγος που τις τελευταίες δύο εβδομάδες πήγε δύο φορές στη Βουλή και αποσύρθηκε. Τώρα η τροπολογία επανήλθε για τρίτη φορά, χθες Μεγάλη Τρίτη, όπως λέγεται με «εντολές άνωθεν», να ψηφιστεί. Έτσι, οι όποιες αντιρρήσεις κάμφθηκαν, και έμεινε… η ανησυχία στους κατασκευαστές που εκτιμούν ότι η ρύθμιση θα επηρεάσει την οικοδομική δραστηριότητα.
Η ένταση της μάχης για την τροπολογία, φαίνεται από το γεγονός ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προσφάτως εξέδωσε υπουργική απόφαση, με την οποία επιχειρεί «άρση του κλίματος αμφιβολιών και αβεβαιότητας», που έχει δημιουργηθεί μετά από ακυρωτικές δικαστικές αποφάσεις, ώστε να συνεχιστεί η έκδοση οικοδομικών αδειών με τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη των κτιρίων κατά ΝΟΚ.
Εξάλλου, τεχνικοί και νομικοί παράγοντες, που είναι κοντά στην κυβέρνηση τονίζουν τις ανεξέλεγκτης έκτασης επιπτώσεις, που μπορεί να προκαλέσει η επίμαχη τροπολογία στην οικοδομική δραστηριότητα και τις κατασκευές, στα συμβόλαια και μεγάλες ανατροπές στην κτηματαγορά και στις αξίες των ακινήτων, με μεγάλο πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ενόψει των εκλογών.
Η ρύθμιση αφορά όλες τις νέες οικοδομές, με εξαίρεση εκείνες που κατοχυρώνουν το δικαίωμα δόμησης, καθώς έχουν εκδώσει προέγκριση οικοδομικής άδειας, έως την έναρξη ισχύος της νέας ρύθμισης και τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ.
Η τροπολογία κρίθηκε απαραίτητη για να αρθεί το αδιέξοδο, που έχει δημιουργηθεί στην έκδοση οικοδομικών αδειών και στην κατασκευαστική δραστηριότητα, μετά τις δικαστικές αποφάσεις, που εξουδετερώνουν τις προβλέψεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) για τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη και τους ορόφους των κτιρίων, όπως είχαν αναφέρει σε δηλώσεις τους ο αρμόδιος υφυπουργού ΠΕΝ και ο πρόεδρος του ΤΕΕ.
Ειδικότερα, η τροπολογία αφορά κατάργηση του… αντιπεριβαλλοντικού άρθρου 10 του Ν.Ο.Κ., με βάση το οποίο δίνονται υπό προϋποθέσεις κίνητρα σε κτίρια για υπέρβαση ύψους και συντελεστή δόμησης κάτι το οποίο είχε ζητήσει η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος (ΕΛΛΕΤ), που είχε πρωτοστατήσεις στις δικαστικές αποφάσεις για την υπόθεση του κτιρίου της Ακρόπολης ζητά πλήρη
Για να αποφευχθεί η ασύμμετρη επιβάρυνση του οικιστικού περιβάλλοντος, η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος, είχε προτείνει με βάση τη «φέρουσα ικανότητα» κάθε περιοχής, να θεσμοθετηθούνται ηπιότεροι όροι δόμησης και χαμηλότερο ύψος κτιρίων σε όλες τις πόλεις της χώρας.
Έρχονται χαμηλότερα ύψη και σε άλλους Δήμους
Πλέον η τροπολογία αυτή που ψηφίστηκε χθες μειώνοντας το ύψος των κτηρίων στις τρεις περιοχές, θεωρείται προάγγελος για αντίστοιχο «ψαλίδισμα» και σε άλλους δήμους και περιοχές της χώρας που οι όροι δόμησης ορίζονται με ειδικά διατάγματα (Αθήνα, Πειραιάς κ.α).
Με βάση την αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η κατάργηση των «μπόνους» δόμησης του ΝΟΚ στις επίμαχες περιοχές απαγορεύει την υπέρβαση του ύψους και του συντελεστή δόμησης, εισάγοντας τροποποιήσεις του κανονισμού για την ορθολογική προστασία συγκεκριμένων περιοχών, προς ενίσχυση των σχετικών τοπικών κοινωνιών αλλά και των ιδιαίτερων ιστορικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών τους.
Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκος Ταγαράς είχε ταχθεί υπέρ των διατάξεων του ΝΟΚ για τα ύψη των κτιρίων, προβλέποντας ότι υπερισχύουν αυτού μόνο τα Προεδρικά Διατάγματα με διατάξεις για προστασία ιστορικών τόπων και κτιρίων όπως το βασιλικό διάταγμα του ’55 για τους όρους δόμησης της Αθήνας.
Στην αντίθετη κατεύθυνση κομματικοί περιβαλλοντικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες των τριών περιοχών (Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης, Εκάλης), αλλά και άλλων δήμων όπως ο Δήμος Αλίμου απαιτούσαν την κατάργηση του μπόνους που ανέβαζε το ύψος στα κτήρια. Ο Δήμος Αλίμου μάλιστα, έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάργηση του σχετικού άρθρου του ΝΟΚ με στόχο να εξαφανίσει τα ψηλά κτίρια από το παράκτιο μέτωπο της Αττικής.
Διαβάστε επίσης:
Μύκονος: Σε 1,5 μήνα θα γκρεμίζονται τα αυθαίρετα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα