Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που η Μότορ Όιλ κατέστη ο δεύτερος ισχυρότερος μέτοχος στην Ελλάκτωρ.

Η επιχειρηματική ναυαρχίδα της οικογένειας Βαρδινογιάννη δαπάνησε 182 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 29,87% του πολυσχιδούς ομίλου υποδομών. Στον οποίο η θέση του μετοχικού ηγέτη, με ποσοστό που τώρα ανέρχεται σε 45,168% ανήκει στο family fund της ολλανδικής Reggeborgh. Με επικεφαλής τον άρτι πολιτογραφηθέντα ως Έλληνα, Χένρι Χόλτερμαν.

1

Η Μότορ Όιλ αγόρασε τις 104.000.000 μετοχές της Ελλάκτωρ από το σχήμα των Μπάκου-Καϋμενάκη και Εξάρχου με τίμημα 1,75 ευρώ τη μία. Κίνηση καταλυτικού χαρακτήρα, καθώς ήρθε να δώσει το οριστικό τέλος στις συγκρουσιακές καταστάσεις, που επί μήνες σοβούσαν στο εσωτερικό του πολυσυζητημένου ομίλου.

Ικανοποιώντας παράλληλα, τόσο την επιχειρηματική τριπλέτα που αποχώρησε πριμοδοτούμενη με σημαντικές υπεραξίες 60 εκατ. ευρώ, όσο και την Ολλανδική πλευρά, που έπαψε να έχει τον πονοκέφαλο των αντιμαχιών.

Ταυτόχρονα όμως με την λύση της εξομάλυνσης των μετοχικών προβλημάτων, η Μότορ Όιλ προχώρησε και στο μεγάλο deal εξαγοράς του 75% κλάδου των δραστηριοτήτων της Ελλάκτωρ στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Με τίμημα 671,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 497,4 εκατ. ευρώ ήταν η θετική επίδραση στα κέρδη της περσινής χρήσης του ομίλου υποδομών.

Μόλις προ ημερών η συμμαχία Βαρδινογιάννη-Χόλτερμαν απέκτησε πιο στιβαρά χαρακτηριστικά. Καθώς οι δεσμοί διευρύνονται και ισχυροποιούνται μετοχικά. Ενδεικτικό της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, που υπό όρους και προϋποθέσεις μπορεί εν ευθέτω χρόνω να έχει και επιχειρηματικές απολήξεις.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται να διασκεδάσουν ορισμένες φήμες που έκαναν λόγο για νέφη ανάμεσα στους δύο πόλους. Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια για τη θυγατρική Ηλέκτωρ, αλλά και το υπολειπόμενο ποσοστό στην «Άνεμος» των ΑΠΕ.

Τα μυστικά των δικαιωμάτων αγοράς και πώλησης

Το έναυσμα για τη «νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο πλευρών δόθηκε με την τροποποίηση της αρχικής συμφωνίας της 6ης Μαίου του 2022. Βάσει αυτής η Reggeborgh είχε δικαίωμα αγοράς (call option) και η Μότορ Όιλ δικαίωμα πώλησης (Put option) για 52.000.000 μετοχές της Ελλάκτωρ. Το μισό δηλαδή από το μετοχικό «πακέτο» που είχε αγοράσει η Μότορ Όιλ.

Σε ανάλογες περιπτώσεις εκείνος που έχει το «πάνω χέρι» είναι ο δυνητικός πωλητής. Διότι μπορεί να ζητήσει την εκποίηση μετοχών σε διάστημα που ενδεχομένως ο αγοραστής να είναι σε οικονομική πίεση.

Στην προκειμένη περίπτωση όμως υπήρξε μια «δικλείδα ασφαλείας». Με την έννοια ότι η Μότορ Όιλ δεν θα μπορεί να ασκεί το δικαίωμα πώλησης των μετοχών, παρά μόνο μετά από την πάροδο δύο ετών και για διάστημα 12 μηνών. Δηλαδή από τις 6 Μαίου του 2024 έως τις 6 Μαίου του 2025. Κι όλα αυτά στην προσυμφωνημένη τιμή των 1,75 ευρώ ανά μετοχή. Ήτοι 91 εκατ. ευρώ συνολικά.

Από την άλλη πλευρά η Reggeborgh μπορούσε αν ήθελε να ασκήσει το δικαίωμα αγοράς ανά πάσα στιγμή μέσα σε χρονικό διάστημα 36 μηνών. Με εκκίνηση από τις 6/5/2022 και λήξη στις 6/5/2025.

Με την τωρινή τροποποίηση της συμφωνίας, τα χρονικά διαστήματα ενεργοποίησης των δικαιωμάτων προαίρεσης για αγορά και πώληση μένουν τα ίδια. Εκείνο που αλλάζει είναι ο αριθμός των μετοχών, που περιορίζεται στο μισό. Αντί για 52 εκατ. μετοχές η δυνητική προσφορά περιορίζεται σε 26.000.000 μετοχές. Με αντίτιμο στα 45,5 εκατ. ευρώ.

Υπό τις νέες αυτές συνθήκες η Μότορ Όιλ θα διατηρήσει αυξημένη μετοχική επιρροή στην Ελλάκτωρ. Διότι ακόμη και μετά από την εξάσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης θα εξακολουθήσει να έχει 78 εκατ. ευρώ (ποσοστό 22,40%). Έναντι του 14,93% (52 εκατ. μετοχές) που προέβλεπε η αρχική συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά η Reggeborgh που πλοηγεί ο Χένρι Χόλτερμαν θα έχει το μισό οικονομικό κόστος σε περίπτωση άσκησης των δικαιωμάτων αγοράς. Αφού αντί για 91 θα χρειαστούν 45,5 εκατ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό όμως «θυσιάζει» υπεραξίες αφού τώρα η τιμή της μετοχής της Ελλάκτωρ είναι στα 2,045 ευρώ. Δηλαδή 0,295 ευρώ πάνω (16,86% ) σε σχέση με το «κλειδωμένο» τίμημα των 1,75 ευρώ.

Έτσι με τη μείωση του Call option υπεραξίες που τώρα ανέρχονται σε 7,67 εκατ. ευρώ (για τα 26 εκατ. μετοχές) είναι σαν να «μεταφέρονται» στη Μότορ Όιλ.

Οι μετοχικοί συσχετισμοί δυνάμεων και η Άκτωρ

Στις οικονομικές καταστάσεις της περσινής χρήσης το συνολικό ποσοστό συμμετοχής της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ εμφανιζόταν να είναι στο 46,15%. Εκ των οποίων το 15,62% αποκτήθηκε στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης (με τίμημα 1,75 ευρώ ανά μετοχή) η οποία γεννήθηκε μετά από την αρχική συμφωνία με την Μότορ Όιλ.

Στην ανακοίνωση των μεταβολών για τα δικαιώματα προαίρεσης, το συνολικό ποσοστό της Reggeborgh εμφανίζεται κατά τι μειωμένο (45,168%). Χωρίς να διευκρινίζεται που πήγαν τα περίπου 3,4 εκατ. των μετοχών που λείπουν. Με την πιθανή άσκηση των δικαιωμάτων αγοράς, το ποσοστό ανεβαίνει στο 52,635%. Και στην περίπτωση αυτή το μέσο κόστος κτήσης για τη συνολική θέση της Reggeborgh υπολογίζεται στα 1,50 ευρώ ανά μετοχή.

Σε κάθε περίπτωση η δομή της νέας συμφωνίας Βαρδινογιάννη-Χόλτερμαν ήρθε αμέσως μετά από την οριστικοποίηση της πώλησης της Άκτωρ κατασκευαστικής. Κάτι που δεν φαίνεται να είναι καθόλου τυχαίο.

Αυξάνει το καθαρό ταμείο, έρχεται επιστροφή κεφαλαίου

Διότι πλέον ο υπερδανεισμένος στο παρελθόν όμιλος της Ελλάκτωρ, έχει κατορθώσει να είναι τώρα με πλεονασματικά ταμειακά διαθέσιμα. Γεγονός που όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσει μέχρι το τέλος του έτους σε επιστροφή κεφαλαίου. Με άμεσα οφέλη για τους ισχυρότερους μετόχους, που είναι η Reggeborgh και η Μότο Όιλ. Σε συνάρτηση και με το πότε θα αποφασίσει (αν αποφασίσει) η πλευρά των Ολλανδών να ασκήσει το δικαίωμα αγοράς μετοχών. Θεωρητικά αυτό μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, καθώς η τιμή της μετοχής είναι πάνω από την προσυμφωνημένη για το Call option.

Στη λήξη της περσινής χρονιάς το σύνολο των δανεικών υποχρεώσεων της Ελλάκτωρ (χωρίς τις μισθώσεις) διαμορφώθηκε στα 691,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο από τα δάνεια αυτά τα 406,6 εκατ. ευρώ αφορούν τους πελοποννησιακούς αυτοκινητοδρόμους της «Μορέας». Στην οποία η θυγατρική Άκτωρ Παραχωρήσεις έχει τον έλεγχο του 76,67%. Καθώς όμως πρόκειται για δανειοδότηση παραχωρήσεων, άνευ εξασφαλίσεων και χωρίς αναγωγή, δεν κουβαλά χρηματοοικονομικούς κινδύνους. Με την έννοια αυτή τα ουσιαστικά δανειακά βάρη για τον όμιλο είναι μόνο 285 εκατ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή η Ελλάκτωρ έχει συνολική ρευστότητα 508 εκατ. ευρώ και εξαιρουμένων των καταθέσεων της «Μορέας» (41,4 εκατ. ευρώ) τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται στα 466,6 εκατ. ευρώ. Με συνέπεια το καθαρό ταμείο, μετά από την αφαίρεση των δανείων) να είναι 181,6 εκατ. ευρώ. Σε αυτό το ταμειακό πλεόνασμα θα προστεθούν άλλα 100 εκατ. ευρώ μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες εξαγοράς της Άκτωρ κατασκευαστικής από την Ιντρακάτ.

Για την πρώην θυγατρικής της, η Ελλάκτωρ έχει ήδη προχωρήσει σε αναγνώριση ζημιών απομείωσης ύψους 150,9 εκατ. ευρώ. Έχει όμως λαμβάνειν από την Ιντρακάτ κι άλλα 114 εκατ. ευρώ, που αφορούν αποπληρωμή ενδοομιλικών υποχρεώσεων της Άκτωρ κατασκευαστικής, το σύνολο των οποίων ήταν περί τα 160 εκατ. ευρώ. Οι επιπρόσθετες καταβολές θα γίνουν τμηματικά σε διάστημα 19 μηνών.

Επί του παρόντος δεν μπορεί να προδικαστεί το ποσό που αναμένεται να επιστραφεί στους μετόχους, καθώς θα κριθεί και από τις απαιτήσεις που θα γεννηθούν για την Ελλάκτωρ από νέα έργα υποδομών.

Διαβάστε επίσης:

Με ισχυρότερη μετοχική παρουσία η Motor Oil στην Ελλάκτωρ ακόμη και μετά το δικαίωμα ανταλλαγής

Ελλάκτωρ: Ποια οδικά έργα προτείνει στο υπουργείο υποδομών για δημοπράτηση

Ελλάκτωρ: Το turnaround στις κατασκευές και οι παραχωρήσεις-αιμοδότης