Ποιοι χαράσσουν τη στρατηγική της ΝΔ δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη…
Πέντε πρόσωπα πλαισιώνουν τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της ΝΔ στις πυρετώδεις συσκέψεις που καθημερινώς λαμβάνουν χώρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί, μετά τα ψηφοδέλτια, και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου.
Είναι οι κκ Γιάννης Μπρατάκος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό και πρόεδρος της επιτροπής εκλογικού αγώνα της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης, Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, Άκης Σκέρτσος, Υπουργός Επικρατείας και πιθανότατα νέος εκπρόσωπος της ΝΔ κατά την προεκλογική περίοδο, Σταύρος Παπασταύρου, έμπειρος νομικός στον οποίο «επενδύει» ο κ. Μητσοτάκης και εξαιτίας της ευρύτερης εμπειρίας του στο εξωτερικό, κυρίως δε λόγω της τεχνοκρατικής πλην μεταρρυθμιστικής του προσέγγισης, η κα. Κύρα Κάπη, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Πρωθυπουργού κλπ.
…γιατί δεν «τραβάει» ο Τσίπρας
Στον πυρήνα του στρατηγικού επιτελείου του κ. Μητσοτάκη, χωρίς να εφησυχάζουν από τα δημοσκοπικά ευρήματα, διαβλέπουν ότι «ο Τσίπρας δεν μπορεί να προχωρήσει με τους κεντρώους», ενώ «χάνει από τα αριστερά, τον Βαρουφάκη και την Κωνσταντοπούλου».
Και γι΄ αυτό «επενδύει» εκ νέου στην «αντισυστημική ψήφο», μέσα από επιλογές του τύπου «Μιθριδάτης».
Το εντυπωσιακό, λόγω της αντιφατικότητας και του «θολού μηνύματος» του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τους «στρατηγικούς εταίρους» του Πρωθυπουργού, είναι και το γεγονός ότι, ταυτοχρόνως με το ανωτέρω, «ο Τσίπρας εγκαταλείπει τη λέξη «ανατροπή» και προτάσσει τη «σταθερότητα», όπως και η ΝΔ!»
Γιατί συνυπάρχουν αυτά τα δύο «στρατηγήματα» στην Κουμουνδούρου;
Επειδή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και γνωρίζει ότι «δεν τραβάει στο κέντρο, θέλει η συγκεκριμένη κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, τουλάχιστον, να μην τον φοβάται»
Αυτή όμως, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι «στρατηγική ισχυρού δεύτερου».
…και τι δείχνουν τα focus groups και οι στρατηγικοί στόχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη…
Όπως μαθαίνουμε, στις εν λόγω συσκέψεις και μετά από ανάλυση των ποιοτικών δεικτών κυλιόμενων δημοσκοπήσεων και focus groups, προκύπτει ότι μετά από τις πρόσφατες δημόσιες εμφανίσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, τηλεοπτικές (μετά από τον ALPHA και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο Πρωθυπουργός παραχωρεί συνέντευξη και στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά), κυρίως όμως μέσω της απευθείας επαφής του με τους πολίτες, όπως στη Γλυφάδα και άλλες γειτονιές της Αττικής και της υπόλοιπης χώρας, υπάρχει η πεποίθηση ότι, μετά από τις πρώτες εβδομάδες των Τεμπών, «έχει ανοίξει νέα σελίδα» και πως «η ατζέντα παύει να είναι μονοδιάστατη».
Γεγονός που, με τη σειρά του, επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να ξεδιπλώνει εκ νέου την πολιτική υπεροχή του έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
Αυτή η άποψη εκτός από τη μεγάλη διαφορά στην «Παράσταση Νίκης» υπέρ της Νέας Δημοκρατίας (που ενισχύθηκε), αλλά και από την αδυναμία της αντιπολίτευσης να καρπωθεί έστω τμήμα των απωλειών του κυβερνώντος κόμματος, ενισχύεται από τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας γύρω από το πρόσωπο του πρωθυπουργού (π.χ. στο ερώτημα για την καλύτερη επιλογή για πρωθυπουργό) που είναι υψηλότερη από τη συσπείρωση στο κόμμα τους (στην «Πρόθεση Ψήφου»), αφήνοντας μεγαλύτερα περιθώρια για το χρονικό διάστημα έως τις κάλπες.
Ωστόσο, στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπορούν (ούτε θέλουν) να προσπεράσουν τη διστακτικότητα μεταξύ των αναποφάσιστων, η οποία επίσης, εξακολουθεί να καταγράφεται δίπλα στο 40% της ανάκτησης της φθοράς από το πρώτο σοκ μετά το δυστύχημα.
Αν και η «γκρίζα ζώνη» έχει ενισχυθεί κυρίως από ψηφοφόρους της ΝΔ, γεγονός που επιτρέπει την αισιοδοξία ότι η τάση επιστροφής να συνεχιστεί.
Με το βασικό σύνθημα της δεύτερης φάσης της προεκλογικής εκστρατείας (μετά το «σταθερά, τολμηρά, μπροστά» που κυριαρχεί στην εν εξελίξει καμπάνια) να είναι υπό αναζήτηση, στις συσκέψεις για τη στρατηγική στο Μαξίμου, καθίσταται σαφές ότι τα μηνύματα-διλήμματα προς τους πολίτες πρέπει να γίνονται ακόμα πιο ξεκάθαρα.
Και πέρα από το αναντικατάστατο «Μητσοτάκης ή Τσίπρας;», όλα δείχνουν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρηθεί να ταυτιστεί με τη λέξη σηματωρό των περισσότερων εκλογών (στον κόσμο) που παραμένει πιο επίκαιρη από ποτέ: Αλλαγή.
Χάρης Θεοχάρης: Έτοιμο το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ…
Έτοιμο είναι και το πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας την επόμενη μέρα των εκλογών, εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν εκ νέου τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργό.
Μετά από πολύμηνη εργώδη προσπάθεια της ομάδας στελεχών υπό τον κ. Χάρη Θεοχάρη, πρώην υπουργό, Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Γραμματέα Προγράμματος του κόμματος, Βουλευτή και εκ νέου υποψηφίου στο Νότιο Τομέα της Αθήνας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το Πάσχα, σε μια κεντρική και επιμέρους θεματικές εκδηλώσεις, θα παρουσιάσει τις 1500 δράσεις που συμπεριλαμβάνονται στις μεγάλες προτεραιότητες: Λειτουργία του κράτους, Υγεία και ενίσχυση του ΕΣΥ, Κοινωνικό κράτος-Νεολαία, Οικονομία-Ανάπτυξη-Περιφέρεια-
…η αξιολόγηση, το ΕΣΥ και τα συμφέροντα του βαθέος κράτους
Θα σας δώσουμε σήμερα κάποια ενδεικτικά στοιχεία που μας μεταφέρθηκαν αρμοδίως, και θα καταλάβετε «που το πάει ο Κυριάκος», «για ποιόν χτυπά η καμπάνα» και που θα διεξαχθούν οι «μάχες» με το «βαθύ κράτος» την επόμενη μέρα
Στοιχείο πρώτο: Η λειτουργία του κράτους και η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών, που οδήγησαν και στην τραγωδία των Τεμπών, θα ταυτιστεί με την αξιολόγηση παντού, στις προσλήψεις, την κινητροδότηση, το νέο μισθολόγιο, στο σύνολο της παραγωγικής λειτουργίας του δημοσίου.
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό για την αντιπαράθεση μέχρις εσχάτων με τις δυνάμεις που ακούν «αξιολόγηση» και βγάζουν «φλυκταινες»
Στοιχείο δεύτερο: Η ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), την οποία ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει χαρακτηρίσει «υποχρέωση» και «ύψιστη προτεραιότητα», σε μεγάλο βαθμό, θα εξασφαλιστεί μέσα από πόρους που έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για ανακαίνιση 80 νοσοκομείων, μονάδων εντατικής θεραπείας και πάνω από 150 κέντρα υγείας, κόστος προληπτικών μαστογραφιών κ.λπ.
Κεντρική μεταρρύθμιση θα αποτελέσει και ο Νοσοκομειακός Χάρτης της Ελλάδος, με την Κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα δοθεί τέλος στις ανισοκατανομές και στην υποστελέχωση νοσοκομειακών μονάδων κυρίως της περιφέρειας.
Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό αφενός για τον πολίτη, αφετέρου για τα τοπικά και συντεχνιακά συμφέροντα που οδήγησαν στην κατάσταση που όλοι γνωρίζουμε.
…η δικαιοσύνη και η οικονομία
Στοιχείο τρίτο: Δικαιοσύνη. Στόχος η «ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης δια της ψηφιοποίησης και, ως εκ τούτου, η συμβολή της στην ανάπτυξη.
Ένα μόνο θα σας πω. Κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ που έχει απόλυτη γνώση του προεκλογικού προγράμματος, έλεγε σε συνομιλητές του:
«Σήμερα, ελληνικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να συνεταιριστούν και να μεγαλώσουν, δεν ξεκινούν καν τη διαδικασία, διότι γνωρίζουν ότι θα μπλέξουν με τη Δικαιοσύνη»
Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, δεν διστάζει να αναγνωρίσει ότι «στην Ελλάδα του 21ου αιώνα οι ταχύτητες της απονομής της Δικαιοσύνης, παρά τις σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που έχει κάνει η κυβέρνησή μας, δεν έχουν ακόμη συγχρονιστεί με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Και οι αποφάσεις της δεν τελεσιδικούν, δυστυχώς, μέσα σε εύλογους χρόνους».
…και ο «ανύπαρκτος» Τσιάρας
Κάτι μου λέει ότι στη νέα Κυβέρνηση, εφόσον η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές ή σχηματιστεί κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν θα έχει στο «τιμόνι» του τον συμπαθή πλην άκρως αναποτελεσματικό κ. Κώστα Τσιάρα, ο οποίος πιθανολογώ, βασίμως, ότι θα είναι βουλευτής στο επόμενο κοινοβούλιο.
Κι αυτό διότι δεν είναι μόνο οι ρυθμοί «χελώνας» στην απονομή της Δικαιοσύνης και στην ψηφιοποίησή της.
Είναι και τα προκλητικά για το δημόσιο αίσθημα συμβάντα με τις αποφυλακίσεις ατόμων καταδικασμένων για σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων, όπως ο Σειραγάκης, ο οποίος αν και είχε ποινή 401 ετών για ασέλγεια σε 36 παιδιά, βγήκε από τη φυλακή σε… 12,5 χρόνια!
Γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, που …κάτι ξέρει από νόμους.
Και είναι ένα το κρατούμενο αν κάποιοι δικαστές δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.
Όμως, στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι για παρόμοιες εξελίξεις ευθύνεται η πολιτική αβουλία της Πολιτείας να θεσπίσει Ποινικούς Κώδικες που να μην είναι χάρτινοι, (όπως για παράδειγμα η «χάρη» στον εγκληματία για παιδοφιλία να εκτίσει την ποινή σε λιγότερα χρόνια αν κάνει «μεροκάματο» στη φυλακή) που είναι και το πιθανότερο, τότε υπάρχει μείζον ζήτημα.
Για να μην μιλήσουμε για τη Μύκονο και τόσα άλλα.
Το επιχείρημα «αυτά έκαναν και οι προηγούμενοι, αυτά βρήκαμε» κατακρημνίζει πολιτικά αυτούς που το εκπέμπουν, όπως ο κ. Κώστας Τσιάρας.
Τα τηλεφωνήματα του Νίκου Ανδρουλάκη στους καναλάρχες
Απανωτά τηλεφωνήματα έκανε, όπως μας εξομολογούνται στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης σε κορυφαίους παράγοντες τηλεοπτικών σταθμών (κυρίως), προκειμένου να «μαζέψει» τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν μετά την ερμηνεία της δήλωσης του «αν δεν τα καταφέρω στις εκλογές, θα θέσω τον εαυτό μου σε αξιολόγηση», που είπε στον ΑΝΤ1 και θεωρήθηκε ότι «φωτογραφίζει» ακόμα και μετεκλογική παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου.
Σε μια σοβαρή παράταξη αξιολογούνται όλα τα στελέχη, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ήταν ο πυρήνας του «διορθωτικού μηνύματος» της Χαριλάου Τρικούπη.
Αλλά, τι να το κάνεις. Το κακό είχε γίνει.
Το θέμα είναι αν η συγκεκριμένη δήλωση-ερμηνεία αποδειχθεί «προφητική» για πιθανές διεργασίες την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ, εφόσον επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν σταθερά καθοδική πορεία και δίνουν μονοψήφια ποσοστά στον κ. Ανδρουλάκη.
Σε κάθε περίπτωση, με αυτά και με εκείνα, ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταφέρνει να «αδειάζει την καρδάρα με το γάλα»
Και το λέμε διότι «χάθηκε» η επιτυχία με την υποψηφιότητα Κοντονή, πρώην υπουργού δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, που θα κατέλθει με το ΠΑΣΟΚ στη Ζάκυνθο, η τοποθέτηση Ανδρουλάκη για τον Κασιδιάρη, και άλλα πολλά για τις προγραμματικές θέσεις που προτάσσει και πασχίζει να «περάσει» στην κοινή γνώμη η Χαριλάου Τρικούπη.
Δεν αρθρώνεται έτσι η «ρεαλιστική προοδευτική εναλλακτική»
Ούτε με τους συμπαθέστατους και ικανότατους Δουδωνή και Μάντζο επικεφαλής στο Επικρατείας.
Η νέα «γκάφα» του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και οι …ψίθυροι για τον Τάκη Θεοδωρικάκο
Όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να μείνει έξω από την πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, με αφορμή και τις δηλώσεις του κ. Τάκη Θεοδωρικάκου, σύμφωνα με τις οποίες «μερικοί θέλουν και νεκρό», δήλωση που ερμηνεύτηκε ότι «φωτογράφιζε» την αξιωματική αντιπολίτευση και προκάλεσε την σφοδρή αντίδρασή της, αίσθηση και αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η συνολική διαχείριση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του (παρ΄ ολίγον μοιραίου, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου) συμβάντος έξω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, «μέρα μεσημέρι, με γυναίκες να πηγαίνουν τα παιδιά τους με καρότσι το Πεδίο του Άρεως», και τους πυροβολισμούς «στον αέρα» αστυνομικού εναντίον των «γνωστών άγνωστων», οι οποίοι εξακολουθούν να δρουν και να καίνε ανενόχλητοι στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Με δεδομένες τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την αντιμετώπιση των «μπαχαλάκηδων» και ευρύτερα γνωστή τη στάση της Κουμουνδούρου σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών, τα ερωτήματα της κοινωνίας προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και φυσικά την «φρέσκια» ηγεσία της ΕΛΑΣ είναι δεκάδες:
Τι εκπαίδευση έχουν οι αστυνομικοί «για τα δύσκολα»- στοιχειώδη κατ άλλους;
Αν «καρατομήθηκε» ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ για το επεισόδιο με το γερανοφόρο όχημα της Τροχαίας στις πρόσφατες διαδηλώσεις, τι έπρεπε να γίνει με τους «πυροβολισμούς στον αέρα»;
Γιατί η εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ ήταν να κλείσει μόνο το ένα ρεύμα της Πατησίων, ενώ καίγονταν κάδοι και υπήρχαν επεισόδια;
Γιατί οι άνδρες του περιπολικού επί μισή ώρα, έκαναν ότι δεν άκουγαν ή δεν άκουγαν, τις εντολές; Και πότε αυτές δόθηκαν;
Γιατί οι άλλοι δύο επιβαίνοντες στο περιπολικό αστυνομικοί εγκατέλειψαν το όχημα και τον συνάδελφό τους;
Γιατί οι βολές ήταν τέσσερις; Αυτό προβλέπεται;
Συνελήφθη κανείς από τους κουκουλοφόρους-μπαχαλάκηδες που βρίσκονταν εντός και εκτός ΑΣΟΕ;
Τι απέγινε η …πανεπιστημιακή Αστυνομία, τα control room και οι λοιπές εξαγγελίες για την προστασία των ανωτάτων Ιδρυμάτων από την συνεχιζόμενη λαίλαπα κατά της Παιδείας και της δημόσιας περιουσίας;
Χωρίς να πιστεύει κανείς ότι η εναλλακτική είναι …ο Σπίρτζης, το βέβαιον είναι ότι «κάτι τρέχει με τον Τάκη και την ΕΛΑΣ».
Και πιθανότατα η διαχείριση του συμβάντος, προ των δηλώσεων Θεοδωρικάκου που προκάλεσαν την αντίδραση της Κουμουνδούρου, ουδεμία σχέση έχει με το κυβερνητικό αφήγημα περί ασφάλειας.
Όσο για τη πρώτη θέση- «απάντηση» του κ. Θεοδωρικάκου «γιατί να τα συζητάμε από τη στιγμή που δεν συνέβησαν», στην ερώτηση «θα μπορούσε να έχει σκοτωθεί κόσμος, γιατί δίπλα ήταν αυτοκίνητα;», ακόμα και βουλευτές της ΝΔ, την χαρακτηρίζουν «τουλάχιστον αφελή υπεκφυγή».
Το πρόβλημα δεν είναι τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα είναι γιατί, πάλι, φτάσαμε, στο κέντρο της Αθήνας, να συμβαίνουν όλα αυτά, και γιατί όσοι τα προκαλούν παραμένουν στο απυρόβλητο, ενώ, άλλοι πυροβολούν, στον αέρα.
O Πιερ, η Άννα (Κυριάκος) Ροκοφύλλου και τα άλλα «δίδυμα» της Α΄ Αθηνών
Ένα χαριτωμένο λάθος αλίευσε η στήλη από την αρχική λίστα με τους νέους υποψηφίους της ΝΔ.
Στην Α΄ Αθήνας, λοιπόν, διάβαζε κανείς «Πιερρακάκης Κυριάκος» η Πιερ για τους φίλους του και αμέσως μετά, «Ροκοφύλλλου Κυριάκος».
Προφανώς επρόκειτο για το «δαίμονα του τυπογραφείου»…
Κάποιοι, πιο πονηρεμένοι, σχολίασαν ότι «αυτό που ενώνει Πιερρακάκη-Ροκοφύλλου είναι …ο Κυριάκος», διαβάζοντας και στο συγκεκριμένο instantané, την προνομιακή σχέση και των δύο με τον Πρωθυπουργό.
Με αυτή την αφορμή, να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με πηγές μας στην Α΄ Αθηνών, έχουν σχηματιστεί και τα πρώτα εκλογικά «δίδυμα», τα οποία παραπέμπουν ευθέως σε συμμαχίες-δισταυρίες ενόψει κάλπης.
Έχουμε και λέμε:
Πιερρακάκης- Πιπιλή και Τσάπαλος.
Κεφαλογιάννη- Κακλαμάνης.
Με την Όλγα Κεφαλογιάννη να επιχειρεί, και δι αυτού του τρόπου, το «γκελ» και την «οικογενειακή σχέση» του Νικήτα με τους ψηφοφόρους, να ανακτήσει την πρώτη θέση, την οποία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχει απωλέσει δια παντός.
Λογικό. Το κορίτσι δεν τραβάει.
Όπως πιθανότατα, έχει απωλέσει και τη δεύτερη, καθώς καταγράφεται ήδη στην τρίτη θέση και ουδείς μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει τελικώς, με δεδομένη τη δυναμική Πλεύρη, Κακλαμάνη, Συρίγου.
Διότι, οι «πρωτοδεύτεροι» είναι Κικίλιας-Πιερρακάκης.
Φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ έχουν καταγράψει τις δηλώσεις της κας. Κεφαλογιάννη, οι οποίες ερμηνεύτηκαν από το σύνολο του Τύπου, ως «άδειασμα» του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ας πρόσεχε, λένε παροικούντες την νεοδημοκρατική Ιερουσαλήμ.
Διαβάστε επίσης