• Πολιτισμός

    Ένας τόμος μνήμης στον «Άγγελο» του Μουσείου Μπενάκη

    Άγγελος Δεληβορριάς (1937- 2018)

    Άγγελος Δεληβορριάς (1937- 2018)


    Σπουδαία προσωπικότητα της αρχαιολογίας αλλά και του πολιτισμού γενικότερα, ένας «αναγεννησιακός» άνθρωπος, που η συμβολή του στην ανάπτυξη του Μουσείου Μπενάκη υπήρξε απολύτως καθοριστική, ώστε να βρίσκεται στη υψηλή θέση που είναι σήμερα, υπήρξε ο Άγγελος Δεληβορριάς, που η μνήμη του είναι ζωντανή εντός και εκτός μουσείου. Εκπληρώνοντας έτσι, ένα μικρό μόνο μερίδιο του χρέους του προς τον επί μισό αιώνα διευθυντή του, το Μουσείο Μπενάκη δημοσιεύει μια συλλογική έκδοση στη μνήμη του.

    Πρόκειται για τον τόμο «Άγγελος. Αφιέρωμα στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά», στον οποίο δημοσιεύονται άρθρα του επιστημονικού προσωπικού του Μουσείου, το οποίο εργάστηκε κάτω από την καθοδήγησή του. Το βιβλίο περιλαμβάνει 25 συμμετοχές, συγκεκριμένα ένα φωτογραφικό δοκίμιο και 24 πρωτότυπες μελέτες σημερινών, αλλά και παλαιότερων μόνιμων συνεργατών του Μουσείου.

    Η προσφορά            

    Τα κείμενα εστιάζουν σε αντικείμενα ή αρχεία από τις συλλογές του ιδρύματος, καθώς και σε σημαντικές λειτουργίες που επιτελεί συστηματικά το Μουσείο, προσφέροντας έτσι, ένα αντιπροσωπευτικό πανόραμα των συλλογών και των δράσεών του.

     Στον τόμο διασταυρώνονται διαφορετικά γνωστικά πεδία, όπως για παράδειγμα, η αρχαιολογία και η ιστορία της τέχνης ή η πληροφορική και η φιλολογία. επίσης  συνομιλούν έργα διαφόρων εποχών και ποικίλων πολιτισμικών προελεύσεων ενώ  συνδιαλέγονται και οι τέχνες, όπως το θέατρο και η φωτογραφία, η θρησκευτική ζωγραφική και η παραδοσιακή κεντητική κ.ά.

    Γιατί είναι γεγονός, ότι στα σχεδόν πενήντα χρόνια της διεύθυνσής του, ο Άγγελος Δεληβορριάς (1937 – 2018) μεταμόρφωσε το ίδρυμα σε ένα πολυδύναμο μουσείο με παραρτήματα ανοιχτά στους πολιτισμούς του κόσμου, σε ένα σημαντικό ερευνητικό κέντρο με πλούσια επιστημονική παραγωγή, αλλά και σε ένα πολιτιστικό ίδρυμα εφάμιλλο των μεγάλων αντίστοιχων διεθνών ιδρυμάτων

    Πορεία ζωής

    Με λαμπρές σπουδές αρχαιολογίας και ιστορίας της τέχνης σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και μετά από σύντομη θητεία στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ο Άγγελος Δεληβορριάς είχε αναλάβει τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη το 1973. Υπήρξε όμως επίσης, καθηγητής ιστορίας της τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και υπεύθυνος των ανασκαφών στις Αμύκλες της Λακωνίας.  Ενώ γενικότερα για το έργο του τιμήθηκε με ύψιστες διακρίσεις από ανώτατα πνευματικά ιδρύματα διεθνώς και από την Ακαδημία Αθηνών.

    Το βιβλίο αυτό των 500 σελίδων και των 362 φωτογραφιών, που κυκλοφορεί στη σειρά του επιστημονικού περιοδικού του Μουσείου Μπενάκη, παρουσιάζει το ίδρυμα στο ιστορικό και πολιτισμικό του ανάπτυγμα, όπως το είχε οραματιστεί ο Άγγελος Δεληβορριάς. Χάρη ακριβώς στην ποικιλία των θεμάτων του και των επιστημονικών προσεγγίσεων απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό με τρόπο γοητευτικό και σύγχρονο. Υπεύθυνη σύνταξης ήταν η  Μάρια Διαμάντη ενώ την συντακτική επιτροπή αποτέλεσαν οι: Ειρήνη Γερουλάνου, Γιώργης Μαγγίνης, Μάρια Διαμάντη.

    Το βιβλίο «Άγγελος»

     Τη δαπάνη της έκδοσης ανέλαβε η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη ενώ το βιβλίο είναι διαθέσιμο στα πωλητήρια του Μουσείου.

    Διαβάστε επίσης

    Το θαύμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας – Μεγάλη έκθεση στην Ιταλία



    ΣΧΟΛΙΑ