Συγκεκριμένα, σε διεθνή κλίμακα, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις ανέρχεται σε 32,4%, καταγράφοντας αύξηση μόλις 0,5% σε σχέση με το 2022 και μόνο 13% από το 2004, όταν πραγματοποιήθηκε η πρώτη έρευνα της Grant Thornton για το Γυναικείο Επιχειρείν.
Παρά το γεγονός ότι το παραπάνω ποσοστό παρέμεινε για τρίτο συνεχόμενο έτος πάνω από το κομβικό ορόσημο του 30%, το οποίο λογίζεται ως η ελάχιστη εκπροσώπηση που απαιτείται για να σημειωθεί σημαντική αλλαγή στη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων, η ετήσια πρόοδος που σημειώθηκε μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανησυχητικά αργή.
Με αυτόν τον ρυθμό, το 2025, το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις θα ανέρχεται μόλις στο 34%. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για το χάσμα μεταξύ των φύλων, θα χρειαστούν άλλα 132 χρόνια για να καλυφθεί παγκοσμίως η υπάρχουσα διαφορά εις βάρος των γυναικών.
Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα, το ποσοστό των γυναικών που βρίσκονται σε ανώτερες διοικητικές θέσεις κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, ανεβαίνοντας στο 37% έναντι 28% το 2022, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των σχετικών στατιστικών στοιχείων.
Επομένως, ειδικότερα στη χώρα μας, σύμφωνα με την έρευνα της Grant Thornton, φαίνεται πως έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος αναφορικά με το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, με τις πρώτες ενδείξεις να υπογραμμίζουν ότι η πρόοδος αυτή θα μπορούσε να λάβει σημαντική ώθηση από τις αλλαγές στον τρόπο εργασίας μετά την πανδημία, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί διεθνώς.
Παράλληλα, η υλοποίηση προγραμμάτων υποστήριξης και ευημερίας των εργαζομένων, καθώς και η σαφής δέσμευση για διαφάνεια και ίσες ευκαιρίες στο επαγγελματικό περιβάλλον θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν το σχετικό ποσοστό.
Σε κάθε περίπτωση, μιλώντας για την ευρύτερη διεθνή εικόνα, το γεγονός ότι η όποια πρόοδος συντελείται με αργούς ρυθμούς, εμφανίζοντας σημάδια στασιμότητας, καταδεικνύει τη σημασία και τον επείγοντα χαρακτήρα της δέσμευσης για πιο συγκεκριμένες δράσεις, ώστε να αυξηθεί το ποσοστό των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.
Όπως προκύπτει από την έρευνα της Grant Thornton, είναι σημαντικό να προβάλλονται δράσεις που ενισχύουν όχι μόνο την ισότητα, αλλά και τις έννοιες της διαφορετικότητας, της συμπερίληψης και της ενσωμάτωσης. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ανήκουν πια στην ομάδα του 30%, αλλά δεδομένων των πολύ σταδιακών μεταβολών που συντελούνται από τότε που επιτεύχθηκε αυτό το ποσοστό-ορόσημο θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις για πιο ουσιαστική πρόοδο, στην κατεύθυνση της ισότητας.
Εξάλλου, πλέον, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς έχουν αντιληφθεί ότι ο σεβασμός στη διαφορετικότητα στον χώρο εργασίας αποτελεί το απαραίτητο βήμα προς τη διαμόρφωση μίας κοινωνίας πλήρους ισότητας, που θα αγκαλιάζει τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Grant Thornton πραγματοποιεί συνεχώς δράσεις για την οικοδόμηση ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος ίσων ευκαιριών, χωρίς αποκλεισμούς, καταργώντας κάθε είδος στερεοτύπων, διακρίσεων και προκαταλήψεων στο χώρο εργασίας. Προς επίρρωση μάλιστα της ανθρωποκεντρικής κουλτούρας που διέπει την εταιρεία, η Grant Thornton έχει λάβει την πιστοποίηση “Great Place to Work”, ενώ πρόσφατα συμπεριλήφθηκε και στη λίστα του “Best Workplaces™ for Women Hellas 2023”. Παράλληλα, αποτελεί μία από τις 18 επιχειρήσεις στην Ελλάδα που έλαβαν πρώτες το Σήμα Ισότητας SHARE, ενώ έχει υπογράψει και τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Πρόκειται, αναμφίβολα, για μία εταιρεία που μεριμνά όχι μόνο για τη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων της, αλλά φροντίζει και για την εξέλιξή τους σ’ ένα περιβάλλον ίσων ευκαιριών.
Ανακαλύψτε το αφιέρωμα Γυναίκες που μας εμπνέουν
- Μιχάλης Σιαμίδης στο mononews: Κάθε επιχείρηση πρέπει να χτίσει το δικό της επιχειρηματικό μοντέλο
- Τι θα εισφέρει η Μπάρμπα Στάθης στην Ideal Holdings
- OΠΑΠ: Γιατί η αγορά περιμένει ότι θα σπάσει το φράγμα των 770 εκατ. ευρώ EBITDA φέτος
- Αρ. Παντελιάδης (ΕΣΕ): Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ δεν θα επιστρέψουν ποτέ στα προ 3ετίας επίπεδα