Παρά την αρνητική επίδοση του Μαρτίου, η οποία τοποθετεί την εγχώρια αγορά στις τελευταίες θέσεις των αποδόσεων των περιουσιακών στοιχείων που παρακολουθεί η Deutsche Bank, η αγορά είναι στις πρώτες θέσεις των αποδόσεων από τις αρχές 2023. Με την επίδοση του 13,9% για το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ΧΑ τοποθετείται στις τρεις πρώτες θέσεις των αποδόσεων από τις αρχές του χρόνου.

«Το πρώτο τρίμηνο ήταν μία περίοδος με διακυμάνσεις για τις αγορές ειδικά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Η κατάρρευση οδήγησε σε συσσώρευση φόβων και σε αυξημένες ανησυχίες για μετάδοση της κρίσης στο τραπεζικό σύστημα. Οι αυξανόμενες ανησυχίες οδήγησαν τελικά στην εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Ο Μάρτιος είδε επίσης τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και τους επενδυτές να διαφοροποιούν τις εκτιμήσεις τους για τα τελικά επιτόκια των κεντρικών τραπεζών. Εντούτοις, η κατάρρευση της Silicon Valley Bank και η αυξανόμενη ένταση στο τραπεζικό σύστημα, οδήγησε τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη σε πτώση κατά 18% το πρώτο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι η ευρύτερη αγορά το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε ανοδικά», εξηγούν οι Henry Allen και Jim Reid, αναλυτές της Deutsche Bank.

1

Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη το α’ τρίμηνο

Μετοχές: Παρά την αναταραχή στην αγορά, οι μετοχές σημείωσαν συνολικά σταθερά κέρδη το α’ τρίμηνο. Ο S&P 500 (+7,5%), ο STOXX 600 (+8,6%) και ο Nikkei (+8,5%), σημείωσαν άνοδο, ενώ οι τεχνολογικές μετοχές σημείωσαν από τις καλύτερες επιδόσεις και ο NASDAQ (+17,0%) είχε το καλύτερο τρίμηνο από το β’ τρίμηνο του 2020. Δεδομένης της χρηματοπιστωτικής αναταραχής, οι τράπεζες είχαν μία από τις ασθενέστερες επιδόσεις και ο δείκτης KBW Bank Index υποχώρησε κατά -17,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο.

Κρατικά ομόλογα: Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ (+3,3%) βίωσαν το καλύτερο τρίμηνο από την πανδημική αναταραχή του α’ τριμήνου του 2020, τότε που οι επενδυτές επέστρεψαν σε ασφαλή καταφύγια και η Fed έριξε τα επιτόκια στο μηδέν και επανεκκίνησε το QE. Για τα κρατικά ομόλογα του ευρώ (+2,4%) ήταν επίσης το καλύτερο τρίμηνο τους από το γ΄ τρίμηνο του 2019, βάζοντας τέλος σε μια σειρά 5 διαδοχικών τριμηνιαίων μειώσεων.

Αναδυόμενες αγορές: Οι αναδυόμενες αγορές είδαν ένα πολύ καλύτερο ξεκίνημα στο 2023 από το 2022 σε όλες τις κύριες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Για παράδειγμα, ο δείκτης MSCI EM Equity Index ήταν αυξημένος κατά +4%, τα EM Bonds σημείωσαν άνοδο κατά +4,9%, ενώ τα EM FX σημείωσαν άνοδο κατά +2,0%.

Πολύτιμα μέταλλα: Οι τιμές του χρυσού (+8,0%) και του αργύρου (+0,6%) σημείωσαν αμφότερες άνοδο σε σχέση με το α’ τρίμηνο. Οι τιμές υποστηρίχθηκαν από την αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλή καταφύγια, μαζί με την προοπτική ότι οι κεντρικές τράπεζες ενδέχεται να τερματίσουν σύντομα τον κύκλο αύξησης των τιμών τους.

Κρυπτονομίσματα: Μετά από σημαντικές απώλειες το 2022, τα κρυπτο-περιουσιακά στοιχεία ανέκαμψαν το α’ τρίμηνο. Το Bitcoin είχε την καλύτερη τριμηνιαία επίδοσή του εδώ και δύο χρόνια, με άνοδο +71,7%, το Ethereum (+51,6%) σημείωσε απότομη ανάκαμψη, ενώ ο δείκτης Galaxy Crypto Index του Bloomberg σημείωσε άνοδο +59,7%.

Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες το α’ τρίμηνο

Εμπορεύματα (εκτός από τα πολύτιμα μέταλλα): Τα εμπορεύματα ήταν το μόνο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο που έχασε έδαφος το α’ τρίμηνο. Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent σημείωσαν πτώση -7,1%, σημειώνοντας τρίτη συνεχόμενη τριμηνιαία πτώση για πρώτη φορά από το 2014-15. Στην Ευρώπη, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το φυσικό αέριο υποχώρησαν κατά -37,3% κατά το α’ τρίμηνο, ενισχύοντας την πτώση του -59,6% το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους. Τέλος, πολλά γεωργικά προϊόντα υποχώρησαν επίσης, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού (-12,6%), του καλαμποκιού (-2,7%) και της σόγιας (-0,9%).

Διαβάστε επίσης:

Oι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι «ψηφίζουν» Ελλάδα