• Οικονομία

    Στο προσκήνιο ο πυρήνας του πληθωρισμού – Ανοδικά οι αποδόσεις στα ομόλογα


    Με ελαφρά άνοδο έκλεισε η εβδομάδα για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ακολουθώντας την τάση στην ευρωζώνη με τους επενδυτές από τη μια πλευρά να εμφανίζονται περισσότερο καθησυχασμένοι πως οι αρχές θα πράξουν τα δέοντα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της τραπεζικής κρίσης και από την άλλη να στρέφουν την προσοχή τους στην εξέλιξη του σκληρού πυρήνα του πληθωρισμού και στο τι αυτό σημαίνει για το εύρος και το ρυθμό των επόμενων αυξήσεων στα επιτόκια.

    Την ερχόμενη Τετάρτη η προσοχή στην Ελλάδα στρέφεται στην δημοπρασία έντοκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας με στόχο την άντληση 650 εκατ. ευρώ ενώ το συνολικό ποσό που θα αντληθεί αναμένεται να φθάσει τα 812 εκατ. με τις συμπληρωματικές προσφορές.

    Την τελευταία φορά που είχε εκδώσει τρίμηνα γραμμάτια το επιτόκιο είχε αυξηθεί στο 2,47%.

    Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου «τσίμπησε» ελαφρώς στο 4,207% την Παρασκευή σε μια μέρα που η απόδοση στο διετές γερμανικό ομόλογο, το πλέον ευαίσθητο στις εναλλαγές των προσδοκιών στην αγορά για την πορεία των επιτοκίων αυξανόταν κατά 4 μονάδες βάσης στο 2,79%.

    Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας κατέγραψε αύξηση πάνω από 40 μονάδες βάσης, την μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από τις αρχές του 1990.

    Οδηγός για την κίνηση αυτή ήταν η πεποίθηση των αγορών πως οι εποπτικοί φορείς, οι κεντρικές τράπεζες και οι κυβερνήσεις ένθεν κακείθεν του Ατλαντικού θα κάνουν ότι μπορούν για να μην μεταφερθεί η κρίση και σε άλλους μικρότερους παίκτες στο τραπεζικό σύστημα.

    Αυτό έδωσε ώθηση στις μετοχές εις βάρος των ασφαλών καταφυγίων όπως τα κρατικά ομόλογα.

    Την ίδια στιγμή, όμως με την ανησυχία των επενδυτών για την πορεία της τραπεζικής κρίσης να κοπάζει, ο πληθωρισμός παρά την αξιοσημείωτη πτώση που σημείωσε ο πληθωρισμός, στο 6,9% τον Μάρτιο στην ευρωζώνη, από 8,5% το Φεβρουάριο και 8,6% τον Ιανουάριο, εξαιτίας της υποχώρησης στο ενεργειακό κόστος σε ετήσια βάση, διατήρησε τους αναλυτές προβληματισμένους για την δυναμική της  αποκλιμάκωσης του.

    Είναι ενδεικτικό πως ο σκληρός πυρήνας του πληθωρισμού, ο δομικός δείκτης στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων σημείωσε βρέθηκε στο 7,5% από 7,4% τον Φεβρουάριο σημειώνοντας οριακή επιτάχυνση τον Φεβρουάριο με την αγορά να αναμένει περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

    Την Παρασκευή μάλιστα το μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας Φρανσουά Βιλερουά, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ,  εκτίμησε πως «τα επιτόκια της ΕΚΤ ενδεχομένως να χρειαστεί να συνεχίσουν να ανεβαίνουν για λίγο καιρό ακόμα», ώστε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να φτάσει στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ευρωτράπεζα.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται την προσεχή Τετάρτη η ομιλία που θα κάνει ο Φίλιπ Λέιν επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ την Κύπρο για τη σχέση νομισματικής πολιτικής και πληθωρισμού αλλά και η δημοσιοποίηση στοιχείων για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη

    Για την ελληνική αγορά πάντως η προηγούμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε από τη μεγάλη επιτυχία της έκδοσης του νέου κοινοπρακτικού 5ετούς ομολόγου που συγκέντρωσε προσφορές άνω των 19 δισ. ευρώ με επιτόκιο στο 3,9% καθώς οι επενδυτές έσπευσαν γνωρίζοντας ότι πιθανότατα ήταν η τελευταία μεγάλη κοινοπρακτική έκδοση του Δημοσίου για τη φετινή χρονιά.

    Το ιταλικό δεκαετές ήταν την Παρασκευή στο 4,120%.

    Διαβάστε επίσης

    Σταθεροποιητικά κινήθηκαν οι αποδόσεις των ομολόγων παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού

    Γιατί τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δεν είναι καλά νέα για την ΕΚΤ



    ΣΧΟΛΙΑ