ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Κεφάλαια 100 εκατομμυρίων προτίθεται να ρίξει στην εγχώρια αγορά η κυπριακή ECM Partners, σε συνεργασία με Έλληνες επενδυτές, που έχουν προσεγγίσει το fund.
Όπως λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mononews, ο επικεφαλής του κυπριακού fund, Σάββας Λιασής, φέτος η επενδυτική εταιρεία θα προχωρήσει σε τουλάχιστον δύο επιπλέον εξαγορές επί ελληνικού εδάφους, συνεχίζοντας το χορό που άνοιξε στις αρχές του χρόνου με την απόκτηση της Μάρμαρα Παυλίδης. «Πρόσφατα ανοίξαμε γραφείο στην Αθήνα, στη Βασιλίσσης Σοφίας και αναζητούμε μόνιμο προσωπικό, ενώ προς το παρόν εξετάζουμε διάφορες περιπτώσεις. Μας ενδιαφέρει η βιομηχανία – ειδικότερα η φαρμακοβιομηχανία –, τα ξενοδοχεία και οι υποδομές», εξηγεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η επόμενη κίνηση θα προέλθει, συγκεκριμένα, από τον κλάδο του φαρμάκου, καθώς το περιβάλλον αυτού του τομέα στην Ελλάδα, φέρεται να ευχαριστεί τους μετόχους της ECM Partners.
Σύντομα, θα βγει στον αέρα το ΕlementsSpecialOpportunities1, νέο fund της ECM Partners, το οποίο θα διαχειρίζεται κεφάλαια 250 εκατομμυρίων διεθνών επενδυτών. Ειδικά για την Ελλάδα, η κυπριακή εταιρεία γυρνά το κλειδί ενός fund με κεφάλαια 100 εκατομμυρίων, στο οποίο θα συμμετέχουν και τρεις Έλληνες επενδυτές που προσέγγισαν την επενδυτική.
«Ήταν μία εταιρεία που ήταν έτοιμη να περάσει στο επόμενο επίπεδο», λέει για τη Μάρμαρα Παυλίδης, το deal για την εξαγορά της οποίας λέγεται ότι προσέγγισε τα 500 εκατομμύρια ευρώ. «Προς το παρόν μαθαίνουμε την εταιρεία, βλέπουμε τι χρειάζεται, σε τι μπορούμε να βοηθήσουμε τη διοίκηση, αν χρειάζεται κάποια επένδυση ή κάποια εξαγορά. Σε αυτή τη βιομηχανία, η συγκέντρωση είναι μία τάση που ακολουθείται», προσθέτει και τονίζει ότι «στην περίπτωση της Παυλίδης δεν έχουμε κανένα λόγο να “χαλάσουμε” το μοντέλο λειτουργίας».
Τονίζει το παραπάνω, σε μια προσπάθεια εφησυχασμού των εργαζομένων της βορειοελλαδίτικης βιομηχανίας. «Αντιμετωπίσαμε το ίδιο πρόβλημα με τη Famar. Πριν προχωρήσει η επένδυση έπρεπε να παρουσιαστούμε στους εργαζόμενους της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, περίμεναν ότι θα κόψουμε την εταιρεία σε κομμάτια και να την πουλήσουμε. Ο δικός μας σκοπός όμως είναι να παράγουμε αξία σε κάθε περίπτωση».
Εξαγωγές από τη Famar στην Αμερική
Το ίδιο απέδειξε, όπως λέει, με τη Famar. «Αγοράσαμε τη Famar με EBITDA κάτω από 5 εκατομμύρια και μετά τον πρώτο χρόνο εξαγοράς έφτασε τα 17 εκατ. και τον δεύτερο 21 εκατ. ευρώ. Είναι μια τεράστια επιτυχία για εμάς, η εταιρεία χρειαζόταν ρευστότητα. Εκτός από το τίμημα της εξαγοράς, έχουμε επενδύσει επιπλέον 30 εκατομμύρια μέχρι σήμερα». Στα έργα που τρέχει σήμερα η Famar ανήκει η αυξημένη παραγωγική ικανότητα λυόφιλων ενέσιμων φαρμάκων, η επέκταση του τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης, το οποίο σήμερα λειτουργεί στην Ισπανία, ενώ επίκειται η αδειοδότηση από τον FDA, ώστε τα προϊόντα της βιομηχανίας να εξαχθούν στην Αμερική.
Σε αυτό το πλαίσιο, επικεντρώνεται στη φαρμακοβιομηχανία η ECM, ώστε «να ενώσουμε μία ελληνική εταιρεία με τη Famar». Θυμίζουμε πως η πολυεθνική και οι θυγατρικές της – συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής Φαμάρ η οποία ανήκε στο χαρτοφυλάκιο Μαρινόπουλου – είχαν περάσει από το 2017 στον έλεγχο των τραπεζών, που ανέθεσαν τη διαχείριση στην Pillarstone. Το business plan της KKR πάγωσε και οι ECM Partners και York Capital Management εξαγόρασαν τη Famar το Μάρτιο του 2020.
Σε αυτό το πλαίσιο, επικεντρώνεται στη φαρμακοβιομηχανία η ECM, ώστε «να ενώσουμε μία ελληνική εταιρεία με τη Famar». Θυμίζουμε πως η πολυεθνική και η θυγατρικές της – συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής Φαμάρ η οποία ανήκε στο χαρτοφυλάκιο Μαρινόπουλου – είχαν περάσει από το 2017 στον έλεγχο των τραπεζών, που ανέθεσαν τη διαχείριση στην Pillarstone. Το business plan της KKR πάγωσε και οι ECM Partners και York Capital Management εξαγόρασαν τη Famar το Μάρτιο του 2020.
Ο κ. Λιασής αρνείται να σχολιάσει το ενδιαφέρον του fund για την αλυσίδα των Starbucks, δεδομένου ότι η συμφωνία δεν έχει κλείσει. Θυμίζουμε πως πληροφορίες του mononews αποκάλυψαν πως η εταιρεία έχει εισέλθει σε αποκλειστικές συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των δανείων της δικαιοδόχου της αμερικανικής εταιρείας καφέ σε Ελλάδα και Κύπρο, που δεν είναι άλλη από εταιρεία του ομίλου Μαρινόπουλου. Οι ίδιες πληροφορίες ήθελαν το fund να συζητά τις τελευταίες λεπτομέρειες για την εξαγορά των δανείων ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ της Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ από τις Cepal Hellas, DoValue, Intrum, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα και τη συνολική επένδυση να ανέρχεται σε 50 εκατομμύρια.
Κεφάλαια 800 εκατ. ευρώ
Με υπό διαχείριση κεφάλαια 800 εκατομμυρίων, στο ραντάρ του fund είναι περιπτώσεις, όπου στην περίπτωση ενός deal, ιδιοκτήτες, πιστωτές και επενδυτές μπορούν να έρθουν σε συμφωνία. «Το ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο, ακόμα και στην περίπτωση single ticket NPLs είναι βασικό κριτήριο», σημειώνει.
«Προς το παρόν συλλέγουμε πληροφορίες», απαντά ο επιχειρηματίας, ερωτώμενος για την προοπτική να επενδύσει σε ακίνητα στην Ελλάδα κι ενώ έχει εκφράσει ήδη ενδιαφέρον για ξενοδοχεία. H τελευταία επένδυση σε ακίνητα έγινε στην Κύπρο, όταν η ECM Partners αγόρασε ένα από τα πιο γνωστά πεντάστερα της Λεμεσού και το μετέτρεψε σε 29 πολυτελή διαμερίσματα, τα περισσότερα των οποίων πουλήθηκαν. Στη Σλοβενία είχε τον έλεγχο του 36% των συνολικών εσόδων από τον τουρισμό μέσω 18 ξενοδοχείων, από τα οποία αποεπένδυσε στο τέλος του 2022. Η ECM Partners διαθέτει επίσης 14 εμπορικά κέντρα, τηλεπικοινωνίες στη Σερβία, data center στη Βουλγαρία και ακίνητα στην Κροατία, με 23 εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό της.
Ο Σάββας Λιασής μοιράζει σήμερα το χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα και Κύπρο, όπου κατοικεί η οικογένειά του, ενώ ταξιδεύει σε Βαλκάνια και Αμερική. Είναι κάτοχος πτυχίου και MSc από το City University Business School του Λονδίνου Πριν την ίδρυση της ECM Partners υπήρξε ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της EBI, χρηματιστηριακή εταιρεία με έδρα το Λονδίνο, την οποία μεταβίβασε το 2007.