Σφήνα σε μία αγορά όπου η Ελλάδα ήταν απούσα μπαίνει η Aegean, με στρατηγικό εταίρο την καναδική CAE, με αποτέλεσμα και την «απεξάρτηση» από τη Lufthansa.

Το προσωπικό της Aegean εκπαιδευόταν στο εκπαιδευτικό κέντρο της γερμανικής αεροπορικής τα τελευταία 17 χρόνια, μισθώνοντας τους χώρους προσομοίωσης, ενώ σημαντικό είναι πως το κέντρο θα εξυπηρετεί και τρίτους, δεδομένου ότι οι ανάγκες για νέους πιλότους και μηχανικούς για την επόμενη 15ετία είναι πολύ μεγάλες. Το νέο εκπαιδευτικό κέντρο, σύμπραξη της Aegean και της CAE, αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2023, με στόχο να καταστεί ο πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένος και σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

1

Μέσω αυτού του έργου πραγματοποιείται και η απόβαση του καναδικού ομίλου στην Ελλάδα, ο οποίος μετρά 75 χρόνια στον κλάδο προσομοιωτών πτήσεων και τα εξατομικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων, διαθέτοντας 200 σημεία παρουσίας σε 40 χώρες και 13.000 εργαζόμενους. Το παρών, μάλιστα, έδωσε ο Ελληνοκαναδός Nick Leontidis, Group President, Civil Aviation της CAE, ο οποίος χαιρέτισε τη συνεργασία με την ελληνική εισηγμένη, τόνισε πως «προσβλέπουμε τόσο σε μια επιτυχημένη συνεργασία με την εταιρεία και τους ανθρώπους της, όσο και στην ανάπτυξη των αερομεταφορών στην περιοχή συνολικά».

Αρχική επένδυση 36 εκατομμυρίων

Η επένδυση θα έχει ύψος 36 εκατομμυρίων, μέρος τους συνολικού έργου 140 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία Κέντρου Υπηρεσιών Συντήρησης Πτητικών Μέσων και του πρώτου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα. Σε πρώτη φάση θα διαθέτει τέσσερις προσομοιωτές πτήσης, συμπεριλαμβανομένων δύο Airbus A320neo, ενός Boeing 737NG και ενός ATR 72-600, εξοπλισμό εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας, ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση τριών επιπλέον προσομοιωτών, ώστε σε φάση πλήρους πλήρους λειτουργίας να είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους το χρόνο, έπειτα από 42.000 ώρες εκπαίδευσης. Η νέα ελληνοκαναδική επένδυση θα λάβει χώρα στην επί 10 χρόνια αδρανή Τεχνική Βάση της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας, οι κτιριακές εγκαταστάσεις της οποίας εκμισθώνονται από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών στην Aegean έως το 2046.

Στην ωρίμανσή του, το πράσινο hangar θα δημιουργήσει έως 500 νέες άμεσες και συνολικά περισσότερες από 1.100 νέες άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης σε διάστημα πέντε έως επτά ετών. Παράλληλα με το κέντρο προσομοιωτών – όπου θα ενταχθεί η υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός πιλοτών της Aegean – θα λειτουργούν οι εγκαταστάσεις συντήρησης πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως και 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων.

Όπως ανέφερε κατά την ανακοίνωση της κοινοπραξίας με την CAE ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean, Δημήτρης Γερογιάννης, σε μια τυπική χρόνια σπαταλώνται 5.000 ημέρες των πληρωμάτων σε μετακινήσεις σε κέντρα εκπαίδευσης του εξωτερικού. Να σημειωθεί επίσης ότι η Aegean, στο πλαίσιο του προγράμματος υποτροφιών, θα παρέχει τη δυνατότητα να εντάξει στην αρχική εκπαίδευση των μελλοντικών πιλότων τη χρήση προσομοιωτών. Θυμίζουμε πως το πρόγραμμα υποτροφιών επανεκκίνησε το 2022 με περισσότερες από 120 υποτροφίες.

Η Aegean προσθέτει φέτος 12 νέους προορισμούς από την Αθήνα, μεταξύ των οποίων το Μαρόκο, το Κουβέιτ, πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, της Μέσης Ανατολής και της Ιβηρικής Χερσονήσου, με αποτέλεσμα να εκτελεί 161 απευθείας δρομολόγια διεθνώς. Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο φετινός χειμώνας ήταν έκπληξη, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η σεζόν σχεδόν δύο εβδομάδες νωρίτερα, αρχής γενομένης από πτήσεις από και προς την Κρήτη.

Διαβάστε επίσης:

Aegean: Κοινοπραξία με την καναδική CAE για το πρώτο κέντρο εκπαίδευσης πληρωμάτων