Χρόνια τώρα, οι ειδικοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι το πολύ αλάτι είναι εχθρός της υγείας και ότι ιδανικά θα έπρεπε να τρώμε όλα τα φαγητά μας ανάλατα. Ωστόσο, διαφορετική άποψη έχει ο πρώην πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καρδιάς (WHF), ο οποίος υποστηρίζει ότι οι κατευθυντήριες οδηγίες για την κατανάλωση αλατιού συνιστούν πολύ χαμηλές δόσεις, οι οποίες μπορεί να αυξάνουν τους καρδιαγγειακούς κινδύνους αντί να μας προστατεύουν από αυτούς!

 

Όπως δήλωσε ο Dr. Salim Yusuf, καθηγητής Καρδιαγγειακής Νόσου στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά και παγκοσμίου φήμης ειδικός στην καρδιολογική υγεία, οι συστάσεις για λιγότερα από 5 γραμμάρια και ιδανικά για λιγότερα από 2,4 γραμμάρια νάτριο την ημέρα είναι πολύ χαμηλές και αν ακολουθηθούν για πολύ καιρό, είναι επικίνδυνες για την υγεία.

«Είναι ανώφελο να επιδιώκει κάποιος τόσο χαμηλές καταναλώσεις και, το κυριότερο, μπορεί να είναι επιζήμιο», είπε. «Μελέτες έχουν δείξει ότι λιγότερα από 3 γραμμάρια νάτριο ημερησίως συνδέονται με αυξημένη θνησιμότητα και περισσότερα εμφράγματα και κρούσματα καρδιακής ανεπάρκειας».

Όπως εξήγησε, η ελλιπής πρόσληψη άλατος υπονομεύει τη φυσική ισορροπία του οργανισμού, καθώς του είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες.

Ο  Dr. Yusuf πρόσθεσε ότι ασφαλέστερο είναι να τρώει κανείς μεταξύ 7,5 και 12,5 γραμμαρίων αλάτι την ημέρα, που αντιστοιχούν σε 3 έως 5 γραμμάρια νάτριο.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στον απόηχο έκθεσης που δημοσίευσε στο περιοδικό European Heart Journal η WHF μαζί με την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Υπέρτασης (ESH) και την Ευρωπαϊκής Εταιρεία Δημόσιας Υγείας (EPHA).

Στην έκθεση αυτή οι επιστήμονες τονίζουν ότι σύμφωνα με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ωφέλιμο να τρώει κανείς λιγότερο από 5 γραμμάρια νάτριο την ημέρα, αλλά τα στοιχεία για τις ποσότητες κάτω από 3 γραμμάρια ημερησίως είναι ελλιπή. Και επισημαίνουν ότι δεν έχει γίνει καμία μεγάλη μελέτη που να συγκρίνει την πρόσληψη 3-5 γραμμαρίων νάτριο την ημέρα με την πρόσληψη λιγότερων από 3 γραμμαρίων, ώστε να τεκμηριωθούν τα οφέλη της χαμηλότερης ποσότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 10 μύθοι που απειλούν την καρδιά σας

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η καρδιά σας βρίσκεται σε κίνδυνο αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Η «καρδιοπάθεια» δεν αρρωσταίνει μόνο την καρδιά