Οι νέες κατευθύνσεις που πρέπει να απασχολήσουν την Κομισιόν στο δρόμο για τον επόμενο χειμώνα αλλά και η επόμενη μέρα στην αγορά ενέργειας αποτελούν το θέμα του σημερινού Συμβουλίου υπουργών ενέργειας που συνεδριάζει σήμερα Τρίτη.

Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες θα επισημάνει την ανάγκη για την αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε υποδομές ηλεκτρικού δικτύου, αλλά και την ανάγκη να χρηματοδοτηθούν οι δράσεις που πρότεινε η ευρωπαϊκή πρόταση για την αναμόρφωση της αγοράς ενέργειας που επίσης θα συζητηθεί σήμερα.

1

Διασυνδέσεις Βορρά-Νότου

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά αναμένεται να τονίσει τη σημασία της βελτίωσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ του Βορρά και του Νότου για την ενίσχυση της συμπληρωματικότητας μεταξύ ηλιακής και αιολικής παραγωγής σε εποχική βάση. Γι αυτό και θα επισημάνει τη σημασία ενός ευρωπαϊκού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, ικανού να υποστηρίξει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση.

Θα τονίσει τη σημασία των διασυνδέσεων εν όψει της ενεργειακής μετάβαση και την ανάγκη να διπλασιάσει η Ευρώπη τις προσπάθειές της για να ενισχύσει το δίκτυο ενέργειας στην Ευρώπη.

“Τα σύγχρονα δίκτυα θα οδηγήσουν την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και είναι απαραίτητα για να υποστηρίξουν την ηλεκτροδότηση των κτιρίων, των μεταφορών και της βιομηχανίας. Ωστόσο, οι επενδύσεις σε δίκτυα είναι χαμηλότερες από αυτό που απαιτείται για ένα ενεργειακό σύστημα μηδενικών εκπομπών”, αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες το ελληνικό non paper, που υποβλήθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24 Μαρτίου και το οποίο υποστηρίχθηκε από διψήφιο αριθμό κρατών-μελών.

“Eίναι επιτακτική ανάγκη να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για την επέκταση και την ενίσχυση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης”, τονίζει η ελληνική πλευρά, εστιάζοντας σε τέσσερις πυλώνες:

Στο επίκεντρο του ελληνικού ενδιαφέροντος είναι η αναβάθμιση του δικτύου στα Δυτικά Βαλκάνια, προκειμένου “να επιταχυνθεί η μετάβαση στην περιοχή, να καταστεί δυνατή η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία κ.λπ. αυξάνοντας την ικανότητά τους να στέλνουν ηλεκτρική ενέργεια στην υπόλοιπη Ευρώπη και να διευκολύνουν την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ανατολική Μεσόγειο και από την Αίγυπτο και την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής στη Νότια Ευρώπη και, από εκεί, στην Κεντρική Ευρώπη όπου είναι περισσότερο απαραίτητη”.

Για να γίνει αυτό απαιτείται,   επενδυτική διευκόλυνση, δηλαδή στον εξορθολογισμό και τη συγκέντρωση υφιστάμενων Ταμείων και χρηματοδοτικών προγραμμάτων (π.χ. RRF, Connecting Europe Facility, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κ.λπ.) και στην ανάπτυξη πρόσθετων πόρων.

Μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Στο σημερινό Συμβούλιο  η Επίτροπος Ενέργειας , Kadri Simson θα παρουσιάσει την πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του σχεδιασμού της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ, η οποία στοχεύει στην επιτάχυνση της αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην καλύτερη προστασία των καταναλωτών από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και να καταστήσει τη βιομηχανία της ΕΕ καθαρή και πιο ανταγωνιστική.

Επίσης θα συζητηθούν τα μέτρα για τον ερχόμενο χειμώνα καθώς κυριαρχεί μια ανησυχία για το τι μπορεί να συμβεί αν ανατιμηθούν και πάλι οι τιμές του φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι πολλοί αναλυτές προβλέπουν απότομη αύξηση της ζήτησης, την οποία δεν θα μπορεί να καλύψει η υπάρχουσα προσφορά LNG και άρα, εκ νέου εκτίναξη των τιμών.

Στόχος του Συμβουλίου είναι να ξεκινήσει η προετοιμασία των κρατών μελών για τη χειμερινή ενεργειακή ετοιμότητα για το 2023-2024.Ειδικότερα, στα θέματα προς συζήτηση είναι η μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15%, η ασφάλεια εφοδιασμού και η σταθερότητα των τιμών αλλά και η προώθηση του υδρογόνου και των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας.

Ο Έλληνας υπ. Ενέργειας  Κώστας Σκρέκας αναμένεται να υπογραμμίσει την ανάγκη χρηματοδότησης των μέτρων που προτείνει η Κομισιόν,  τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό fund, προκειμένου να παράσχει κρατικές εγγυήσεις για τα CfDs αλλά και για άλλα ενδεχομένως μέτρα που περιλαμβάνονται στην εισήγηση της Κομισιόν, όπως το hedging. Το σκεπτικό της Αθήνας είναι ότι δίχως κάποιου είδους «υποβοήθηση» τα όποια μέτρα προτείνει η Κομισιόν θα περιοριστούν σε χώρες, οι οποίες διαθέτουν τα απαραίτητα δημοσιονομικά περιθώρια, επομένως μια σειρά από άλλες θα παραμείνουν εκτός.

 Οι υπουργοί θα προσπαθήσουν επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία για την παράταση του πλαισίου της ΕΕ για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου με συντονισμένο τρόπο, όπως πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού και τη διατήρηση σταθερών τιμών στη συνέχεια χειμώνας.

Επιπλέον, ο Επίτροπος και οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την ενεργειακή κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς στο υπουργικό γεύμα θα παραστεί ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γερμανός Γκαλουστσένκο. Στο τέλος του Συμβουλίου, η Επίτροπος θα συμμετάσχει σε συνέντευξη Τύπου μαζί με τη σουηδική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί γύρω στις 17.30 (CEST).

Διαβάστε επίσης

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Συμφώνησαν στο μηχανισμό αναστολής του πλαφόν- όχι για το ύψος του